Parma

Parma ligt in de regio Emilia Romagna, ongeveer halfweg tussen Milaan en Bologna. Op de weg van Milaan naar La Spezia, rijd je Parma voorbij. Dat is dan ook de reden waarom we het toevoegen aan onze website van  Cinque Terre.

Een bezoek aan Parma kan je vanuit verschillende oogpunten maken :

Piazza del Duomo
Piazza del Duomo'

 Theatro Farnese
Theatro Farnese

Uit onze geschiedenisboeken onthouden we nog de naam van Margaretha van Parma, die huwde met Ottavio Farnese. Hun zoon, Alexander Farnese, speelde in de Nederlanden een belangrijke rol bij het beleg van Antwerpen.

In de 18de en de 19de eeuw was Parma dan weer een speelbal in de internationale verhouden. Door een huwelijk kwam het in Spaanse handen, het werd met de Oostenrijkers geruild voor het Koninkrijk Napels en werd op het einde van de 18de eeuw ingelijfd door Frankrijk.

Meer info hierover vind je in ons dossier.Daarin vind je ook een wandeling met een beschrijving van de voornaamste bezienswaardigheden. Vooral in de Dom en in  het Theatro Farnese moet je zeker eens binnen gaan.  

 

Torrechiara

Parma ligt in de vallei van de gelijknamige rivier,  maar de heuvels en bergen zijn niet ver weg. De Hertog van Parma had de gewoonte om aan zijn verdienstelijke veldheren stukken land te geven waarop ze een kasteel konden bouwen.

Eén van die kastelen, in Torrechiara, is bijzonder goed bewaard gebleven. Het bevat geen meubels, maar is volledig beschilderd met fresco's uit de 15de en 16de eeuw. Het kasteel behoorde toe aan de familie Rossi, die ooit meer dan 26 kastelen in hun bezit hadden. Pier Maria Rossi liet dit kasteel bouwen en leefde er met zijn minnares Bianca Pellegrini.

Kasteel van Torrechiara
Het kasteel van Torrechiara

 Torrechiara_Acrobats
Fresco's : de acrobaten

Bianca
Bianca op pelgrimstocht

Meer info over het kasteel vind je in ons dossier.

Castell'Arquato

Tussen Milaan en Cinque Terre ligt in de buurt van Parma nog een pareltje. Het middeleeuwse stadje Castell'Arquato ligt op een heuvel in de vallei van de Arda, een twintigtal kilometer ten noordwesten van Parma.

Je moet de auto beneden aan de stadspoort achterlaten. Te voet loop je door de kleine straatjes die met kasseistenen geplaveid zijn, langs verschillende overblijfsels uit de middeleeuwen. Maar het toppunt vind je bovenaan waar je op het dorpsplein tussen de indrukwekkende basiliek Collegiata en de Podesta, het 'stadhuis, komt te staan. Binnen in de Collegiata zijn in de kapel aan de rechterkant heel mooie fresco's te bezichtigen. En last but not least nodigen enkele terrasjes je uit om te proeven van de lokale kaasspecialiteiten en wijnen.


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !