Sentiero Azzurro - SVA

De 'Sentiero Azzuro' (het blauwe pad, SVA of ook nog Sentiero N°2) verbindt Riomaggiore met Monterosso. Het loopt langs de kust en biedt schitterende uitzichten op de Cinque Terre. De moeilijkheidsgraad van het pad gaat in stijgende lijn als je vanuit Riomaggiore vertrekt, maar echt moeilijk wordt het eigenlijk nooit.

Het pad is een tijdlang gesloten geweest als gevolg van verschillende aardverschuivingen na de zondvloed van 25 oktober 2011. Momenteel zijn de trajecten tussen Riomaggiore en Manarola (Via dell'Amore) en tussen Manarola en Corniglia voor onbepaalde duur gesloten. De officiële status van de wandelpaden kan je nagaan op de website van het Parco Nazionale. Bij slecht weer gebeurt het frequent dat de worden aangeduid als 'gesloten'. Da's vooral om de fragiele paden te beschermen. In werkelijkheid zijn ze niet echt afgesloten. Je wandelt er op dat ogenblik echter wel 'op eigen risico'.

Om op het pad te wandelen moet je betalen. Het pad ligt er dan wel prima bij en het loont echt wel de moeite. De 'Cinque Terre' dagkaart (voor 1 of 2) kan je kopen in de toeristische bureaus maar ook op het pad zelf kan je de kaart nog aanschaffen.

Je kan het hele traject afleggen in één dag. Heb je echter de tijd, maak er dan een tweedaagse van zodat je de tijd hebt om ook de dorpjes te verkennen. Combineer ook eens met een treinritje of een boottochtje.

Via dell'Amore
Riomaggiore - Manarola

De Via dell'Amore is de kortste etappe tussen Riomaggiore en Manarola. Het pad is volledig vlak. Het is er dan ook vrij druk. Onderweg kom je de 'bank der geliefden' tegen. Als je met de massa wil meedoen, neem dan een slot mee, hang het aan de balustrade en gooi de sleutel in zee en je liefde voor elkaar gaat nooit meer stuk !

Bij zonsondergang, als de meeste toeristen verdwenen zijn, is het er heerlijk toeven. Heb je het geluk om in de Bar dell'Amore een tafeltje vrij te vinden, vlieg er dan onmiddellijk naartoe. Bestel iets en blijf er minstens een uur zitten. Romantischer kan je het moeilijk inbeelden.

Afstand : 1.5 kilometer   ***   Moeilijkheidsgraad : makkelijk

!! Sedert 2012 is de Via dell'Amore gesloten voor het publiek. Een rotsblok kwam los, waarbij 4 australische toeristen om het leven kwamen. De rechtszaak sleept nog steeds aan en hoewel de beveiligingen ondertussen zijn aangebracht, weigeren de verantwoordelijke overheden om het pad opnieuw te openen.

Er is nu wel een alternatief : de sentiero 531, een pad dat tussen de wijngaarden van Riomaggiore naar Manarola loopt. Maar ook dit pad blijkt geregeld gesloten te worden, vooral bij regenweer. Het gaat steil de hoogte in, dus voor geoefende wandelaars.

gedicht zonsondergang Sloten op de Sentiero dell'Amore

Manarola - Corniglia

Het pad tussen Manarola en Corniglia is gesloten tussen Manarola en het station van Corniglia, ingevolge een aardverschuiving in 2012. Einde 2013, toen het pad bijna volledig hersteld was, volgde er een nieuwe aardverschuiving, dichtbij het station van Corniglia. Daardoor is het pad opnieuw, en allicht voor lange tijd, gesloten.

Je neemt best de trein van Manarola naar Corniglia, tenminste als je niet bang bent van de 382 trappen die je van het station van Corniglia  zigzaggend omhoog naar het centrum van Corniglia brengen.

afstand : 3 kilometer  ***  Moeilijkheidsgraad : makkelijk

Sentiero Azzuro - Cinque Terre aardverschuiving

Er is wel een alternatief dat over Volastra loopt. Meer details hierover in ons dossier

Corniglia - Vernazza

Wat ons betreft is dit het "ware werk" : één van de mooiste kustwandelingen die we al mochten maken.  Reken op een tweetal uur om hier in alle rust van te genieten. Het pad loopt tussen / onder de olijfbomen. Het stijgt tot een hoogte van 210 meter, waardoor je prachtige uitzichten krijgt op Corniglia en Manarola. Op het einde krijg je een mooi uitzicht op Vernazza. De restanten van de modderstroom zijn hier nog steeds (2012) zichtbaar in zee !

wandeling corniglia - Vernazza olijfboomgaarden zicht op vernazza

Dit traject werd zwaar getroffen door het noodweer van 25 oktober 2011. Op 20 juni 2012, even na ons bezoek werd het pad officieel weer geopend. Wij konden het pad echter al bewandelen. De werklieden laten de wandelaars door. Toen wij passeerden waren ze trouwens aan het wachten op de bevoorrading door de helicopter. Een complimentje, duim omhoog en "buon lavoro", deed hen veel plezier.  

afstand : 4 kilometer  ***  Moeilijkheidsgraad : matig

helicopterhulp boven Cinque Terre Herstellingswerken Herstellingen aan de wandelweg

Vernazza - Monterosso

Officieel opnieuw geopend vanaf einde april 2013. Het is er zeer druk. Ons advies is dan ook om deze wandeling te maken ofwel heel vroeg in de ochtend, ofwel laat in de avond. Je vermijdt daardoor de drukte en je hebt minder last van de hitte.

Ook dit traject werd zwaar getroffen door de overstromingen. Op sommige plaatsen zijn de gevolgen nog duidelijk zichtbaar. De herstellingswerkzaamheden zijn hier echter al achter de rug en het pad is terug officieel geopend.

Het is zeker niet het makkelijkste stuk van de wandeling, maar wel het mooiste. Je stijgt tot een hoogte van 250 meter. Als je vertrekt vanuit Monterosso stijg je bijna onmiddellijk tot deze hoogte/ Trappen dus. Veel trappen.  Een bijdehandse citroenboer heeft er iets op gevonden en biedt een citroensapje aan halverwege de trappen. Duur ? maar je moet zeker proeven !

afstand : 3 kilometer  ***  Moeilijkheidsgraad : matig 

Schade na de overstromingen citroenen te koop
Sentiero Azzuro - Vernazza - Monterosso Monterosso - Cinque Terre


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...