Evora

Evora was al bekend in de tijd van Romeinen en kende ook een lange bezetting door de Moren, die in 1165 verdreven werden door het leger van koning Alfons I. De koningen van Portugal verbleven regelmatig in Evora en in hun zog vestigden zich vele rijke families in talrijke paleizen. Evora is volledig ommuurd en binnen de muren vind je zowat een openluchtmuseum,met talrijke kerken, kronkelende straatjes en mooie pleinen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Evora werd opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de Unesco.

Kathedraal Sé

De kathedraal Sé (Sé verwijst naar Sedes, de zetel van de bisschop), dateert uit de twaalfde eeuw en bevat zowel  romaanse als gotische elementen. In het grote middenschip bevindt zich een 15de eeuws polychroom beeld van een zwangere Maria, met er rechtover een beeld van aartsengel Gabriel van een Vlaamse beeldhouwer. Het koor is rijkelijk versierd met marmer (3 kleuren, alle afkomstig uit Portugal) en de achthoekige koepel verrast door zijn kleuren.

De kloostergang dateert uit de 14de eeuw. Vanop het terras heb je een mooi uitzicht op het stadje.

Igreja Sao Francisco - Capela dos Ossos

Deze kerk dateert uit de 16de euw. In het portiek van de kerk zijn twee symbolen te zien van Portugese koningen, die je ook op andere plaatsen veelvuldig tegenkomt : de pelikaan, het symbool van koning Johan II en het armillarium van koning Manuel I.

 

Vlak naast de kerk (aan de rechterzijde) ligt de ingang naar de kapittelzaal, rijkelijk versierd met Azulejos en aanpalend de Capela dos  Ossos, waar je aan de ingang verwelkomd vordt door de spreuk Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos (“Wij, beenderen die hier liggen, wachten enkel op die van u""

 

Meer moois ...


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids  Porto Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !