Vervoer

Op de vraag 'Hoe bezoek je Cinque Terre het best : met de wagen of met de trein ?' past alleen een jezuïeten-antwoord : 'Het hangt ervan af' !

 • Voor een bezoek aan de vijf dorpen gebruik je best het openbaar vervoer : met de trein of met de boot kan je van het ene naar het andere dorpje reizen. Met de lokale parkbussen kan je de heuvels in, waardoor je een gemakkelijke toegang krijgt tot een hele reeks extra wandelpaden in de heuvels, zonder dat je er de klim moet voor maken. Er zijn echter niet zoveel treinen (één per uur) en op piekmomenten kan het wel eens drummen zijn voor een plaatsje. De boot vaart dan weer enkel uit bij rustig weer.

  Zeker als je kiest voor een verblijfplaats in één van de dorpen, in La Spezia of Levanto of ten noorden van Levanto, is de trein het aangewezen vervoermiddel.

  Reis je met de trein, dan is de beste luchthaven Pisa.

 • Voor een langer verblijf in Cinque Terre en omgeving is een wagen dan weer nuttig. Je moet wel eens betalen voor een parkeerplaats, maar die kosten spaar je dan weer uit voor je verblijfplaats, die doorgaans iets goedkoper zal zijn dan in de dorpen.

  Ben je met de wagen, vermijd dan de piekmomenten waarop het verkeer wel heel druk kan zijn : juli / augustus en de verlengde weekends in mei / juni.

  Met de wagen heb je ook een ruimere actieradius, waardoor je ook een aantal bestemmingen in de omgeving in je programma kan opnemen : Carrara (een echte must), Portovenere, Portofino, Lucca, Pisa, ...

Trein

De treinverbinding La Spezia - Levanto  volgt de kustlijn, al krijg je van het natuurschoon weinig te zien. Een groot deel van het traject gaat immers door tunnels.

Ieder dorp van de Cinque Terre heeft zijn station vlakbij het dorpje, met uitzondering van Corniglia. Daar moet je  382 trappen omhoog om het dorp te bereiken.

Er zijn frequente verbindingen en de prijs bedraagt ong. 2 EUR voor een traject tussen twee dorpjes. Voor meer informatie : http://www.ferroviedellostato.it/homepage_en.html.

Sedert 8 mei (2016) is er een nieuwe verbinding tussen La Spezia en Levanto : de Cinque Terre Express, die met een frequentie van 30 minuten heen en weer rijdt en stopt in de 5 dorpen. Het is de bedoeling om deze frequentie in het hoogseizoen zelfs op te drijven, zodat er om de 15 minuten een trein zou zijn.  Daartegenover staat dan wel een forse verhoging van de tarieven : de prijs van een enkel ritje bedraagt 4 EUR. Als gevolg van deze verhoging is ook de prijs van de Cinque Terre treinkaart verhoogd van 12 EUR naar 16 EUR.

Als je van buiten Levanto of La Spezia naar één van de dorpen van Cinque Terre spoort, betaal je een toeslag van 2.4 EUR.

Klik hier voor de uurregeling van de Cinque Terre Express 

 Manarola_station Tunnel

In ons dossier vind je

 • de tabellen met de uurregeling tussen La Spezia en Levanto. Met het dossier op je smartphone, vermijd je alvast dat je net te laat komt voor een trein, waardoor je een uur moet wachten op de volgende (zelfs ik spreek daar uit ervaring).
 • de treinverbindingen met de voornaamste luchthavens : Pisa, Genua, Milaan
 • de prijzen van de tickets, zodat je de meest gunstige formule kan kiezen. Wist je trouwens dat je een weekabonnement tussen La Spezia en Levanto kan nemen voor slechts 18 EUR, of tussen La Spezia en Genua voor slechts 28 EUR ?

Een tip die je geld kan besparen : als je de trein neemt in Italië, vergeet dan niet om je ticket te valideren voor je op de trein stapt. Vooral in Cinque Terre zijn er talrijke controles op de trein. Is je ticket niet gevalideerd, dan bedraagt de boete 50 EUR.

Wagen

Alle dorpen zijn bereikbaar met de wagen, maar het aanbod aan parkeerplaatsen is zeer beperkt. Enkel in Manarola vind je een ruime parking. Je betaalt overal ong. 2 EUR per uur. Op sommige plaatsen kan je parkeren langs de rand van de weg, zonder te betalen. We raden toch aan om dit niet te doen. Er zijn wel degelijk controles. Bij onze bezoeken in april, mei, juni en september vonden we eigenlijk vrij gemakkelijk een (betalende) parkeerplaats, zelfs voor onze mini-bus.

