Vervoer

Op de vraag 'Hoe bezoek je Cinque Terre het best : met de wagen of met de trein ?' past alleen een jezuïeten-antwoord : 'Het hangt ervan af' !

Trein

De treinverbinding La Spezia - Levanto  volgt de kustlijn, al krijg je van het natuurschoon weinig te zien. Een groot deel van het traject gaat immers door tunnels.

Ieder dorp van de Cinque Terre heeft zijn station vlakbij het dorpje, met uitzondering van Corniglia. Daar moet je  382 trappen omhoog om het dorp te bereiken.

Er zijn frequente verbindingen en de prijs bedraagt ong. 2 EUR voor een traject tussen twee dorpjes. Voor meer informatie : http://www.ferroviedellostato.it/homepage_en.html.

Sedert 8 mei (2016) is er een nieuwe verbinding tussen La Spezia en Levanto : de Cinque Terre Express, die met een frequentie van 30 minuten heen en weer rijdt en stopt in de 5 dorpen. Het is de bedoeling om deze frequentie in het hoogseizoen zelfs op te drijven, zodat er om de 15 minuten een trein zou zijn.  Daartegenover staat dan wel een forse verhoging van de tarieven : de prijs van een enkel ritje bedraagt 4 EUR. Als gevolg van deze verhoging is ook de prijs van de Cinque Terre treinkaart verhoogd van 12 EUR naar 16 EUR.

Als je van buiten Levanto of La Spezia naar één van de dorpen van Cinque Terre spoort, betaal je een toeslag van 2.4 EUR.

Klik hier voor de uurregeling van de Cinque Terre Express 

 Manarola_station Tunnel

In ons dossier vind je

Een tip die je geld kan besparen : als je de trein neemt in Italië, vergeet dan niet om je ticket te valideren voor je op de trein stapt. Vooral in Cinque Terre zijn er talrijke controles op de trein. Is je ticket niet gevalideerd, dan bedraagt de boete 50 EUR.

Wagen

Alle dorpen zijn bereikbaar met de wagen, maar het aanbod aan parkeerplaatsen is zeer beperkt. Enkel in Manarola vind je een ruime parking. Je betaalt overal ong. 2 EUR per uur. Op sommige plaatsen kan je parkeren langs de rand van de weg, zonder te betalen. We raden toch aan om dit niet te doen. Er zijn wel degelijk controles. Bij onze bezoeken in april, mei, juni en september vonden we eigenlijk vrij gemakkelijk een (betalende) parkeerplaats, zelfs voor onze mini-bus.

Vanuit La Spezia volg je gewoon de wegwijzers naar Cinque Terre. Je rijdt even in de richting van Portovenere, maar bij het buitenrijden van La Spezia volg je de SP 370, die eerst over de heuvels gaat en vervolgens door een lange tunnel. Bij het buitenrijden van de tunnel volgen de prachtige uitzichten op de kust elkaar snel op : Riomaggiore, Manarola, Corniglia ...  Deze rit is zeker de moeite waard !

Corniche - zicht op Riomaggiore Giro d'Italia langs Cinque Terre 

Na de afslag naar Manarola wordt de weg wat kleiner en gaat hij ook wat hoger. Je passeert Groppo en Volastra. De mooie uitzichten volgen elkaar op in snel tempo. Je passeert de afslag naar Vernazza (best niet naar beneden rijden, want daar is echt geen parking) en komt vervolgens aan de Soviore en de afslag naar Monterosso.

In ons e-dossier vind je

Bus

Met de parkbussen kan je vanuit ieder dorpje de heuvels in, vanwaar je dan kan vertrekken voor je wandeltocht zonder eerst de klim te moeten maken. De 'groene' bussen vertrekken in het centrum van de dorpjes (zelfs waar de wagens niet mogen rijden). Een ritje kost minder dan 2 EUR. Met de Cinque Terre Card kan je er zelfs gratis op.

La Spezia heeft een uitgebreid busnetwerk naar de steden in de omgeving : Portovenere, Lerici, Sarzana, ...

In ons e-dossier vind je

Scooter

Een interessante manier om Cinque Terre te bezoeken is met de scooter. In La Spezia kan je bij Scooterpoint een scooter huren al vanaf één dag. Je kan er mee naar de dorpjes in Cinque Terre of Portovenere. Géén parkeerkosten !

Scooterpoint

Huur eens een scooter om Cinque Terre op een originele manier te verkennen ? Bij Scooterpoint kan je al een scooter huren voor 40 EUR voor een dag, inclusief 2 helmen.

Adres : Via Urbano Rattazzi, 14, La Spezia
Tel. +39 0187 777 132 (Efren spreekt Engels)

Scooterpoint biedt u
een scooter voor 1 dag aan 40 EUR

Boot

Er is ook een bootverbinding tussen de verschillende dorpen behalve Corniglia, dat geen haventje heeft. Deze verbinding loopt verder tot Portovenere en Levanto. Een ideale manier om na de kustwandeling terug naar het vertrekpunt te varen en de dorpjes en de achterliggende heuvels vanuit zee te bewonderen.

De boten varen enkel uit in het toeristisch seizoen (van april tot begin oktober) en bij rustig weer.

In ons e-dossier vind je

 

My Sailing Week

Gustav Birger, een zweed van origine, heeft in La Spezia van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Wil je eens dagje zeilen in de baai van La Spezia, of langs de kust van Cinque Terre, dan ben je hier aan het juiste adres. Heb je het graag iets sneller ? Dan kan je met de speedboot naar Portofino !

Tel : +39 0187-730 338
Adresse : Via Felice Cavallotti 53

My Sailing Week biedt u een korting van 10%

De kortingbon vind je enkel in ons  e-boek.

Vliegtuig

Je kan Cinque Terre bereiken vanaf verschillende luchthavens :

Pisa ligt slechts op een uurtje rijden of sporen van Cinque Terre en heeft de beste verbinding. Vanuit de andere vlieghavens duurt het wat langer, maar het traject tussen de luchthaven en je eindbestemming biedt wel heel wat mogelijkheden voor enkele interessante tussenstops.

In ons e-dossier vind je


Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Cinque Terre echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan.
Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Reisgids cinque terre

Onze reisgids
8 EUR

Wandelkaart Cinque Terre

Wandelkaart
6 EUR

City Maps Cinque Terre

Plattegrond dorpen
2 EUR

brochure Cinque Terre

Brochure
6 EUR

Wandelgids Cinque Terre

Complete wandelgids
10 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !