La Spezia

fotoboek La Spezia

Klik op de afbeelding om ons foto-album te openen.

La Spezia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie La Spezia, één van de vier provincies die samen Ligurië vormen. De stad ligt aan de Golf van La Spezia, ook de Golf der Poëten genoemd,  en was vroeger een belangrijke militaire haven.

De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in de stad, die daardoor is uitgegroeid tot een levendige stad, niet alleen door de aanwezigheid van de toeristen, maar ook door de lokale bevolking.

De stad werd in de 19de eeuw heraangelegd volgens een strak geometrisch patroon, wat nog duidelijk is te zien op het plan hierboven.

De voornaamste verkeersader is de Via Chiodo, een brede boulevard waarlangs statige 19de eeuwse paleizen zijn opgetrokken. Sommige daarvan worden nu als publieke gebouwen gebruikt (Post, Provinciehuis). Langs een gedeelte van de Via Chiodo vind je hoge overdekte gaanderijen (Portico’s). Kijk daar eens naar omhoog naar de versiering van de plafonds.

De belangrijkste winkelstraten zijn de Corso Cavour (een brede rechte winkelstraat, die de Via Chiodo verbindt met de Piazza Cavour) en de Via del Prione (een smallere, kronkelende winkelstraat, die de Via Chiodo verbindt met het station).  Op de Piazza Cavour is een overdekte markt waar dagelijks verse producten worden verkocht (voor de middag).
Halfweg de Via del Prione kan je afslaan naar de Piazza Sant’Agostino, een gezellig pleintje met tal van eetgelegenheden.

Villa Amaranta

Villa Amaranta

We hebben in La Spezia, in de heuvels boven de stad, een bed & breakfast gevonden met een prachtig zicht hebben op de baai, de stad en de marinehaven. Pure luxe, waar je zeker waar krijgt voor je geld !  

Bezienswaardigheden in La Spezia

Het was Napoleon die in het begin van de 19de eeuw het belang van de Golf van La Spezia als militaire haven inzag. In 1808 werd de stad bij keizerlijk decreet tot militaire haven verheven. In de baai zouden de oorlogsschepen zich veilig kunnen schuilhouden. De toegang tot de baai kon immers vrij gemakkelijk beschermd worden vanaf het eilandje Campiglia en vanuit Lerici. Met de val van Napoleon verdwenen echter ook de plannen voor het uitbouwen van de haven.

In 1857 verzamelde Cavour de nodige fondsen voor de uitbouw van een Arsenaal. De bouw daarvan werd toevertrouwd aan  Domenico Chiodo. Bij de vorming van de eenheidsstaat Italië, in 1869, werd La Spezia één van de belangrijkste militaire havens van de nieuwe staat.  Als je door La Spezia wandelt, kom je de namen van Cavour en Chiodo zeker tegen.

In dezelfde periode werd ook de enorme golfbreker gebouwd in de Golf van La Spezia. Die is meer dan 2 km lang en loopt van Santa Maria, in het westen, tot Santa Teresa, in het oosten.  In de dam zijn twee openingen, resp. 400 en 200 meter breed, die de enige toegangen tot de haven zijn.

Voor liefhebbers van schepen is vooral het  Museo Tecnico Navale della Marina Militare van belang. Het is gelegen aan de Viale Amendola 1 en is dagelijks geopend van 8.30 tot 19.30 uur. Het ligt in een gebouw naast de historische scheepsdokken.

Het museum bevat een rijke collectie aan historische stukken die verspreid zijn over twee verdiepingen en de binnentuin : kaarten, boegbeelden, medailles, vlaggen, militaire wapens, ... Maar het hoogtepunt zijn toch de meer dan 150 modellen, gaande van de Romeinse triremen tot het opleidingsschip Amerigo Vespucci.

Vlakbij het museum kan je een wandeling maken in de nieuwe jachthaven Mirabello. Er liggen talrijke jachten die je laten wegdromen en er zijn ook enkele leuke terrasjes die vooral 's avonds volk trekken. Je kan de jachthaven bereiken via een hangbrug die vertrekt op de Viale Italia (waar de boten naar Cinque Terre vertrekken).

In 1927 werd La Spezia een bisschoppelijke stad en kreeg daardoor het recht op een 'kathedraal'.  In eerste instantie werd de Dom S. Maria Assunta verheven tot kathedraal. De gevel van deze kerk is opgetrokken met het typisch ligurische motief van witte en zwarte banden. Deze klassiek kathedraal heeft een heel mooi interieur.

In 1975 werd de nieuwe kathedraal van Christus Koning ingewijd. Het is een modern gebouw aan de Piazza Europa en het ligt tussen de oude en nieuwe wijken van La Spezia.

Het Castello di San Giorgi ligt bovenop een  heuvel ('Poggio') vlakbij het centrum van La Spezia. Je kan er naartoe met enkele liften (gratis en bereikbaar via een zijstraatje van de Via del Prione). Het dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw. Momenteel kan je er het Archeologisch museum van de provincie La Spezia bezoeken. Het museum heeft een belangrijke collectie van 19 Statue Stele, beelden van zo'n 2.000 à 3.000 jaar oud, die in de Val Di Vara werden teruggevonden in de 19de eeuw. Als je niet tot in Pontremoli raakt, waar de voornaamste collectie te zien is, moet je hier zeker eens gaan kijken.  Het museum is gesloten op maandagnamiddag en op dinsdag. De inkom bedraagt 5.50 EUR.

Maak ook eens een wandeling op de kade van La Spezia (de Passegiata Morin), waar je een mooi zicht hebt op de Golf van La Spezia.

Als je de wijde omgeving van Cinque Terre wil verkennen, is La Spezia een goede uitvalsbasis. Je bent in geen tijd op de A12, de snelweg tussen Pisa en Genua, vanwaar je in minder dan een uur de voornaamste steden in de omgeving bereikt. : Portovenere, Lerici, Sarzana, de Lunigiana, Portofino, Lucca, Pisa en Genua.

Profiteer van onze vouchers in La Spezia

We hebben al heel wat tijd doorgebracht in La Spezia en dat heeft al heel wat goeie contacten opgeleverd. Als je in La Spezia verblijft, schaf dan zeker ons e-boek aan. De kostprijs ervan win je al terug als je ook maar één van de vouchers gebruikt.

Ristorante Al Quadrato

Dit restaurant in La Spezia werd ons aanbevolen door Gian Paolo van de Villa Amaranta. Stefano de Lisi ontvangt je in dit restaurant dat al 40 jaar uitgebaat wordt door de familie De Lisi. Als je van antipasti houdt, kom je hier zeker aan je trekken !

Adres : Viale G. Amendola, 46
(schuin tegenover het Museo Navale)
Tel : +39 0187 258539
Gesloten op dinsdag
 

My Sailing Week

Gustav Birger, een zweed van origine, heeft in La Spezia van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Wil je eens dagje zeilen in de baai van La Spezia, of langs de kust van Cinque Terre, dan ben je hier aan het juiste adres. Heb je het graag iets sneller ? Dan kan je met de speedboot naar Portofino !

Tel : +39 0187-730 338
Adresse : Via Felice Cavallotti 53 

Scooterpoint

Huur eens een scooter om Cinque Terre op een originele manier te verkennen ? Bij Scooterpoint kan je al een scooter huren voor 40 EUR voor een dag, inclusief 2 helmen.

Adres : Via Urbano Rattazzi, 14, La Spezia
Tel. +39 0187 777 132 (Efren spreekt Engels)

Om je te helpen bij de voorbereiding van je reis kan je onderstaande gidsen, kaarten en brochures bij ons bestellen.