Pena

Het Palaçio Nacional de Pena torent hoog boven Sintra uit. Het is vanuit het centrum niet te zien (de foto links hieronder werd genomen vanaf de Quintas do Regaleiras).

Door sommigen wordt het kitsch genoemd, door anderen een sprookjeskasteel in de trend van de kastelen van Ludwig II in Beieren (vooral Neuschwanstein). Het werd pas in de 19de eeuw gebouwd door koning Ferdinand II, een telg uit het ons welbekende geslacht van de Saksen-Coburg-Gotha.

Bij een eerste bezoek konden we, wegens tijdsgebrek, het kasteel zelf niet bezoeken. Bij ons tweede bezoek maakten we de wandeling die naar het kasteel leidt (PR2 en PR3 die naar Pena en het Kasteel van de Moren leiden. De PR - Pequenas Rutas - zijn een alternatief voor onze GR wegen en worden aangeduid met geel-rode tekens). Bij de toegangspoort van het paleis stond echter een lange file. Het bezoek aan het domein en het paleis nemen minstens enkele uren in beslag. We besloten dus niet te wachten. Derde keer, goede keer dan maar !

De foto's hieronder tonen toch enige evolutie in wat we konden zien ...

Op basis van een kleine brochure die we in het bureau voor Toerisme oppikten, lijkt ook hier het bezoek aan het omliggende park de moeite waard, alleen al om zijn mooie uitzichten.

Wandeling - Vanuit Sintra naar Pena (4 km)

  • De wandeling vertrekt aan het Palacio Real. Neem de Rua das Padarias (2) omhoog en sla links de Rua de Ferraria in waar je even halt houdt aan Miradouro da Ferraria (3) . Volg de weg via de Fonte da Sabuga (4) tot aan de Igreja de Santa Maria (5), een romaans kerkje uit de twaalfde eeuw. Even verder kom je aan de  Casa do Adro (6) waar Hans Christian Andersen verbleef in 1866.
  • Volg verder de Rua da Trindade. Je passeert aan de rechterkant het Convento da Santíssima Trindade (7), gebouwd in de 14de eeuw maar na de verwoestende aardbeving in 1755 heropgebouwd en nu in privé bezit. Verderop bereik je São Pedro de Penaferrim (8), waar iedere tweede en vierde zondag van de maand een vlooienmarkt wordt gehouden.
  • Wandel naar boven langs de Calçada da Penalva en neem de Rua Visconde Faro e Oliveira en de Rua do Rio tot aan Fone do Rio. Daar sla je rechtsaf een pad in dat leidt naar de Monte Sereno (9), tegenwoordig een privé-kasteel. Je loopt verder langs het pad tot de hoofdingang van het park en het paleis (10).
  • Na het bezoek aan het kasteel, volg je de Calçada da Pena naar beneden tot aan de ingang van het Moors kasteel. Dit kasteel dateert uit de 8ste eeuw en werd door de Moren gebouwd om zich te beschermen tegen de christenen (je moet het inderdaad af en toe eens van beide zijden bekijken).
  • Om de wandeling verder te volgen moet je geen ticket aanschaffen. De weg loopt verder langs de ruines van de 12de eeuwse Capela de São Pedro (11) en de begraafplaats van de schrijver Ferreira de Castro (12) (1898-1974). Je verlaat het domein opnieuw aan de Igreja de Santa Maria, vanwaar je terugkeert naar het centrum van Sintra.

kaart pena

Prijzen Pena