Riomaggiore

Riomaggiore is het eerste van de vijf dorpen, komende van La Spezia. Het ligt diep ingesneden tussen de heuvels, waarop terrassen zijn aangelegd voor de landbouw. De huizen hebben de typisch ligurische kleuren (rood, roze, oker) en leunen tegen de helling aan.

Riomaggiore telt zo'n 2.000 inwoners en is daarmee met Monterosso het grootste dorp. Het dorp ontstond al in de twaalfde eeuw.

Het dorpje is opgesplitst in twee delen. Je komt normaliter aan in het station. Links ga je enkele trappen op naar de Via dell’Amore, rechts ga je via een tunnel naar het centrum van het dorp. Je kan ook rechtdoor via de weg omhoog naar het centrum van het dorp. Je passeert dan de beide kerkjes (zie hieronder) en komt bovenaan in het centrum uit. Als je niet op een kleine inspanning ziet, is deze laatste weg zeker te verkiezen.

Als je de tunnel uitkomt, kan je links de hoofdstraat, met talrijke winkeltjes, omhoog gaan. Rechtdoor kan je het terras op, vanwaar je een uitzicht hebt op het haventje en op de hoofdstraat. Om het haventje te bereiken moet je de trappen naar beneden volgen vanwaar je via een klein steegje in het haventje komt, waar de boot naar Portovenere en Manarola aanlegt . Links van het haventje kan je nog een eindje doorwandelen tot op een klein afgelegen keistrandje.

Kom je met de wagen, dan moet je de wagen achterlaten op een betalende parking langs de SP 32 (Strada Provinciale 32 - prijs rond 2 à 3 EUR per uur). Hou er rekening mee dat er in het hoogseizoen (juli / augustus) maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Het mooiste uitzicht op Riomaggiore heb je vanop de SP 370, ter hoogte van de afslag naar Monterosso. (zie ook in het hoofdstuk SP 370).


Bezienswaardigheden in Riomaggiore

Chiesa dell Assunta

Chiesa dell'Assunta

Kerkje (16de eeuw) bovenaan de hoofdstraat. Boven het altaar hangt een triptiek van Maria met kind, met aan de zijkanten de Heilige Franciscus en de H. Johannes. Links van het altaar staat een houten beeld van Maria met kind dat dateert uit de 14de eeuw, dat de Madonna met Ketens genoemd wordt. De ketens verwijzen naar de periode van de invallen van de muzelmannen die de lokale bevolking in de ketens sloegen en vervolgens een losgeld vroegen om ze vrij te laten.

Chiesa di San Giovanni Battista

Chiesa di San Giovanni Battista

Kerkje (14de eeuw) in de bovenstad, dat in de 19de eeuw in een neogotisch jasje werd gestoken. Het kerkje heeft de typische rosas, die geflankeerd wordt de vier evangelisten. Vanop het plein voor het kerkje heb je (een minder mooi) uitzicht op de daken van de huizen van Riomaggiore.

Castello

Castello

De eerste bronnen over een ‘versterking’ dateren van het midden van de 5de eeuw, maar de eerste versterking zelf dateert waarschijnlijk al van de 2de eeuw. Het kasteel is vierkant, met op de hoeken een ronde toren. Het moest in eerste instantie dienen om de bevolking te beschermen tijdens invallen van buitenaf. In de 8ste eeuw raakte het kasteel in verval en diende het als begraafplaats. De restauratie werd pas aangevangen in de laatste jaren en het wordt nu uitgebouwd voor kleine tentoonstellingen, concerten en culturele manifestaties.

Signora di Montenero

Santuario della Signora di Montenero

Het infocentrum en restaurant achter het heiligdom zijn momenteel blijkbaar gesloten. (hebben we van horen zeggen)

Het heiligdom maakt deel uit van de "heiligdommen van de Cinque Terre", samen met de Santuario di Nostra Signora di Montenero in Riomaggiore, het Santuario di Nostra Signora della Salute in Manarola (Volastra), het Santuario di Nostra Signora delle Grazie in Corniglia (San Bernardino), het Santuario di Reggio in Vernazza en het Santuario della Madonna di Soviore in Monterosso.


Wandelingen vanuit Riomaggiore

Via dell'Amore

Spijtig, maar de Via dell'Amore, de meest bekende wandelweg tussen Riomaggiore and Manarola, is nog steeds gesloten. In 2012 kwam er een rotsblok naar beneden en verwondde er 4 Australische toeristen. De juridische nasleep is nog steeds aan de gang.

Voor de echte wandelaars is er een alternatief, de Sentiero 531 : even kort, maar veel lastiger.

Bekijk dit pad in ons dossier en GPX-bib.

Colle di Telegrafo

De Telegrafo ligt op de Sentiero N°1 (AV5T) in de heuvels achter Riomaggiore.

You kan er mooie wandelingen maken en bovenal, je raakt er makkelijk de wagen kwijt en je ontsnapt aan de drukte van de dorpjes.

Meer info en kaartjes in ons dossier.

Naar Portovenere

Dit is één van de mooiste wandelingen in Cinque Terre, maar niet de gemakkelijkste.

Je kan terugkeren naar Riomaggiore met de boot of met de bus en de trein via La Spezia.

Meer info over de treinen en de boten vind je in ons dossier..


In Riomaggiore heb je een ruime keuze aan verblijfplaatsen. We geven hier enkele suggesties :

Sottocoperta
Scorci di Mare
Casa d'Amore
Hotel Due Gemelli
Hotel del Sole (Free parking)


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !