Levanto

fotoboek Levanto

Klik op de afbeelding om ons foto-album te openen.

Levanto ligt net ten noorden van Cinque Terre en is voor velen de verblijfplaats voor hun bezoek aan Cinque Terre. Het is levendig stadje, gelegen in een kleine baai en met een mooi zandstrand. Er zijn heel wat hotelletjes en B&Bs, die doorgaans iets goedkoper zijn dan deze in de vijf dorpen. Met de trein ben je vanuit Levanto op enkele minuten in Monterosso.
Levanto is ook vertrek of eindplaats van de Sentiero N°1, waarlangs je via de Punto Mesco in 2 ½ uur in Monterosso wandelt.

Strand Levanto Levanto met strand

Bezienswaardigheden

Levanto heeft tal van bezienswaardigheden. De volgende wandeling neemt je mee langs de meeste ervan.

Villa Agnelli in Levanto

Vertrek op de Piazza Staglieno, een parkje gelegen aan het einde van het kleine viaduct, ga onder het viaduct en wandel de zeedijk af. Op dit stukje dijk staan enkele mooie kleurrijke huizen. Op het einde zie je rechts de aanlegplaats van de boten (naar Cinque Terre) en links de Villa Agnelli. Deze werd gebouwd in het begin van de 20ste eeuw door één van de stichters van de Fiat fabrieken. De villa is nog steeds in het bezit van de familie Agnelli. De ligging en de omliggende parken zijn echt uniek. Daardoor wordt ze in sommige boeken vergeleken met de villa Rufolo in Ravello. De vergelijking lijkt ons ietwat overdreven, niet in het minst omdat de villa privé-bezit is en het domein dus niet kan bezocht worden.

Kasteel van Levanto

Keer terug op je stappen. Vlakbij de blauwe villa loopt een trap naar omhoog waar je ook het rood-witte kenteken ziet van de Sentiero N°1. Deze brengt je tot aan de Castello waarvan de vroegste sporen teruggaan tot in de XIIe eeuw. Loop het straatje in rechts van de muur. Je ziet de chiesa di Sant’Andrea beneden je liggen. Je kan langs een smal pad naar beneden gaan.

Chiesa San Andrea in Levanto

De chiesa di Sant'Andrea is een voorbeeld van Ligurische gotiek uit de dertiende eeuw, met een voorgevel in witte en zwarte banden en een mooie rosas die overloopt in de hoofdingang. De kerk werd eerst opgericht in 1232 en werd vergroot in 1463.

Loggia

Ga langs één van de kleine straatjes naar de Piazza del Populo, waar je La Loggia vindt. Deze dateert uit de dertiende eeuw en werd in 2007 opgenomen in de UNESCO lijst van cultuurmonumenten.

Ga rechtsachter op het plein de trap naar omhoog. Deze leidt je naar de Oratorio de San Giacomo en de Chiesa di Santa Maria della Costa. Op de feestdag van San Giacomo op 25 juli zijn hier allerlei festiviteiten die een bezoekje een bijkomende waarde geven.

Piazza Cavour

Ga verder, de trappen naar beneden, je dwarst de Via Alighieri en komt zo op Piazza Cavour terecht, een mooi pleintje in het centrum van de stad, met onder andere de Chiesa di San Rocco, waarvan de ingang in één van de zijstraten ligt.

Villagi La Francesca

Dit vakantiedorp ligt nabij Levanto in een beschermd gebied aan de kust van zo'n 15 hectare met typisch mediterraanse maquis als begroeiïng. Appartementen tot 8 personen maken een budgetvriendelijk verblijf voor families mogelijk. Met zwembad, tennispleinen en een klein strandje.

Reservaties : http://www.villaggilafrancesca.it

La Francesca

Lees ook volgend blogartikel : geschiedenis, natuur en kopermijnen in La Francesca.

Om je te helpen bij de voorbereiding van je reis kan je onderstaande gidsen, kaarten en brochures bij ons bestellen.