Cinque Terre

een verborgen parel op de grens van Ligurië en Toscane.

Cinque Terre heeft vele troeven om de toeristen te verleiden. En toch vind je het niet terug in de klassieke vakantie-brochures, met uitzondering van de specifieke wandelvakantiebrochures. Wat verklaart dan toch de aantrekkingskracht van deze kleine kuststrook in het noordwesten van Italië ?

We houden het bij een combinatie van zon en zee, gezellige dorpjes, een Nationaal park in de heuvels, de wandelpaden, de haventjes, boottochtjes op zee, lekker eten, lokale wijn, anchovis, ...

Het is 10 jaar geleden dat we Cinque Terre voor het eerst bezochten. Het werd het begin van een avontuurlijke reis die ons verdere leven een andere richting zou uitsturen. Onze eerste website cinqueterre_wandelen.be trok vrij snel heel wat bezoekers en werd al snel vervangen door www.wandelenlangskusten.eu, zodat we er ook andere bestemmingen konden aan toevoegen. De hobby werd een full-time bezigheid, inclusief een klein reisbureau !

Cinque Terre blijft nog steeds de bestemming met het grootste aantal bezoekers op onze website. We hebben de regio intussen al een tiental keer bezocht. Onze website heeft al meer dan 1 miljoen bezoekers gehad en ons dossier heeft al duizenden mensen geholpen om hun reis naar Cinque Terre voor te bereiden.

Je vindt op het internet steeds meer informatie, maar de kwaliteit van vele bronnen laat sterk te wensen over. Tel maar eens het aantal websites die nog steeds vol lof spreken over de Via dell’Amore, zonder erbij te vermelden dat die nu al 7 jaar gesloten is !

Onze website en ons dossier worden ieder jaar bijgewerkt, zodat je zeker bent over de meest recente informatie te beschikken. Heb je toch nog vragen, dan bezorgen we je graag een antwoord. De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je alvast hieronder. ...

Wil je Cinque Terre echt ontdekken, verlaat dan vooral de meest betreden paden : loop de kleine zijstraatjes van de dorpjes in, zoek de wandelpaden in de heuvels op, ga in devroege ochtend of in de late avond op pad, plan je bezoek buiten het seizoen, verblijf in het centrum van één van de dorpjes, spreek de lokale bevolking aan (enkele woorden italiaans doen wonderen), ...

Een stoute verklaring

Zowat overal zal je lezen dat je de dorpjes beter bezoekt met de trein dan met de wagen. Als je met het openbaar vervoer reis, heb je uiteraard geen andere keuze. Maar je riskeert dan als sardines opeengeperst te zitten in overladen treinen en terecht te komen in het gedrum op de perrons. En ondanks de invoering van de Cinque Terre Express blijft een stipte dienstverlening van de treinen een probleem, waardoor je meer dan eens een kwartier of een halfuur op je trein moet wachten.

Maar is er dan geen parkeerprobleem in de dorpjes ? Wel, bij onze 10 bezoeken hebben we telkens enkele van de dorpjes bezocht met de wagen. We hebben daarbij nog nooit last gehad van files en in alle dorpjes (behalve Vernazza) zijn steeds voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. De route langs de SP370 is bovendien wondermooi en de mooie uitzichten volgen elkaar snel op. Hieronder zie je er enkele van. Je vindt de details waar ze genomen zijn in ons dossier.

Hoeveel dagen heb je nodig om Cinque Terre te bezoeken ?

Reken op 1 à 2 dagen als je alle dorpjes wil bezoeken. Tel daar 2 à 3 dagen bij als je ook de mooiste wandelingen wil maken. Je vindt meer info over de dorpjes en de wandelingen op onze website. In ons dossier vind je alle details, inclusief heel wat kaartjes.

Maar vergeet ook niet al het moois in de omgeving van Cinque Terre. Je vindt er voldoende afwisseling om een week te vullen in een straal van 100 km rond La Spezia. Je vindt een 10-tal suggesties voor een dagprogramma op onze site en verder uitgewerkt in ons dossier.

Hieronder vind je alvast 3 foto's om je te overtuigen.

Portovenere
Portovenere

Portovenere - Sentiero 1
Carrara - Fantiscritti

Sentiero 586
Portofino - San Rocco

Onze tips om de drukte te vermijden

  • Als je de keuze hebt, kies dan voor een verblijf buiten het hoogseizoen. In augustus zijn alle Italianen in verlof en is het extra druk.
  • Ga extra vroeg naar de dorpjes of blijf er 's avonds laat. De grote massa toeristen (o.a. van de cruiseschepen) vind je er vooral tussen 10 uur en 17 uur. Hetzelfde geldt voor de Sentiero Azzurro.
  • Vermijd de Sentiero Azzurro tussen Corniglia en Monterosso. Trek de heuvels in. Vanuit ieder dorp lopen wandelpaden naar omhoog waar je wel nog rustig kan genieten van het landschap.
  • Als je met de wagen bent, vind je op de SP370 talrijke stopplaatsen met schitterende uitzichten. Je hebt er ook aansluiting op de Sentiero N°1 waarbij je het hoogteverschil tussen de dorpen en het pad alvast niet moet overbruggen.