Lucca

fotoboek Lucca

Klik op de afbeelding om ons foto-album te openen.

Lucca ligt op een 20-tal kilometer van de luchthaven van Pisa en kan bereikt worden via de snelwegen (A12 - A11 met tol) of via de SS12 (Strada Statale). De stad is volledig ommuurd. Op de stadswallen kan je wandelen en fietsen over een lengte van 4.5 km.

Lucca werd gesticht door de Etrusken. In de tweede eeuw voor Christus werd het een Romeinse kolonie. Ook in die tijd was de stad al ommuurd, maar ze was wel veel kleiner. Het amfitheater lag in die tijd (zoals trouwens gebruikelijk was) buiten de stadsmuren, om de  'hooligans' buiten de stad te houden.  
In de middeleeuwen (12de eeuw) werd Lucca een onafhankelijke republiek, een status die het zou behouden tot in de 19de eeuw.

De huidige stadswallen dateren uit de 16de en 17de eeuw en waren vooral bedoeld als verdediging tegen het groothertogdom Toscane, dat in die periode werd gevormd door de vereniging van een aantal stadsstaten. Lucca bleef als enige stadsstaat onafhankelijk. Omdat de kanonnen steeds zwaarder werden  moest en de wallen verstevigd worden om zich te verdedigen tegen zijn machtige buur.  Ze kregen daarom ook gigantische afmetingen : een totale lengte van 4 kilometer, een hoogte van  11 meter en een breedte van 30 meter. Er waren toen slechts 3 officiële poorten. Aan de oostkant, in de richting van Firenze, werd 'symbolisch' geen poort voorzien. Vreemd genoeg zouden de wallen nooit hun nut bewijzen. Firenze viel Lucca immers nooit aan.

In het begin van de 19de eeuw werd Lucca veroverd door Napoleon, die de stad cadeau gaf aan zijn zus Elisa. Zij vormde de stadswallen om tot een 'stadspark'.  Zij legde ook de Piazza Napoleone aan, met het Palazzo Ducale aan de westkant. Het geplande standbeeld van Napoleon kwam er echter nooit. In de plaats kwam het beeld van Marie-Louise van Bourbon.

De stad is een waar openluchtmuseum, de meeste straten zijn autovrij. De voornaamste bezienswaardigheden zijn

Lucca - Kathedraal Lucca - San Frediano Lucca - San Michele

Lucca - Piazza del Amfitheatro

Om je te helpen bij de voorbereiding van je reis kan je onderstaande gidsen, kaarten en brochures bij ons bestellen.