Parque Natural da Arrabida

Aan de zuidkant van het schiereiland van Setubal ligt het natuurgebied Serra de Arrabida, een gebergte tussen Setubal en Sesimbra. De hoogste top is de Formosinho (501 meter).

Het bestaat voornamelijk uit kalksteen en dateert uit het Jura-tijdperk (205 tot 140 miljoen jaar geleden). Aan de noordzijde loopt het langzaam naar beneden (naar de Taag) en vind je wijngaarden en olijfbomen. De zuidkant bestaat uit een rotskust die steil afdaalt naar het water. Het gebergte is slechts enkele kilometers breed. De Serra do Risco, ten oosten van Sesimbra is met zijn 380 meter de hoogste klif aan de Portugese kust.

Hoewel we hier aan de Atlantische Kust zijn, is de plantengroei hier duidelijk Mediterraans met arbutus (Ericaceae), dennen en cipressen. Wie geïnteresseerd is in de fauna en flora kan terecht in het oceanografisch museum (Museu Oceanográfico) in het fort Forte de Nossa Senhora da Arrábida, vlakbij het strand van Portinho.

De mooiste wegen die door het park lopen zijn (kaartjes zijn te vinden in ons dossier).

Sesimbra

Sesimbra Iglesia

Convento da Arrábida

Een bezienswaardigheid langs de N379-1 is het klooster van de franciscanermonniken, gelegen ter hoogte van Portinho. Het zouden dezelfde monniken geweest zijn die in Sintra het Convento de Capuchos bouwden. Tussen de 16de en de 19de eeuw leefden die in diverse kapellen, verspreid over het gebergte. Het klooster werd op de bergflanken gebouwd in de 16de eeuw. Naast de gebouwen voor de monnikken was er ook een woning voor de hertog van Aveiro en huisjes voor de pelgrims.

Het oude klooster bestond uit 4 kapellen, die in het teken stonden van het Passieverhaal van Christus. In 1834 werden de kloosterorden afgeschaft en raakte het klooster in verval. Momenteel behoort het klooster toe aan een stichting Oriente, die het gebruikt voor seminaries ‘in de geest van Franciscus’.

De poort aan de straatkant is gesloten. De foto hierboven is genomen vanaf de N379-1. Het zou mogelijk zijn om het klooster te bezoeken (op woensdag, zaterdag en zondag), maar enkel mits voorafgaande reservatie.

Stranden

Aan de voet van het Arrabida-gebergte liggen enkele mooie zandstranden, die door hun geïsoleerde ligging, niet te druk bevolkt zijn.


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids  Porto Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...