Met de auto naar Cinque Terre

We krijgen regelmatig de vraag van bezoekers van onze site wat de beste route is om met de wagen naar Cinque Terre te rijden. Het zou wat al te gemakkelijk zijn om gewoon de GPS in te schakelen. Er zijn immers nog wat andere elementen die een rol spelen, zoals de mogelijke knelpunten en eventuele bezienswaardigheden onderweg.

De afstand naar La Spezia bedraagt 1136 km vanuit Brussel en 1302 km vanuit Amsterdam. Je kan dit misschien wel in één rit doen, maar voor velen zal een tussenstop uiteraard toch wel aangewezen zijn.

Eigenlijk kan je de rit in 2 delen opsplitsen. Basel ligt zowel vanuit Nederland, als vanuit België op de route. Vanuit België rijd je over Luxemburg, Metz en verder via Straatsburg of Nancy tot in Basel. Vanuit het westen van Nederland rijd je best over Brussel, vanuit het oosten volg je best de Rijnvallei langs Keulen en Straatsburg.

Vanuit Basel loopt de kortste weg via Milaan (568 km). Langs Turijn (646 km) is het toch wel een stuk verder. Op beide wegen moet je door een tunnel, altijd wel een mogelijke bron voor vertragingen. Via de Simplonpas (618 km) kan je beide knelpunten vermijden.

Via Milaan

Vanuit Basel rijd je richting Luzern en vervolgens Lugano. Halfweg tussen Basel en Milaan, ga je door de Gotthard-wegtunnel, die een lengte heeft van 17 km en op drukke momenten toch wel een knelpunt vormt waar de wachttijden sterk kunnen oplopen.

Bij het binnenrijden van Italië rijd je tussen het Lago Maggiore en het meer van Como, voor velen een interessante tussenstop blijkt te zijn.

Vanuit Milaan loopt het vervolgens via Parma of via Genua. Welke van beide je best neemt hangt af van je verblijfplaats in Cinque Terre.

Via Turijn

Vanuit Basel rijd je richting Bern en vervolgens Fribourg. Hier passeer je door de Grote Sint-Bernard-tunnel (6 km lang). Deze route loopt verder langs het Aosta-dal, Turijn (daarvoor moet je wel een bijkomende omweg maken) en Genua en is interessanter indien je verblijft aan de kust ten noorden van Cinque Terre.

Via de Simplon

Dit is een variante op de route via Turijn. Je rijdt vanuit Basel richting Bern, vervolgens Thun. Het interessante aan dit alternatief is dat je de mogelijkheid hebt om de knelpunten (Gotthard, Sint-Bernard, Milaan) te vermijden. Je moet wel over minstens éénmaal de autotrein op :

 • In Kandersteg moet je met de auto de trein op en door de Lötschbergtunnel naar Göppenstein rijden.  Deze trein rijdt om het half uur, dus je moet nooit lang wachten. De rit duurt een kwartiertje en je blijft dus in je wagen zitten.  Je betaalt hiervoor van maandag tot en met donderdag 27 Zwitserse Frank en op vrijdag tot en met zondag en op feestdagen 29,50 Zwitserse Frank.
  Meer info : http://www.bls.ch/e/autoverlad/goppenstein-fahrplan.php
 • Van Göppenstein rijd je naar Brig, waar je opnieuw de autotrein kan nemen door de Simplontunnel naar Iselle.  Deze trein rijdt wel minder frequent. De rit duurt zo’n 20 minuten en kost 22 Zwitserse Frank. Wanneer je genoeg tijd hebt, kan je ook met de wagen over de Simplonpas rijden, maar reken hiervoor toch op anderhalf uur.
  Je komt ook best op tijd, want het aantal plaatsen op de trein is niet onbeperkt.
  Meer info : http://www.sbb.ch/en/station-services/car-bike/car-trains/autoverlad-simplon.html

Met deze route passeer je aan de westelijke zijde van het Lago Maggiore (Stresa en Verbania), een ideaal gebied voor een tussenstop.

Via Frankrijk

Voor wie liever langs Franse wegen rijdt, zijn er nog drie alternatieven :

 • Via Reims, Dijon en Genève naar Turijn (1293 km vanuit Gent). Deze weg gaat door de Mont Blanctunnel (12 km lang).
 • Via Reims, Dijon en Lyon naar Turijn (1335 km vanuit Gent). Deze weg gaat door de Fréjustunnel (13 km lang)
 • een alternatief zonder tunnels (via Marseille en de Azurenkust - 1530 km vanuit Gent) is wel een heel stuk verder.

Naast de brandstofkosten moet je nog rekening houden met een aantal bijkomende kosten :

 • Tol-vignet voor de autowegen in Zwitserland (ong. 45 EUR)
 • Tol op de autowegen in Italië (ong. 7 EUR / 100 km)
 • Tol op de autowegen in Frankrijk (tussen 60 en 90 EUR voor de verschillende trajecten)
 • Voor de Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel betaal je 53 EUR (heen en terug).Ontdek onze reisgids


Editie 2018

Nu kopen

Ontmoet
onze Partners


Bricco dei Cogni

Deze B&B, gelegen in Piëmonte, tussen Turijn en Genua, werd ons aanbevolen door Gian Paolo van de Villa Amaranta. Als hij het goed vindt, zal dat zeker zo zijn !>

Ga naar de website van Bricco dei Cogni