Santa Clara a Velha

In het hinterland van Zambujeira ligt een stuwmeer op de rio Mira, die bij Vilanova in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Vanuit Zambujeira rijd je drie kwartier naar Santa Clara door een schitterend heuvelachtig landschap dat typisch is voor het binnenland van de Alentejo.

De stuwdam ligt enkele kilomeer voorbij het dorpje Santa Clara-a-Velha. Het is een vrij lage (atypische) stuwdam, met zacht afhellende flanken aan beide zijden en een weg die er bovenop loopt. Het meer heeft zelf heeft een grillige vorm en strekt zich uit over verschillende valleien van de Rio Mira. Vanaf de stuwdam heb je al een mooi uitzicht.

Stuwdam

Stuwmeer

Stuwmeer

 

Voor het mooiste uitzicht moet je echter naar het hotel Santa Clara, vroeger een Pousada. Het ligt enkele tientallen meter hoger. Er is niet veel beweging, maar je bent er welkom in de bar op de eerste verdieping. Daar heb je een prachtig uitzicht op een (klein) gedeelte van het meer.

Aan de overzijde van de stuwdam kan je onderstaande lusvormige wandeling beginnen. Je loopt eerst langs de oevers van het meer, vervolgens gaat het over de heuvel naar het dorpje Santa Clara-a-Velha en tenslotte langs de rivier terug naar de stuwdam.

Langs de rivier loop je door een riparisch landschap : een kleine strook vruchtbare grond langs de oevers van de rivier. Je vindt er o.a. acacias, mimosa, eucalyptus, populieren en wilgen. De rivier is op vele plaatsen overwoekerd door waterlelies en op enkele plaatsen zelfs waterkers.

Je komt ook voorbij aan de Ponte da Maria of de Ponte Romana, een boogbrug die er maar half meer staat, zoals de beroemde Pont d’Avignon. De brug kan je ook gemakkelijk bereiken vanaf de weg die van het dorp naar de stuwdam leidt.

De wandeling is 10 km lang. Vanuit Santa Clara vertrekt nog een tweede lus, die je tot in het dorpje Saboia brengt. Deze wandeling is 13 km lang.

Ponta Romana

Riparische oevers

Santa Clara

 


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids  Porto Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...