Portugal

De kustlijn van Portugal heeft een lengte van 943 km. De benamingen op het nevenstaande kaartje tonen aan dat de Portugezen hun kusten zeker proberen uit te spelen als toeristische troef. Ze hebben misschien niet dezelfde bekendheid als hun spaanse tegenhangers (de Costa del Sol, Costa Brava en Costa Blanca) maar net daardoor hebben ze, op enkele uitzonderingen na, hun authenticiteit nog grotendeels weten te bewaren.

Het toerisme is één van de belangrijkste economische activiteiten van Portugal. De meest populaire bestemmingen bij Nederlanders en Vlamingen zijn Lissabon, de Algarve en de Douro-vallei. Daarover vind je in vele reisgidsen overvloedig informatie, daar gaan wij dus niet aan beginnen.

Wij gaan zoals steeds op zoek naar enkele verborgen parels, die minder aan bod komen in de klassieke reisgidsen. Ze zijn niet altijd minder spectaculair en hebben dikwijls het voordeel dat ze wat minder toeristisch zijn :

  • Ten zuiden van Lissabon ligt het schiereiland van Setubal met het prachtige Parque Natural de Arrabida en stadjes als Sesimbra en Setubal. Verder zuidwaarts, over de monding van de Rio Sado, vind je lange zandstranden en uitgestrekte rijstvelden.
  • In de Alentejo leidt het Visserspad je langs de mooiste plekjes aan de kust. Zelfs als je niet wandelt en alleen maar de strandjes gaat opzoeken is dit een echte aanrader. Buiten het hoogseizoen is het hier nog bijzonder rustig, terwijl de temperaturen er aangenaam zomers blijven, zelfs tot diep in het najaar.
  • Het Visserspad loopt nog door in de Algarve, aan de Westkust. Het eindpunt, Kaap Sagres, geniet nog enige bekendheid. Plaatsen als Odeceixe, Aljezur en Carrapateira zijn daarentegen nauwelijks bekend, ondanks hun schitterende stranden en dito kusten.
  • Aan de oevers van de Taag, vind je tussen het mondaine Cascaïs en het koninklijke Sintra zeker enkele suggesties om tijdens je citytrip in Lissabon even de drukte van de stad te ontvluchten.
  • Ook aan de Zilverkust is het wat drukker, maar enkele ‘uitstekende’ punten aan de kust zijn een bezoekje zeker waard. In het binnenland liggen bovendien enkele steden waar UNESCO één en ander op zijn lijstje heeft staan.

We zijn nog lang niet rond met ons overzicht van Portugal. Maar wat we al gedaan hebben, spoort ons zeker aan om dit prachtige land nog verder te gaan ontdekken.

Els & Frank