De Certosa di Pavia

Pavia ligt ongeveer 35 km ten zuiden van Milaan, langs de snelweg A7 in de richting van Genua. Onze aandacht werd getrokken door het bord 'Certosa di Pavia' op de terugweg naar de luchthaven van Milaan Malpensa. De eerste maal ontbrak ons de tijd, maar bij een volgende bezoek planden we nog een tussenstop. Veiliger bovendien, omdat het wat korter bij de luchthaven ligt en je dus wat reserve kan inbouwen.

Het was de 'Certosa' die onze aandacht trok. In Cilento bezochten we reeds de Certosa di Padula, een indrukwekkend kartuizerklooster. We waren dan ook benieuwd of de kartuizers dit kunstwerk konden evenaren of misschien zelfs overtreffen.

De Certosa ligt 5 kilometer ten noorden van de stad Pavia, op de SS35. Als je de lange laan naar het klooster oprijdt is er nog niet veel te zien. De (betalende) parking ligt 200 meter voor het klooster aan de linkerkant. Toen wij er waren, stonden er slechts weinig auto's. Het is dus geen plaats voor massatoerisme.

Het bezoek aan de Certosa is 'gratis', 't is te zeggen : er wordt geen inkom gevraagd. Maar op het einde van het bezoek sta je voor een gesloten deur, waar een 'kartuizer' je graag buitenlaat, met uitgestoken hand. Niet dat dit een probleem is : op het einde van het bezoek ben je zodanig onder de indruk dat je eigenlijk met plezier een gift doet.

De kartuizerorde werd gesticht in de 12de eeuw. De kloosterregels zijn enorm streng : een sober leven in geïsoleerde cellen, dagelijks 8 uur gebed, een vegetarisch leven, één dag per week leven op water en brood en eeuwig stilzwijgen.

Het klooster in Pavia dateert uit de 15de eeuw. Er werd bijna 100 jaar aan gewerkt en bevat zowel gotische als renaissance elementen. De versieringen zijn zelfs zo overdadig dat we het zelfs een beetje 'barok' vinden.

Zodra je de poort doorwandelt, kom je in het voorhof. Je hebt er een indrukwekkend uitzicht op de voorgevel van de kerk, die overdadig is versierd met vele medaillons en beeldjes. Aan de zuidkant heb je het Palazzo Ducale, daartegenover de 'herberg' waar de pelgrims konden overnachten.
Het schip binnenin de kerk is gotisch. Toen het schip in 1465 klaar was, had de renaissance echter al zijn intrede gedaan en de plannen voor de rest van de kerk werden aangepast. In de zuidelijke transept staat het graf van Gian Visconti, de eerste hertog van Milaan, die de opdracht gaf voor de bouw van het klooster. In de noordelijke dwarsbeuk staat het graf van Ludovico Sforza, de 7de hertog van Milaan. In de kerk zijn nog enkele schilderijen te zien met een grote historische waarde. Van sommige blijven maar enkele panelen meer over. De overige zijn verspreid over vele musea in Europa.

Verlaat de kerk via een portaal in het rechtse dwarsschip. Je komt in de eerste 'kruisgang', de Chiostro della Fontana. De zuilen zijn bewerkt met terracotta decoraties. We beperken hier onze superlatieven. Je mag hier niet fotograferen, maar we kunnen het toch niet nalaten om enkele foto's te schieten.

Door een poort in de eerste kruisgang kom je in de tweede kruisgang, die iets soberder is dan de eerste, maar indruk maakt door zijn enorme afmetingen (125 x 100 meter). De zuilen zijn opnieuw prachtig versierd. 


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !