Portovenere

Portovenere is een must voor wie Cinque Terre wil bezoeken. Het ligt op het puntje van een schiereiland aan de Golf di Poëti. Het combineert alles wat de regio te bieden heeft : een pittoreske 'hoofdstraat', de typische gekleurde huizenblokken, een haventje met luxueuze jachten, een poëtisch kerkje op het uiterste van de landtong, een citadel die boven het stadje uittorent.

Wil je de Sentiero N°1 gaan wandelen, dan vertrek je in Portovenere of Levanto. De start in Portovenere ligt onderaan het kasteel. Je zal merken : het gaat vanaf het begin zeer steil naar omhoog, maar de moeite waard om door te bijten, zelfs al ga je maar een kilometer ver. De uitzichten zijn spectaculair !


Aan het dorpsplein, waar de wagens en de bussen teruggestuurd worden, kan je door de Porta del Borgo de Via Capellini inwandelen, een smal steegje met vele winkeltjes en enkele restaurantjes.

Je kan ook op zoek gaan naar enkele bezienswaardigheden.

Chiesa di San Pietro

Chiesa di San Pietro

Op de punt van het schiereiland, met schitterend uitzicht

Portovenere - kathedraal San Lorenzo

Citadel

hoog boven Portovenere, op een strategische positie.

Portovenere - kathedraal San Lorenzo

Kathedraal San Lorenzo

uit de 12de eeuw en heeft een mooi portaal.

Portivene 1 … een zee van smaken

In de Via Capellini ligt één van onze favoriete restaurantjes van Portovenere. Andrea en zijn echtgenote bereiden er typisch ligurische schotels op basis van de lokale ingrediënten.

Portivene 1 staat bij Tripadvisor genoteerd als het beste restaurant van Portovenere. Wil je zeker zijn van een plaatsje, reserveer dan een tafel ! Je mist er misschien het uitzicht op de haven, maar de gezelligheid van een klein restaurantje en de kwaliteit van het eten maken dat ruimschoots goed.

Adres : Via Capellini 94/98, Portovenere
Reservaties : +39 0187 792722
Open van 12.00 tot 15.30 h en van 19.00 tot 22.00 h.


Appartement FEWO

Dit appartement ligt op slechts 200 meter van het centrum. Het heeft een slaapkamer met een tweepersoonsbed, een living en eetruimte met volledig uitgeruste keuken, een badkamer en een balkon met comfortabele zitruimte en zonnewering.

Het is 55 m² groot en kind-vriendelijk. Je kan er als koppel verblijven, maar ook families met een baby of jonge kinderen kunnen er zonder problemen verblijven, dankzij een uitplooibare sofa (voor 2 personen) in de living.

Heel belangrijk : er is een ondergrondse parkeerplaats beschikbaar.

Reserveren via de website van FEWO


Boottocht rond Palmaria en Tinto

Als je wat langer in Portovenere blijft, kan je een boottochtje maken rond de eilandjes La Palmaria en Tinto. In een uurtje vaar je rond de twee eilandjes en ontdek je dat het er eigenlijk drie zijn (Tinetto is het derde dat nog achter Tino verborgen ligt).

Je krijgt er een schitterend uitzicht op Portovenere, je vaart langs de mosselkwekerijen - de cozze (foto links), langs de militaire installaties op La Palmaria, je ziet de oude marmergroeven van La Palmaria, de resten van het fort op Tino. Je ontdekt dat er zelfs nog een derde eilandje is - “Tinetto” –  en vaart langs de zeezijde terug naar Portovenere. Daar merk je dat zelfs in de rotsen de ligurische architectuur te zien is, de afwisseling van witte en grijze strepen (foto rechts)

Rotskust Palmaria

Campiglia

Campiglia is een klein dorpje gelegen op de Sentiero N°1. Je bereikt Campiglia vanuit Portovenere na ongeveer twee uur wandelen (zeg maar klimmen) of vanuit Riomaggiore, eveneens na een tweetal uur (eveneens met een stevige klim). Een lichte wandeling naar Campiglia van een uurtje kan je maken vanaf de Colle di Telegrafo. Een meer uitgebreide beschrijving van deze wandeling vind je elders op onze site.

Je kan Campiglia ook bereiken met de wagen (neem op de weg tussen La Spezia en Portovenere de afslag rechts naar Campiglia. Pas wel op, de weg is er vrij smal) of zelfs met het openbaar vervoer. (lijn 20 vanuit La Spezia). Deze laatste optie is interessant als je niet helemaal van Portovenere naar Riomaggiore wil wandelen in één keer. Op zon- en feestdagen (festivo) is het aanbod aan bussen wel beperkt.

PiccoloBlu

Vertrek je vanuit Portovenere voor een wandeling langs de Sentiero N° 1,  maak dan alvast een tussenstop in de Piccoloblu in Campiglia. Je kan er genieten van een typische Italiaanse keuken, met focaccia, anchovis, pasta al forno en dagelijks vers gebakken cakes en gebak.

Piccolo Blu Bio-eten bij Piccolo Blu

Ga je met de wagen naar Campiglia, plan je bezoek dan 's avonds. De zonsondergangen zijn er werkelijk spectaculair ! 

Campiglia chiesa


Portovenere moet als verblijfplaats niet onderdoen voor de 5 dorpen van Cinque Terre.

's Avonds, als de dagjestoeristen verdwenen, zijn kan je er in alle rust genieten van al het moois. We geven hier enkele suggesties :

Affitacamere La Lanterna
Hotel Paradiso
Portovenere Grand Hotel (****)
Appt il Nido di Gabbiano


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !