Monterosso

Monterosso is het meest noordelijke dorp van de Cinque Terre en het enige met een zandstrand. Het dorpje wordt in twee gesplitst door een uitstekende rots, met bovenop een klooster. Als je met de trein komt, kom je aan in het nieuwe stadsgedeelte. Daar is het vooral aan het strand en op de aanpalende straat gezellig lopen.  Er is ook een parking die je met de wagen kan bereiken en zelfs enkele staanplaatsen voor campers, op nog geen 10 meter van de zee. Van enige infrastuur is er echter niets te merken.

Het oude stadsdeel ligt 500 meter verder zuidwaarts. Het kan momenteel enkel via het tunneltje bereikt worden. Omwille van het gevaar voor vallende rotsblokken is de wandelweg langs de kust afgesloten. De meeste bezienswaardigheden liggen in het oude stadscentrum, achter de spoorlijn. In de kleine straatjes liggen talrijke winkeltjes en eetgelegenheden. Het is er heerlijk flaneren.  Ook de boten naar Levanto en Vernazza komen aan in dit oude gedeelte aan.

Monterosso werd zwaar getroffen door de overstromingen van 25 oktober 2011, maar reeds bij ons bezoek in juni 2012 zijn de meeste sporen hiervan al uitgewist.


Bezienswaardigheden in Monterosso

Chiesa di San Giovanni Batisto

Chiesa di San Giovanni Batisto

De Chiesa di San Giovanni Batisto (Johannes de Doper) ligt in het stadscentrum. Ze dateert uit de 14de eeuw. De voorgevel is versierd met horizontale wit-zwarte strepen, met daarboven de afbeelding van Johannes de Doper die Jezus doopt en daarboven een rosas, die typisch is voor deze streek. Binnen heeft de kerk de structuur van een basiliek, met drie  beuken.

kerk van de Broederschap

kerk van de Broederschap van Dood en Gebed

Vlakbij de kerk van Johannes de Doper staat ook de kerk van de Broederschap van Dood en Gebed (Mortis Orationis Confrernitas) ook wel de Oratorio dei Neri genoemd. Blijkbaar zou de kerk zijn gebouwd om de talrijke zeelieden te gedenken die het leven lieten op zee.

Chiesa di San Francesco

Bovenop de heuvel, die het oude deel van Monterosso scheidt van het nieuwe deel, staan de abdij en de kerk van San Francesco. Momenteel is deze makkelijst te bereiken vanuit het oude centrum. In plaats van de tunnel, ga je de trappen op die rechts naar omhoog gaan. Halfweg de trappen kom je het standbeeld van Franciscus, met zijn trouwe hond, te zien. Om onderstaande foto te nemen hebben eventjes buiten de lijntjes moeten lopen, want ook hier is het wandelpad onderbroken omwille van het gevaar voor vallende rotsblokken.

Rechts van de kerk kan je het pad nog wat verder naar boven volgen. Je komt zo op het kerkhof. De doden worden er boven de grond begraven. Enkel op het hoogste deel van het kerkhof heb je de (voor ons toch) klassieke graven, met een mooi uitzicht op Monterosso en Punto Mesco erbovenop.

Het Acciughe Salting Center, dat sedert 2006 instond voor de productie van de gezouten ansjovis en nog vermeld staat in vele gidsen, is sinds vele jaren gesloten en verhuisd naar Levanto.

Als je met de wagen naar Monterosso gaat, kom je op de SP38 een splitsing tegen : naar het oude stadscentrum (Centro Storico), waar je de wagen moet achterlaten in een betalende parking bovenaan de hoofdstraat, of naar het stadsdeel Fegina (Fractione Fegina), waar je met de wagen kan doorrijden tot aan het strand. Welke kant je ook kiest, het aantal parkeerplaatsen is beperkt. In juli en augustus is het sowieso moeilijk om een parkeerplaats te vinden.


Wandelingen vanuit Monterosso

Naar Vernazza

De Sentiero Azzurro van Monterosso naar Vernazza is één van de paden die je niet mag missen. Je hebt er een toegangskaartje nodig, maar zelfs dan is het er dikwijls zeer druk.

Vanaf Monterosso begin je met een steile reeks trappen, waar maar geen einde lijkt aan te komen. De beloning, onder de vorm van uitzichten, compenseert de inspanning ruimschoots.

Meer details over het pad in ons dossier en GPX-bib.

Naar Punta Mesco / Levanto

Neem de Sentiero 510 tot aan Punta Mesco, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de kust van Cinque Terre.

Je kan dan verder wandelen naar Levanto (en terugkeren met de trein) of naar de Colle di Gritta (en met de bus terug naar Monterosso).

Meer info en kaartjes in ons dossier.

Naar Madonna di Soviore

De Sentiero 509 neemt je mee naar het klooster van de Madonna di Soviore. Het is een steile klim, je hebt dus een goede conditie nodig.

Vanaf de Soviore kan je verder langs de N°1 naar de Colle di Gritta, Punta Mesco en zelfs Levanto.

Meer informatie over de bussen vind je in ons dossier.


Madonna di Soviore

In de heuvels achter Monterosso ligt één van de 5 ‘Sanctuari’ van Cinque Terre : de Madonna di Soviore. Het heiligdom is één van de oudste in de streek en dateert uit de 11de eeuw. Op de plaats waar het heiligdom staat zou in 740 na Christus een houten beeld van Maria gevonden zijn.

Je vindt er een kerk, met een mooi versierd interieur, de oude kloostergebouwen, die ingericht zijn als verblijfplaatsen en een restaurant / snackbar. Voor de wandelaars van de Sentiero N°1 en N°9 is dit een ideale stopplaats voor een snack, een maaltijd of een rustplaats.

La Soviore Zicht op Monterosso vanaf La Soviore

Het uitzicht op Monterosso en de Punta Mesco is ronduit schitterend. Wie tot rust wil komen, vind hier zeker zijn gading.

Je kan de Madonna di Soviore op verschillende manieren bereiken.


In Monterosso heb je een ruime keuze aan verblijfplaatsen, zelfs vlak bij het strand. We geven hier enkele suggesties :

Hotel Palme
Hotel 5 Terre
Locanda il Maestrale
Locanda A Cà Du Gigante
Affittacamere Alle 5 Terre


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !