Portugal

Portugal wordt niet onmiddellijk gezien als een vakantiebestemming voor wandelaars, Madeira en de Azoren uitgezonderd natuurlijk. Twee nieuwe lange-afstandspaden in de Alentejo, het Historische Pad en het Visserspad brengen hier misschien verandering in. De twee paden werden ontwikkeld met Europese steun. Wij trokken er dan ook snel eens heen om te zien wat er zoal met ons Europees belastinggeld wordt gedaan. In dit geval zijn we echt enthousiast ! Door dit project wordt een schitterende bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van één van de armere regio's in Portugal. De schitterende kust is daarbij één van de grootste aantrekkingspunten. Voorlopig ligt ze er nog ongeschonden bij. Laat ons hopen dat dit zo blijft en dat de Alentejo niet dezelfde weg opgaat als de Algarve, waar veel van het natuurschoon al ten onder is gegaan aan de bouwzucht van de immo-projecten.

De Rota Vincentina vormt tevens het begin van de GR11 - E9, de Europese Kustroute die Cabo de Sao Vicente in Portugal verbindt met Narva-Jöesuu in Esland, over een afstand van ruim 5000 kilometer.

Onze site brengt besteedt naast de lange-afstandswandelingen ook aandacht aan enkele andere bestemmingen in Portugal, die nooit ver weg van de kust liggen.

 • Lissabon, aan de monding van de Taag, was in de Middeleeuwen het centrum van de wereld en de plaats waar vele ontdekkingsreizigers hun tochten langs de Afrikaanse Kust begonnen, op zoek naar een zeeroute om India te bereiken. Zij waren de echte 'wandelaars langs kusten'.
 • Sintra en Cascais liggen in de directe omgeving van Lissabon.
 • Enkele stadjes op maximum 100 kilometer van Lissabon : Evora, Obidos en Batalha zijn zeker een omweg waard
 • We stuurden ook al een verkenner (onze zoon) naar het Noorden die ons al enkele suggesties bezorgde voor een kustwandeling in het Noorden.

We zijn nog lang niet rond met ons overzicht van Portugal. Maar wat we al gedaan hebben, spoort ons zeker aan om dit prachtige land nog verder te gaan ontdekken.

Els & Frank

 

Voor een bezoek aan Portugal zijn enkele historische feiten toch wel nuttig. We geven hier een heel summier overzicht van de belangrijkste elementen.

Geschiedenis

Portugal werd van de 12de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw bestuurd door koningen.

 • de eerste koning, Afonso I, was afkomstig uit Bourgondië
 • in 1385 won Johan I de strijd met Castilië - zie Batalha - en luidde zo het begin in van de glorieperiode van Portugal, met Johan II en Emanuel I als hoogtepunten.
 • Tussen 1580 en 1640 werd Portugal geregeerd door de Spaanse Koning, Filips II
 • Tussen 1640 en 1853 kwamen de koningen uit het huis van Bragança
 • In 1853 ging de kroon over naar het huist Saksen-Coburg-Bragança tot in 1910 de republiek werd uitgeroepen.
 • De belangrijkste figuur uit de republiek was Salazar, die het land regeerde als despoot tot de Anjerrevolutie in 1974.

De grote ontdekkingsreizigers

Het kan verwonderen, maar Portugal was in de middeleeuwen één van de machtigste zeevaartnaties en onder de heerschappij van de Portugese koningen werd een groot deel van de wereld, dat toen nog onbekend was, ontdekt. Uiteraard lagen economische motieven hiervan aan de basis, de expedities brachten immers een reeks van tot dan toe onbekende producten : peper, kaneel, gember, kruidnagel uit Indië, zijde uit China, tabak, cacao, ...

 • Johan I zette in het begin van de 15de eeuw de toon en trok met 200 schepen zuidwaarts, met de verovering van Ceuta als hoogtepunt. De controle over de Straat van Gibraltar en de aanvoer van goedkope producten uit Afrika waren daarbij het voornaamste doel.
 • Zijn zoon, infant Hendrik, die het nooit tot koning schopte, zette de veroveringstocht verder met als gevolgd de ontdekking van Madeira in 1419 en van de Azoren in 1427.
 • De exploratie van de Afrikaanse kust bracht de Portugezen ook steeds verder zuidwaarts. In 1488 rondde Diaz de Kaap de Goede Hoop. In 1497 bereikte een vloot onder leiding van Vasco da Gama Indië.
 • In 1500 ontdekte Cabral Brazilië.

Dat ook de Portugezen niet altijd de goede beslissingen namen blijkt uit 2 feiten :

 • Columbus, een Genuees die met een Portugese was getrouwd, vond met zijn plannen om westwaarts naar Indië te varen geen gehoor, waardoor de ontdekking van Amerika moest overgelaten worden aan de Spanjaarden.
 • Ook Fernando Magelhaen, nochtans een Portugees, werd door de Spaanse koningen gefinancierd in zijn succesvolle poging om als eerste rond de wereld te varen, al moest hij het wel met zijn leven bekopen.