Reserva Natural deo Estuario do Sado

De bron van de Rio Sado ligt in het gebergte Serra da Vigia, vlakbij Beja, ruim honderd kilometer ten zuiden van de monding. De monding wordt gevormd door een estuarium vanaf Alcácer do Sal. Het is een vruchtbaar gebied, waar heel wat rijstvelden liggen. Het is een pleisterplaats voor vele vogels. Zo zal je er heel wat nesten zien van ooievaars.

Moinho de Mare de Mourisca

De Moinho de Mare is een getijdemolen die ligt in de delta van de Sado. Begin oktober, op een weekdag, is het er zo goed als verlaten, maar in het hoogseizoen en tijdens de weekends blijkt het toch een drukbezochte plaats te zijn.

Nochtans is het een plaats die rust nodig heeft, zeker als je ook wat vogels wil gaan spotten. Die zijn talrijk aanwezig in het slikken en schorrengebied dat door bij vloed telkens weer onder water komt te staan.

In het gebouw waar de molen staat is een klein museum gevestigd. In het aanpalende gebouw is een bar (gesloten tijdens de middagpauze !). In de omgeving kan je korte wandelingen maken, o.a. langs enkele zoutwinningsgebieden. Hoe werkt die getijdemolen ? Bij hoogtij loopt het ‘bassin’ vol. Bij laag tij worden de sluizen opengezet en het buitenstromende water drijft de molens aan. Die kunnen dus maar enkele uren per dag werken.

In het museum kan je de molens nog zien. Ze zijn echter niet meer operationeel.

Mourisca

Moinho do Mar de Mourisca

Moinho do Mar

Troia

We zien Troia al van ver liggen op onze tocht door de Serra de Arrabida. Het uitzicht wordt ‘verpest’ door de hoge appartementsblokken, maar de fijne zandstranden maken heel wat goed.

Vanuit Setubal kan je met de veerboot naar het schiereiland van Troia varen. Er is een catamaran voor voetgangers, die rechtstreeks naar het centrum van Troia vaart. De veerboot waar je ook met de wagen op kan, zet je iets verderop aan wal.

Troia

Net ten zuiden van de kop van het schiereiland liggen de romeinse ruïnes van Cetobriga. Hier werd reeds in de tijd van de Feniciërs en de Romeinen vis gepekeld.

Carrasqueira

Vanuit Comporta rijden we door naar Carrasqueira. In het centrum van het dorpje laten we het kapelletje met strooien dak links liggen en rijden de weg verder voorbij de laatste huizen. Enkele honderden meters verder ligt een traditionele vissershaven gebouwd op palen. Bij laagwater liggen de boten in het slijk (de slikken). Het krioelt er van de watervogels. Op de achterliggende rijstvelden, spotten we tevens enkele ooievaars.

In het centrum van het dorpje zijn er enkele restaurantjes waar vooral de locals zich tegoed doen aan de talrijke visspecialiteiten.

haventje

Vogels in het natuurgebied

Rijstvelden


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids  Porto Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !