Carrara

Op de weg van Pisa naar Cinque Terre, passeer je ook langs Carrara, dat bekend is omwille van zijn marmermijnen.  Al van bij het aanzetten van de landing in Pisa, vanop de trein of vanop de autosnelweg, zie je de witte bergen. Het gaat hier immers zowel om een open exploitatie (bovengronds) als om een interne exploitatie (binnenin de berg).  Informatie op het internet is schaars. Gelukkig kon onze 'ober' in Carrara ons enkele nuttige tips geven.

Op zijn advies volgen we de weg naar Miseglia (via het Ospedale). We rijden niet door tot in het dorpje, maar volgen onmiddellijk de weg naar de 'Cave' / Fantiscritti. Aan de brug met bogen kan je een eerste keer stoppen, maar je moet nog een kilometer of 2 verder om Fantiscritti te bereiken.  Daar kiezen we voor de geleide tour van Marmotour, die ons 600 meter diep in de berg brengt. In een enorme ruimte (groter dan een kathedraal) worden daar nog steeds marmerblokken gehaald met afmetingen tot 11 meter en een gewicht tot 60 ton. Deze worden vervolgens met vrachtwagens naar buiten gebracht. Het zagen van één blok duurt ongeveer een week.

Marmotour

Het bezoek met Marmotour mag je niet missen. Het geeft je een duidelijk beeld hoe het marmer uit de berg wordt gehaald. Het duurt ong. 40 minuten, de gidsen spreken frans en engels.

Adres : Piazzale Fantiscritti, 84 - Miseglia
Tel : +39 339 7657470
website : www.marmotour.com

Alle dagen open van 11 uur tot 17 uur, in het hoogseizoen van 10 tot 18 uur.

fantiscritti - open marmermjn fantiscritti - marmergalerij

 

In Fantiscritti is er ook een mogelijkheid voor een bovengrondse rondleiding (met 4x4). Verder kan je een bezoekje brengen (gratis toegang) aan het museum van Walter Danesi, waarin enkele beeldhouwwerken en vooral de oude werktuigen getoond worden.  Na het bezoek moet je zeker verder rijden, m.a.w. niet op je stappen terugkeren. Na enkele honderden meter word je een tunnel ingestuurd van ruim 1.5 km, die je aan de andere kant van de berg brengt. Bij het buitenrijden daarvan heb je de keuze. Rechts gaat het bergaf en via nog een andere tunnel (oppassen bij het buitenrijden hiervan !) opnieuw naar de brug met bogen. Als je links afslaat kom je even verder aan een splitsing die je ook nog naar Colonnata brengt.

Fantiscritti - tunnel Colonnata - standbeeld

Parkeer de wagen op de parking voor je het dorpje binnenrijdt. Met de trappen ga je dan naar het pleintje en naar het kerkje. Daar staat een standbeeld voor de mijnwerkers met alweer een mooi uit zicht op de tegenoverliggende berg, waar de zwaargeladen vrachtwagens zich langs onmogelijke haarspeldbochten een weg naar beneden zoeken.

Colonnata mag je niet verlaten zonder te proeven van de 'Lardo di Colonnata'. Dit is de vetlaag van het spek die gedurende enkele maanden met zout erbij gerijpt wordt in marmeren bakken en nadien in flinterdunne sneetjes op een warm broodje wordt geserveerd. Colonnata, met slechts 300 inwoners, telt niet minder dan 8 producenten van het spek.

Giannarelli - Salumeria proeven

Eén van deze producenten vind je op de weg van Colonatta naar Carrara. Bij Giannarelli kan je terecht voor een degustatie van Salumeria, de locale vleesproducten (waaronder de lardo).
De tafels in de tuin staan er klaar voor een picknick, met een schitterend uitzicht.

Adres : Via Colonnata 2 (gelegen in een bocht op de weg tussen Colonnata en Bedizzano).
Tel : +39 0585 758093

Open van maandag tot vrijdag (van 8.30 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 18.30 uur) en op zaterdagvoormiddag (8.30 tot 12.30 uur)

Giannarelli Lardo di Colonnata

 

Ook het stadje Carrara is een bezoekje waard. In het centrum van de stad zijn uiteraard talrijke gebouwen in marmer opgetrokken, met de Duomo als voornaamste bezienswaardigheid en verder nog verschillende paleizen aan de Piazza d'Alberica.

Carrara - Piazza d'Alberica

Het museum op de Viale (Avenu) XX Settembre herbergt zowel kunstwerken als informatie over de exploitatie van het marmer.

Ortonovo

Als je wijnliefhebber bent, moet je na je bezoek in Carrara zeker eens op zoek gaan naar Cantina Lvnae. Dat is één van de grootste wijnbouwers in Ligurië met wijngaarden (zo'n 45 ha) die vooral in Ortonovo en Castelnuova Magra liggen, waar ze door de Alpe Apuane beschermd worden tegen de koude noordenwinden.

Lvnae werkt met verschillende lokale druivensoorten, die soms zeer oud zijn : Vermentino, Albarola, Massareta en Malvasia Pollera Nera.  De baas, Paolo Bosoni, is een echte self-made man, die begon met de verkoop van lokale landbouwproducten in een klein winkeltje.

In 2004 vestigde het bedrijf zijn hoofdzetel in Ca'Lvnae, een prachtig gerestaureerde hoeve met een klein wijnmuseum en een proefruimte.

Cantine Lunae - wijn proeven

Je kan er terecht voor een vrij bezoek aan de Ca’Lvnae, inclusief een kleine degustatie in de proefruimte, of een geleid bezoek aan het museum, het laboratorium voor de likeur en een meer uitgebreide wijnproeverij. Voor het geleid bezoek moet je enkele dagen voordien reserveren (tel. 0187 693 483) .

Adres : Ca'Lvnae - via Palvotrisia 2,  Castelnuovo Magra
meer info : www.cantinelunae.it

Open van maandag tot zaterdag (9.00-13.00 en 14.30-19.30) en op zondagmorgen (9.30- 12.30)


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...