Cinque Terre

een verborgen parel op de grens van Ligurië en Toscane.

Cinque Terre heeft vele troeven om de toeristen te verleiden. En toch vind je het niet terug in de klassieke vakantie-brochures, met uitzondering van de specifieke wandelvakantiebrochures. Wat verklaart dan toch de aantrekkingskracht van deze kleine kuststrook in het noordwesten van Italië ?

We houden het bij een combinatie van zon en zee, gezellige dorpjes, een Nationaal park in de heuvels, de wandelpaden, de haventjes, boottochtjes op zee, lekker eten, lokale wijn, anchovis, ...

Wil je Cinque Terre echt ontdekken, verlaat dan vooral de meest betreden paden : loop de kleine zijstraatjes van de dorpjes in, zoek de wandelpaden in de heuvels op, ga in devroege ochtend of in de late avond op pad, plan je bezoek buiten het seizoen, verblijf in het centrum van één van de dorpjes, spreek de lokale bevolking aan (enkele woorden italiaans doen wonderen), ...

Op onze website vind je de basisinformatie. In ons dossier vind je meer uitgebreide en praktische info, die je zeker niet mag missen als je Cinque Terre wil bezoeken.

Een verslagje van mijn recentste bezoek

In juni was ik nog eens in Cinque Terre met een groepje van 8 personen. Voor mij was het de zoveelste keer, voor de anderen in de groep was het een eerste kennismaking met Cinque Terre. Ieder bezoek geeft me telkens weer de mogelijkheid om op het terrein zelf na te gaan hoe het eraan toegaat in Cinque Terre en of mijn dossier nog actueel is.

Hieronder geef ik een overzicht van het programma van onze reis. Misschien helpt het je  om zelf je reis  samen te stellen. Je zal merken dat Cinque Terre meer is dan de vijf dorpjes aan de kust.

Eigenlijk was het vrij rustig in Cinque Terre. Van de overvloed aan toeristen hebben we zelf niet veel gezien, zeker omdat we het bezoek aan de dorpjes planden op de dagen dat er geen cruiseschepen aanmeerden in La Spezia. Op de weg naar de dorpjes, met de auto, was het zeer rustig en ook om te parkeren in de dorpjes hadden we geen probleem, zelfs niet met onze grote wagen (voor negen personen). De parkeertips in ons dossier zijn zeker hun geld waard. Maar enkel te vinden in ons dossier. We hangen ze liever niet aan de grote klok !

Rijd je met de wagen de heuvels in, ga dan zeker door tot in Monterosso. Voorbij de splitsing (links naar Corniglia en Vernazza, voor wie van Riomaggiore komt, zie je dat de weg op enkele plaatsen 'hersteld'.is. Dat is nog steeds een gevolg van het noodweer op 25 oktober. Als je de littekens ziet, begrijp je pas hoe erg die dag wel moet geweest zijn.

De iconische uitzichten op de dorpjes mogen natuurlijk niet ontbreken ...

Manarola
Manarola

Riomaggiore
Riomaggiore

Vernazza
Vernazza

 

Voor ons treinritje van Corniglia naar Manarola was het drummen zoals gewoonlijk. Van de Cinque Terre Express hebben we eerlijk gezegd niet veel gezien. Het aanbod leek ons verdacht veel op het normale aanbod van regionale treinen, een vertraging van 25 minuten inbegrepen. Enkel de prijs leek aangespast : 4 EUR ipv 1.4 EUR vroeger. Maar bij gebrek aan alternatief hoor je niemand klagen.

We waren van plan om een dagje met de boot te varen tussen La Spezia en Monterosso. Bij het vertrek bleek er echter zoveel volk te staan dat we toch met de wagen de heuvels introkken. Een geluk, want toen we later op de dag toch de boot namen van Vernazza naar Monterosso, moesten we ruim een half uur aanschuiven om op de boot te raken en dat onder een loden zon. OK voor één ritje, maar om op die manier alle dorpjes te bezoeken lijkt ons toch wat teveel.

Wat de wandelingen betreft was het op de Sentiero Azzurro tussen Corniglia en Monterosso best te doen. Zelf kozen we voor een minder drukke wandeling tussen Volastra en Corniglia. Een gemakkelijke wandeling al kreeg één van onze deelnemers het bij de afdaling naar Corniglia toch moeilijk. Om te wandelen is een basisconditie vereist, en ook water, veel water. Voorzie minstens één liter voor je de heuvels intrekt.