Vanuit La Spezia volg je gewoon de wegwijzers naar Cinque Terre. Je rijdt even in de richting van Portovenere, maar bij het buitenrijden van La Spezia volg je de SP 370, die eerst over de heuvels gaat en vervolgens door een lange tunnel. Bij het buitenrijden van de tunnel volgen de prachtige uitzichten op de kust elkaar snel op : Riomaggiore, Manarola, Corniglia ...  Deze rit is zeker de moeite waard !

Corniche - zicht op Riomaggiore Giro d'Italia langs Cinque Terre 

Na de afslag naar Manarola wordt de weg wat smaller en gaat hij ook wat hoger. Je passeert Groppo en Volastra. De mooie uitzichten volgen elkaar op in snel tempo. Je passeert de afslag naar Vernazza (best niet naar beneden rijden, want daar is echt geen parking) en komt vervolgens aan de Soviore en de afslag naar Monterosso.

In ons e-dossier vind je

 • een meer uitgebreide beschrijving van de rit langs de SP 370, met een alternatief langs het binnenland.
 • een aantal tips voor gratis parkeerplaatsen (in La Spezia, ...), die we liever niet aan de grote klok hangen
 • de trajecten van de luchthavens tot in Cinque Terre
 • Met de wagen naar Cinque Terre vanuit Nederland en België.

Bus

Met de parkbussen kan je vanuit ieder dorpje de heuvels in, vanwaar je dan kan vertrekken voor je wandeltocht zonder eerst de klim te moeten maken. De 'groene' bussen vertrekken in het centrum van de dorpjes (zelfs waar de wagens niet mogen rijden). Een ritje kost minder dan 2 EUR. Met de Cinque Terre Card kan je er zelfs gratis op.

La Spezia heeft een uitgebreid busnetwerk naar de steden in de omgeving : Portovenere, Lerici, Sarzana, ...

In ons e-dossier vind je

 • de kaartjes en uurregeling van de parkbussen
 • de uurregeling voor de bussen van La Spezia naar Portovenere, Carrara, ...
 • tips waar je best je tickets koopt

Scooter

Een interessante manier om Cinque Terre te bezoeken is met de scooter. In La Spezia kan je bij Scooterpoint een scooter huren al vanaf één dag. Je kan er mee naar de dorpjes in Cinque Terre of Portovenere. Géén parkeerkosten !

Scooterpoint

Huur eens een scooter om Cinque Terre op een originele manier te verkennen ? Bij Scooterpoint kan je al een scooter huren voor 40 EUR voor een dag, inclusief 2 helmen.

Adres : Via Urbano Rattazzi, 14, La Spezia
Tel. +39 0187 777 132 (Efren spreekt Engels)

Scooterpoint biedt u
een scooter voor 1 dag aan 40 EUR

Download uw
gratis voucher

Cinque Terre +

Boot

Er is ook een bootverbinding tussen de verschillende dorpen behalve Corniglia, dat geen haventje heeft. Deze verbinding loopt verder tot Portovenere en Levanto. Een ideale manier om na de kustwandeling terug naar het vertrekpunt te varen en de dorpjes en de achterliggende heuvels vanuit zee te bewonderen.

De boten varen enkel uit in het toeristisch seizoen (van april tot begin oktober) en bij rustig weer.

In ons e-dossier vind je

 • de uurregeling van de boten tussen Levanto en Portovenere.
 • andere mogelijkheden om Cinque Terre met de boot te bezoeken (vanuit La Spezia, vanuit Portovenere, vanuit Lerici, vanuit Genua, ...)

 

My Sailing Week

Gustav Birger, een zweed van origine, heeft in La Spezia van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Wil je eens dagje zeilen in de baai van La Spezia, of langs de kust van Cinque Terre, dan ben je hier aan het juiste adres. Heb je het graag iets sneller ? Dan kan je met de speedboot naar Portofino !

Tel : +39 0187-730 338
Adresse : Via Felice Cavallotti 53

My Sailing Week biedt u een korting van 10%

De kortingbon vind je enkel in ons  e-boek.

Vliegtuig

Je kan Cinque Terre bereiken vanaf verschillende luchthavens :

 • Pisa
 • Genua
 • Milaan
 • Bologna

Pisa ligt slechts op een uurtje rijden of sporen van Cinque Terre en heeft de beste verbinding. Vanuit de andere vlieghavens duurt het wat langer, maar het traject tussen de luchthaven en je eindbestemming biedt wel heel wat mogelijkheden voor enkele interessante tussenstops.

In ons e-dossier vind je

 • een uitgebreide beschrijving voor elk van de luchthavens met de trajecten per trein of met de wagen.
 • talrijke suggesties voor tussenstops tussen de luchthaven en Cinque Terre

Ontdek onze reisgids


Editie 2018

Nu kopen