GPX Tracks bibliotheek

Wandelen met GPX

We zijn nooit fan geweest van de GPX tracks. Een eerste ervaring met een Garmin kon ons niet echt bekoren wegens absoluut niet gebruiksvriendelijk : een zwaar toestelletje, AAA batterijen, een klein scherm en een zeer onhandige navigatie. Meer moest dat niet niet zijn om ons te ontmoedigen.

Een nieuwe smartphone bleek echter meer mogelijkheden te bieden. De GPS-functie van onze NOKIA LUMIA 520 blijkt inderdaad enorme mogelijkheden te bieden. Niet alleen als GPS-toestel in de wagen, maar ook voor het opnemen en weergeven van het traject van onze wandelingen. Blijkbaar hebben andere smartphones min of meer dezelfde mogelijkheden.

Op deze pagina vind je een beknopte handleiding 'voor beginners' om, zonder kosten, een eerste ervaring op te doen met 'wandelen met GPX'.

Dit is geen volledige handleiding, die geldig is voor alle toestellen en voor alle softwares of apps die je hiervoor kan vinden. Maar mits enig zoekwerk kan je onze ervaringen allicht ook gebruiken om met jouw hard- en software aan de slag te gaan. We gaan er hier ook van uit dat je enkel op zoek bent naar bestaande GPX-routes. We leggen dus niet uit hoe je zelf GPX routes kan opnemen, bewerken en opladen.

Onze GPX-bibliotheek

We hebben al onze GPX-bestanden verzameld op Onedrive, waar je ze via onderstaande link kan copiëren.

Handleiding 'GPX-routes gebruiken'

Wat heb je nodig om GPX-routes op te laden en te bekijken op je computer ?

 • Op je computer heb je een software nodig om te werken met GPX-bestanden. Wij werken hiervoor met Basecamp van Garmin (GB). Deze software is gratis en bezit de meest belangrijke functies die je nodig hebt. Daarnaast heb je ook de Garmin Mapinstall en Javawa nodig.
  Je kan hier downloaden : Garmin Basecamp, Garmin Mapinstall, Javawa
 • Op je computer heb je ook de 'kaarten' nodig waarop je routes getoond worden. Wij werken hiervoor met de kaarten van OSM (Open Street Map). Deze zijn eveneens gratis en zijn doorgaans zeer goed bijgewerkt. Zo zijn de meeste wandelpaden van de wandelingen op onze website hier effectief op terug te vinden.

  Je kan hier de OSM-kaarten downloaden die je kan gebruiken in Garmin Basecamp. Kies voor de fietskaarten. Als je een volledig land download, moet je meestal niet wachten vooraleer je kan downloaden. Als je zelf een selectie wil maken (om de grootte van het bestand wat te beperken) kom je in een queue terecht en kan het even duren vooraleer je de download kan beginnen. Kies voor de windows_exe of Macosx.zip versie naargelang je systeem.

  Als je meerdere (zelf geselecteerde) kaarten wil installeren, moet je na iedere installatie het programma Javawa gebruiken om de kaarten een andere naam en id te geven. Zoniet worden ze bij de installatie van een volgende kaart overschreven. Je vindt de nodige optie in het tabblad 'extra' van Javawa.
  Belangrijk : sluit GB vooraleer je de installatie-bestanden uitvoert. Bij de volgende start van GB kan je de nieuwe kaart terugvinden onder de tab 'kaarten'.
 • De GPX-bestanden vind je in onze GPX-bibliotheek. Bewaar de bestanden op je computer en importeer ze in GB. Selecteer daarvoor de optie 'importeren' onder de tab 'bestanden'.

Hieronder zie je het resultaat : de route afgebeeld op de OSM-kaart en daaronder het hoogteprofiel van de route.

Als je op stap wil gaan, heb je natuurlijk een kleiner navigatietoestel nodig. Het meest bekende merk is Garmin. Vele smartphones hebben echter ook mogelijkheden als navigatietoestellen. Iedere smartphone capteert immers het GPS-signaal. Het grote voordeel van de smartphones is natuurlijk dat je die (meestal toch) al op zak hebt. Zelf maak ik gebruik van een Nokia Lumia, met een gratis app ("Run the Map"). De gratis kaartjes van de Nokia zijn niet perfect, maar toch voldoende. Als je nog geen GPS-toestel hebt, probeer dan zeker eerst eens met een smartphone.

De GPX-bestanden kan je op je smartphone te zetten door ze te downloaden uit onze bibliotheek. Lukt dit niet ? Dan kan je het bestand downloaden op je computer, in een mailtje naar jezelf sturen en die mail (of de bijlage ervan) openen op je smartphone met de gepaste app. Heb je een Garmin-toestel, dan kan je het GPX-bestand opslaan in Basecamp en vervolgens exporteren naar je toestel.

Waarschuwing : een navigatietoestel is een handig hulpmiddel. Een klassieke kaart (of een printje van je GPX route) zijn echter geen overbodige luxe.