Levanto

Levanto ligt net ten noorden van Cinque Terre en is voor velen de verblijfplaats voor hun bezoek aan Cinque Terre. Het is levendig stadje, gelegen in een kleine baai en met een mooi zandstrand. Er zijn heel wat hotelletjes en B&Bs, die doorgaans iets goedkoper zijn dan deze in de vijf dorpen. Met de trein ben je vanuit Levanto op enkele minuten in Monterosso.
Levanto is ook vertrek of eindplaats van de Sentiero N°1, waarlangs je via de Punto Mesco in 2 ½ uur in Monterosso wandelt.

Strand Levanto Levanto met strand


Levanto heeft tal van bezienswaardigheden. De volgende wandeling neemt je mee langs de meeste ervan.

Vertrek op de Piazza Staglieno, een parkje gelegen aan het einde van het kleine viaduct, ga onder het viaduct en wandel de zeedijk af. Op dit stukje dijk staan enkele mooie kleurrijke huizen. Op het einde zie je rechts de aanlegplaats van de boten (naar Cinque Terre) en links de Villa Agnelli. Deze w erd gebouwd in het begin van de 20ste eeuw door één van de stichters van de Fiat fabrieken. De villa is nog steeds in het bezit van de familie Agnelli. De ligging en de omliggende parken zijn echt uniek. Daardoor wordt ze in sommige boeken vergeleken met de villa Rufolo in Ravello. De vergelijking lijkt ons ietwat overdreven, niet in het minst omdat de villa privé-bezit is en het domein dus niet kan bezocht worden.

Keer terug op je stappen. Vlakbij de blauwe villa loopt een trap naar omhoog waar je ook het rood-witte kenteken ziet van de Sentiero N°1. Deze brengt je tot aan de Castello waarvan de vroegste sporen teruggaan tot in de XIIe eeuw. Loop het straatje in rechts van de muur. Je ziet de chiesa di Sant’Andrea beneden je liggen. Je kan langs een smal pad naar beneden gaan.

Chiesa San Andrea in Levanto

De chiesa di Sant'Andrea is een voorbeeld van Ligurische gotiek uit de dertiende eeuw, met een voorgevel in witte en zwarte banden en een mooie rosas die overloopt in de hoofdingang. De kerk werd eerst opgericht in 1232 en werd vergroot in 1463.

Loggia

Ga langs één van de kleine straatjes naar de Piazza del Populo, waar je La Loggia vindt. Deze dateert uit de dertiende eeuw en werd in 2007 opgenomen in de UNESCO lijst van cultuurmonumenten.

Ga rechtsachter op het plein de trap naar omhoog. Deze leidt je naar de Oratorio de San Giacomo en de Chiesa di Santa Maria della Costa. Op de feestdag van San Giacomo op 25 juli zijn hier allerlei festiviteiten die een bezoekje een bijkomende waarde geven.

Piazza Cavour

Ga verder, de trappen naar beneden, je dwarst de Via Alighieri en komt zo op Piazza Cavour terecht, een mooi pleintje in het centrum van de stad, met onder andere de Chiesa di San Rocco, waarvan de ingang in één van de zijstraten ligt.


Levanto is een goeie uitvalsbasis om Cinque Terre te verkennen. Je hebt je een ruime keuze aan verblijfplaatsen. We geven hier enkele suggesties :

Hotel Carla
B&B Vignola
Oasi Hotel
Park Hotel Argento (****)
Hotel Abetaia


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...