Portovenere
Portovenere in de ochtendzon

Portovenere - Sentiero 1
Chiesa San Pietro
vanaf de Sentiero 1

Sentiero 586
Sentiero 586

Voor een andere wandeling vertrokken we om 6 uur 's ochtends naar Portovenere, dat er volledig verlaten bijlag. De opkomende zon deed de kleurenpracht van de huizen nog meer tot hun recht komen.  De wandeling naar Campiglia is één van de mooiste wandelingen in de buurt. Je doet er ongeveer 1,5 uur over. De eerste levende ziel die de wandelaars tegenkwamen was hun chauffeur, die hen in Campiglia stond op te wachten.  We waren zelfs nog op tijd terug voor het overheerlijke ontbijt in de Villa Amaranta, iets dat je zelfs voor een mooie wandeling niet wil missen.

Carrara is ook vast onderdeel van onze groepsreizen naar Cinque Terre. Het bezoek aan de marmermijnen met Marmotours werd door een stroompanne vroegtijdig afgebroken. Zonder licht zie je echt niet veel binnen in de mijn. Maar onze tickets werden keurig terug betaald. Lunchen deden we bij Giannarelli, met een prachtig uitzicht op de marmermijnen, waarvan er bij ieder bezoek enkele gekrompen lijken te zijn. Na de middag namen we de 4x4 naar boven, een spectaculaire rit die bekroond wordt met een prachtig uitzicht. Enkele regendruppels zorgden boven zelfs voor wat afkoeling.

fantiscritti - marmergalerij
Marmotours

Giannarelli
Giannarelli

De Podesta
Jeeptocht

Op de heenrit van Milaan naar La Spezia deden we een nieuwe ontdekking : Castell'Arquato, gelegen in de buurt van Parma. Wie een rustig middeleeuws dorpje verkiest boven een drukke stad als Parma, moet hier zeker eens langs gaan.  Het kasteel van Torrechiara is dan weer een vast onderdeel van onze groepsreizen. Zeker als je dit kan combineren met een flesje 'Lambruso'-wijn en wat Parmaham.

Kasteel van Torrechiara
Het kasteel van Torrechiara

Parma ham
Parma

De Podesta
Castell'Arquato

Ook al vaste stops op de terugrit van La Spezia naar Milaan :  San Rocco, in de buurt van Portofino, waar je in de bar 'Dai Muagetti' kan genieten van een prachtig uitzicht. Dichter bij de luchthaven in de Certosa di Pavia dan weer een plaats waar je moet stoppen.

Onze eerste film

Als je in Cinque Terre bent, moet je eigenlijk ook eens naar Carrara gaan. We hebben bij onze vele bezoeken ook al wat filmpjes verzameld. Vooral het filmpje van het 'vallende blok' tijdens ons bezoek aan Carrara is toch wel indrukwekkend. Je vindt het halfweg het filmpje hieronder. Als je weet dat het uitzagen van een blok zowat een week duurt, hadden we toch wel heel veel geluk om het blok net te zien vallen !

Onze tips om de drukte te vermijden

  • Als je de keuze hebt, kies dan voor een verblijf buiten het hoogseizoen. In augustus zijn alle Italianen in verlof en is het extra druk.
  • Ga extra vroeg naar de dorpjes of blijf er 's avonds laat. De grote massa toeristen (o.a. van de cruiseschepen) vind je er vooral tussen 10 uur en 17 uur. Hetzelfde geldt voor de Sentiero Azzurro.
  • Vermijd de Sentiero Azzurro tussen Corniglia en Monterosso. Trek de heuvels in. Vanuit ieder dorp lopen wandelpaden naar omhoog waar je wel nog rustig kan genieten van het landschap.
  • Als je met de wagen bent, vind je op de SP370 talrijke stopplaatsen met schitterende uitzichten. Je hebt er ook aansluiting op de Sentiero N°1 waarbij je het hoogteverschil tussen de dorpen en het pad alvast niet moet overbruggen.

 Ontdek onze reisgids


Nu kopen