Parque Natural da Arrabida

Aan de zuidkant van het schiereiland van Setubal ligt het natuurgebied Serra de Arrabida, een gebergte tussen Setubal en Sesimbra. De hoogste top is de Formosinho (501 meter).

Het bestaat voornamelijk uit kalksteen en dateert uit het Jura-tijdperk (205 tot 140 miljoen jaar geleden). Aan de noordzijde loopt het langzaam naar beneden (naar de Taag) en vind je wijngaarden en olijfbomen. De zuidkant bestaat uit een rotskust die steil afdaalt naar het water. Het gebergte is slechts enkele kilometers breed. De Serra do Risco, ten oosten van Sesimbra is met zijn 380 meter de hoogste klif aan de Portugese kust.

Hoewel we hier aan de Atlantische Kust zijn, is de plantengroei hier duidelijk Mediterraans met arbutus (Ericaceae), dennen en cipressen. Wie geïnteresseerd is in de fauna en flora kan terecht in het oceanografisch museum (Museu Oceanográfico) in het fort Forte de Nossa Senhora da Arrábida, vlakbij het strand van Portinho.

De mooiste wegen die door het park lopen zijn (kaartjes zijn te vinden in ons dossier).

 • de N379-1, die in de hoogte loopt (langs nummer 5, het klooster van Arrabida)
 • de kustweg (zonder nummer), die je bereikt vanaf de N379-1. Dat is de weg die het dichtst bij de kust loopt.

Sesimbra

sesimbra iglesia

Convento da Arrábida

Een bezienswaardigheid langs de N379-1 is het klooster van de franciscanermonniken, gelegen ter hoogte van Portinho. Het zouden dezelfde monniken geweest zijn die in Sintra het Convento de Capuchos bouwden. Tussen de 16de en de 19de eeuw leefden die in diverse kapellen, verspreid over het gebergte. Het klooster werd op de bergflanken gebouwd in de 16de eeuw. Naast de gebouwen voor de monnikken was er ook een woning voor de hertog van Aveiro en huisjes voor de pelgrims.

Het oude klooster bestond uit 4 kapellen, die in het teken stonden van het Passieverhaal van Christus. In 1834 werden de kloosterorden afgeschaft en raakte het klooster in verval. Momenteel behoort het klooster toe aan een stichting Oriente, die het gebruikt voor seminaries ‘in de geest van Franciscus’.

De poort aan de straatkant is gesloten. De foto hierboven is genomen vanaf de N379-1. Het zou mogelijk zijn om het klooster te bezoeken (op woensdag, zaterdag en zondag), maar enkel mits voorafgaande reservatie.

Stranden

Aan de voet van het Arrabida-gebergte liggen enkele mooie zandstranden, die door hun geïsoleerde ligging, niet te druk bevolkt zijn.

 • Praia da Figueirinha : dit is het meest uitgestrekte strand en is goed bereikbaar via de kustweg. Het strand is een favoriete plaats voor surfers.
 • Praia dos Galapos : dit is een klein strandje, dat maar moeilijk te bereiken is vanaf de kustweg. Er zijn trouwens maar enkele parkeerplaatsen op die kustweg. Vlakbij liggen nog andere ingesloten strandjes : de Praia dos Galapinos de Praia dos Coelhos.
 • Praia do Portinho da Arrábida : Je kan dit strand op 2 manieren bereiken. Als je vanuit Sesimbra komt, loopt de eerste (doodlopende) weg rechts naar een een klein gehuchtje (1). Je kan het met de wagen bereiken, maar enkel als het erg rustig is. Er zijn maar er een twintigtal parkeerplaatsen. Vlak voor het einde, rijd je door een smal straatje, waar er alternerend verkeer is, dat geregeld wordt met verkeerslichten. Als het drukker is, parkeer je best hogerop (onder de bomen aan de rand van de weg) en wandel je naar beneden. Je komt dan in een klein haventje met enkele restaurantjes. Om het strand te bereiken moet je nog even verder wandelen.

  Op het smalste deel van de weg, kom je langs een oud fort dat het klooster moest verdedigen tegen de piraten uit Noord Afrika. In dit gebouw is nu het Oceanografisch museum gehuisvest.

  Een tweede zijweg (2) rechts vanaf de kustweg, brengt je rechtstreeks naar het strand. Op de smalle weg naar beneden zijn er ruimere parkeermogelijkheden. Vlakbij het strand zouden hier de ruïnes te zien zijn van een visfabriek uit de Romeinse tijd (onder voorbehoud).

  Tegenover het strand van Portinho ligt Pedra da Anixa, een klein rotseilandje dat beschermd is omwille van zijn onderwaterflora.