La Spezia

La Spezia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie La Spezia, één van de vier provincies die samen Ligurië vormen. De stad ligt aan de Golf van La Spezia, ook de Golf der Poëten genoemd,  en was vroeger een belangrijke militaire haven.

De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in de stad, die daardoor is uitgegroeid tot een levendige stad, niet alleen door de aanwezigheid van de toeristen, maar ook door de lokale bevolking.

De stad werd in de 19de eeuw heraangelegd volgens een strak geometrisch patroon, wat nog duidelijk is te zien op het plan hierboven.

De voornaamste verkeersader is de Via Chiodo, een brede boulevard waarlangs statige 19de eeuwse paleizen zijn opgetrokken. Sommige daarvan worden nu als publieke gebouwen gebruikt (Post, Provinciehuis). Langs een gedeelte van de Via Chiodo vind je hoge overdekte gaanderijen (Portico’s). Kijk daar eens naar omhoog naar de versiering van de plafonds.

De belangrijkste winkelstraten zijn de Corso Cavour (een brede rechte winkelstraat, die de Via Chiodo verbindt met de Piazza Cavour) en de Via del Prione (een kleinere, kronkelende winkelstraat, die de Via Chiodo verbindt met het station).  Op de Piazza Cavour is een overdekte markt waar dagelijks verse producten worden verkocht (voor de middag).
Halfweg de Via del Prione kan je afslaan naar de Piazza Sant’Agostino, een gezellig pleintje met tal van eetgelegenheden.


Villa Amaranta

In 2008, bij ons eerste bezoek, vonden we in de heuvels boven de stad, een bed & breakfastmet een prachtig uitzicht hebben op de baai, de stad en de marinehaven. Het werd onze uitvalsbasis bij al onze volgende bezoeken. 

Villa Amaranta


Bezienswaardigheden in La Spezia

La Spezia wordt dikwijls omschreven als een grauwe havenstad, waar je beter wegblijft. De stad heeft weliswaar niet de grote historische schoonheid van andere Italiaanse kunststeden, maar ze heeft toch heel wat te bieden.

In onze reisgids vind je een uitgebreide beschrijving van deze bezienswaardigheden.

Als je de wijde omgeving van Cinque Terre wil verkennen, is La Spezia een goede uitvalsbasis. Je bent in geen tijd op de A12, de snelweg tussen Pisa en Genua, vanwaar je in minder dan een uur de voornaamste steden in de omgeving bereikt. : Portovenere, Lerici, Sarzana, de Lunigiana, Portofino, Lucca, Pisa en Genua.


Tijdens onze vele verblijven in La Spezia hebben we enkele contacten gelegd met lokale handelaars, die we graag een duwtje in de rug geven.

Ristorante Al Quadrato

Dit restaurant in La Spezia werd ons aanbevolen door Gian Paolo van de Villa Amaranta. Stefano de Lisi ontvangt je in dit restaurant dat al 40 jaar uitgebaat wordt door de familie De Lisi. Als je van antipasti houdt, kom je hier zeker aan je trekken !

Adres : Viale G. Amendola, 46
(schuin tegenover het Museo Navale)
Tel : +39 0187 258539

My Sailing Week

Gustav Birger, een zweed van origine, heeft in La Spezia van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Wil je eens dagje zeilen in de baai van La Spezia, of langs de kust van Cinque Terre, dan ben je hier aan het juiste adres. Heb je het graag iets sneller ? Dan kan je met de speedboot naar Portofino !

Tel : +39 0187-730 338
Adres : Via Felice Cavallotti 53

Scooterpoint

Huur eens een scooter om Cinque Terre op een originele manier te verkennen ? Bij Scooterpoint kan je al een scooter huren voor 40 EUR voor een dag, inclusief 2 helmen.

Adres : Via Urbano Rattazzi, 14, La Spezia
Tel. +39 0187 777 132 (Efren spreekt Engels)

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...