Quintas

De Quintas zijn de landhuizen van de rijke families die zich, in het spoor van hun koning, kwamen vestigen in de buurt van Sintra. De benaming verwijst naar de belastingen die ze moesten betalen aan hun koning en die bestonden uit 20% of één vijfde van de opbrengsten van hun oogsten.

In de onmiddellijke omgeving van Sintra staan verschillende van dergelijke quintas. Tijdens ons (te kort) bezoek raakten we niet verder dan de Quinta da Regaleira, gelegen in het midden van een park, waarin je makkelijk drie tot vier uur kan uittrekken om dit te bezoeken.

De Quinta da Regaleira werd op het einde van de 19de eeuw gekocht door de familie Monteiro en in 'Manuelaanse' stijl verbouwd door de Italiaanse architect Mannini. In het huis zijn de authentieke plannen van de verbouwing te zien. De tuin bevat een opeenvolging van mysterieuze plaatsen en bouwwerken : een samenspel van Kosmos en Inferno, waarvan de 'omgekeerde toren', gebouwd in een 30 meter diepe put een mooi voorbeeld is. Sommige van de bouwwerken zijn door tunneltjes met elkaar verbonden. Een zaklamp is geen overbodige luxe om alles te ontdekken. 

Trek minstens een drietal uur uit om het huis en de tuin te bezoeken en vergeet vooral niet het gezellige terrasje voor een hapje en een drankje.

 

The quinta, comprising a fabulous miscellanea of styles and constructions, dates back to the early 20th century and is indissolubly related with alchemy and things sacred. It is an absolute must.

Wandeling langs Quintas (3 km)

  • De wandeling vertrekt aan het Palacio Real (1). Langs de 16de eeuwse Torre do Relógio (3) en de Igreja de São Martinho (4), een Romaans kerkje dat dateert uit de 12de eeuw, kom je aan het Tourist Office (2).
  • Je neemt daar de weg aan de linkerkant, die je langs de Fonte dos Pisões (5) en Waterfall (6) leidt. Even verder kom je aan de Quinta da Regaleira (7), een bezoek meer dan waard. Aan de rechterkant van de weg staat de Quinta do Relógio (8), in een moorse stijl, met exotische tuinen en weelderige plantengroei.
  • Wandel verdel op de Rua Trindade Coelho langs de Quinta do Castanheiro (9) en de Quinta dos Alfinetes (10). Je kan hier nog een lus maken langs de Quinta da Cabeça (11) en de  Quinta da Ponte Redonda (12). Een pad, de Mata do Carago, leidt je door een plantenrijk gebied terug naar de Quinta de Cabeça.
  • Aan de Quinta dos Alfinetes neem je de weg links, de Caminho dos Castanhais, langs de  Quinta dos Castanhais (13) en de Quinta dos Mouros (14).
  • Via de Rua Fresca (15) kom je terug in het centrum van Sintra.