Manarola

Manarola vanop zeeManarola is het tweede dorpje in de rij. Het heeft een station (dat met een tunnel verbonden is met het dorpje) en een haventje van waaruit je met de boot de andere dorpjes kan bereiken.

Ga ook eens de Via Belvedere in (bij het buitenkomen van de tunnel naar rechts en na 50 meter opnieuw haaks naar rechts) tot bij het uitkijkpunt. Via een wirwar van kleine steegjes en tientalen trappen kom je opnieuw in het lager gelegen gedeelte van de dorp terecht.

Bezienswaardigheden in Manarola

Manarola - Chiesa di San LorenzoDe Chiesa di San Lorenzo (of Natività di Maria Virgine) ligt boven in het dorpje. Vanop het pleintje heb je een mooi uitzicht over het dorp.

In het haventje begint de kustwandelweg naar Corniglia, die momenteel door een aardverschuiving is onderbroken. Het loont toch de moeite om even een kijkje te nemen op het kerkhof, dat gelegen is op de rots tegenover Manarola. Je kan je moeilijk inbeelden dat een plaats met dergelijke ligging voorbehouden is voor een kerkhof, maar het pleit voor het authentieke karakter dat het toerisme dit nog niet heeft ingepalmd.

Kerstmis in Manarola

Sedert 1997 is in  Manarola tijdens de kerstperiode een reuzegrote kerststal te bewonderen. De kerststal is een initiatief van een voormalig spoorarbeider en wordt ieder jaar opgezet op de terassen achter Manarola, over een oppervlakte van ruim 4000 m² . De stal wordt opgebouwd uit afbraakmateriaal en wordt 's nachts verlicht met lampen, die werken op zonne-energie.

In de stal staan zo'n 250 'beelden'. Aan de opbouw wordt zelfs meegewerkt door leden van de Italiaanse Alpinistenclub (CAI).

De kerststal blijft staan tot 2 februari (Lichtmis).

Oproep : heb je foto's van deze kerststal, dan mag je ze altijd opsturen naar info@cinqueterre-wandelen.be. Wij publiceren ze graag op onze site.

Wandelingen vanuit Manarola

Sentiero Azzurro

De Via dell'Amore, in de richting van Riomaggiore, is jammer genoeg gesloten. Je kan wel tot aan de Bar dell'Amore wandelen (zo'n 200m voorbij het station). Altijd de moeite waar om er een glas gaan te drinken, vooral 's avonds. Ik geniet nog steeds van het citroenijs uit 2008 !

Het alternatieve pad, de Sentiero 531, begint in de omgeving van de kerk van Manarola.

Details over dit pad vind je in ons dossier en in de GPX-bib.

Naar Corniglia

Ook naar Corniglia toe is de Sentiero Azzurro maar de eerste 200 meter open. Dit stukje, tot aan de begraafplaats en de bar  'Nessun Dorma' mag je zeker niet missen. Je vindt er het beste uitzicht op Manarola.

Om naar Corniglia te wandelen, neem je de bus (of wandel je) naar Volastra en volg je daar de sentiero 586 / 587 naar Corniglia.

Meer info en kaartjes in ons dossier.

Naar de Sentiero N°1

Vanuit Manarola lopen twee paden omhoog in de heuvels : de sentiero 502 en de sentiero 506.

Deze brengen je in het Parco Regionale delle 5 Terre, een bosrijk gebied op de heuveltoppen, waar je zelf kans hebt om enkele everzwijnen tegen het lijf te lopen.

Er zijn geen bars of restaurants op deze paden. Neem dus voldoende drinken en eten mee.

Cantina dello Zio Bramante

Cantina delle Zio Bramante In het centrum van Manarola vind je de Cantina dello Zio Bramante, die in de jaren vijftig van vorige eeuw werd geopend door nonkel (of oompje) Bramante. Aan de straatkant zie je maar een klein terrasje.

Binnen is er echter veel plaats en vooral 's avonds veel ambiance als barman Gabriel (kleinzoon van de stichter) zijn gitaar vastgrijpt en met zijn muzikale gasten een verrassings-  of gepland optreden brengt.

Adres : Via Birolli 110, Manarola

Als je Acciughe (ansjovis) wil proeven, moet je hier beslist stoppen. Voor maar 7 EUR heb je een toast met Acciughe sotto sale (onder het zout) of Marinata (gemarineerd in olijfolie en citroen) met een glas locale wijn erbij. Gewoon heerlijk !


Groppo

Groppo is een klein dorpje in de heuvels achter Manarola.

Je kan in Groppo geraken

  • met een shuttle bus die rijdt tussen Manarola en Volastra (niet zeker)
  • met de wagen (via de SP370)
  • te voet (sentiero N° 6 - bergop vanaf Manarola)

Generic placeholder image

Cantina Cinque Terre

200 meter na het dorp, op de weg naar Volastra, vind je de Cantina Cinque Terre, de winkel van de locale cooperative die meer dan 300 boeren groepeert en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan de het in stand houden van de locale tradities. Je hebt de mogelijkheid voor een wijndegustatie (drie wijnen met glas en glashouder voor  € 9.00, met Sciacchetrà € 12.50 - zonder glas en glashouder € 5.00 en € 9.00)

Openingsuren :

  • Maandag tot zaterdag : van  7.00 h tot 19.00h
  • Zon- en feestdagen : van  9.00 h tot 12.30 h en van 14.30 h tot 19.00.

Meer info : http://www.cantinacinqueterre.com

Ontdek onze reisgids


Editie 2018

Nu kopen