Sintra

Sintra ligt op twintig kilometer ten westen van Lissabon. Je kan er naartoe met de trein die vertrekt vanuit het centrum van Lissabon (nabij Restauradores). De weg tussen Lissabon en Sintra loopt door verstedelijkt gebied, met grote huizenblokken en tal van wegen. Zodra je echter in de omgeving van Sintra komt, gaat een andere wereld open : een wereld van koningen (paleizen) en rijke families, die zich in hun buurt kwamen vestigen in luxueuze quintas.

De oude stad van Sintra (Vila Velha) wordt gedomineerd door het Palacio Real, dat vooral opvalt door de twee kegelvormige schoorstenen (die boven de keuken uittorenen). Het paleis werd gebouwd op het einde van de 14de eeuw door Johan I, waarschijnlijk op de resten van een oud Moors paleis. In het begin van de 16de eeuw werd het verbouwd door koning Emmauel I. Het bevat een mengelmoes bevat van stijlen. De foto's hieronder geven slechts enkele voorbeelden.

De Engelse romantische dichter Lord Byron verbleef in 1809 in Sintra en noemde haar 'de mooiste der steden'. In één van de steegjes van Sintra kan je hiervan een herdenkingsplaat vinden.

In de Rua das Padarias vind je de Pastelaria Periquita, waar je de travesseiros, amandelkoekjes, kan kopen. Sintra is daarnaast ook nog bekend voor de queijadas, heerlijke gebakjes.

Sintra ligt aan de rand van Serra de Sintra, een gebied van zo'n 40 vierkante kilometer tussen Sintra, Cascais en de westkust, waarin je heel wat wandelingen kan maken. Door de vele regenval in dit gebied enerzijds en de hoge temperaturen anderzijds vind je er een weelderige plantengroei eiken, ceders en enkele eucalyptusbossen.

Verdere bezienswaardigheden :

 • Palacio da Pena
 • Palacio dos Mouros : ruïnes van een oud Moors kasteel dat boven de stad uittorent.
 • Parque de Monserrate : park rond een Oosters paleis uit de 18de eeuw. Lord Byron verbleef er in 1809 en schreef er één van zijn beroemde gedichten : "de omzwervingen van Jonker Harold" - "Childe Harold's Pilgrimage". In 1856 werd het verbouwd tot zomerverblijf van de familie Cook.
 • Convento de Capuchos : of 'kurkenklooster', een Franciscanerklooster uit de 16de eeuw, door zijn eenvoud een contrast met de vele bouwwerken uit de omgeving. Rond het klooster kan je een mooie wandeling maken langs verschillende kapelletjes en hermitages.
 • Peninha : bergtop (486 meter) vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Praia de Guincho.
 • Cabo da Roca : het meest westelijke punt van het Europese vasteland, met zicht op de mooie kliffen.

Wandeling in de directe omgeving van Sintra :
Santa Maria (1,2 km)

 • Deze korte wandeling vertrekt aan het Palacio Real. Neem de Escadinhas Felix Nunes - het winkelstraatje - en vervolgens de Rua de Ferraria , omhoog, waar je zeker langs het uitzichtpunt (2)(Miradores) moet passeren en vanwaar je een mooie uitkijk hebt op het Palacio Real. 
 • Volg de Rua Marechal Saldanha. Langs de Fonte da Sabuga (3) bereik je na enkele honderden meters de Igreja de Santa Maria (4).
 • Ga nu naar beneden langs de Travessa de Santa Maria tot de Largo Sousa Brandão, waar je de drukke straat oversteekts en aan de andere kant de  Rua das Murtas ingaat.  Je komt langs de Volta do Duche (5) - voormalige 19de eeuwse badhuizen - en het Parque da Liberdade (6), waar je een bezoek kan brengen aan het "Virtuele theater. 
 • Wandel terug naar het Palacio Real langs de Volta do Duche. Je kan onderweg nog de dorst lessen aan de Moorse Fontein (8) of een bezoek brengen aan het Speelgoedmuseum (9), waar zo'n 20,000 stukken speelgoed uit de uit de Arbués Moreira foundation worden tentoongesteld.

Tips

 • als je Sintra vanuit Lissabon wil bezoeken, kan je best de trein nemen in het Rossio Station (nabij het metrostation Rossio / Restauradores) in het het centrum van de stad. Treinen rijden om het kwartier (om de 30 minuten in het weekend). De rit duurt 40 minuten. Bij aankomst in Sintra kan je te voet verder of kan je voor 5 EURO een hop-on / hop-off ticket kopen voor de bus 434, die je rondvoert tot het centrum, Pena en het Castello dos Mouros.
 • Trek voor Sintra minstens een dag uit. Een bezoek aan het Palacio Real, het Castello dos Mauros en / of Pena nemen al snel een tweetal uur in beslag. Deze zijn te voet (of met de bus) makkelijk te bereiken.

Onze verblijftip : Casa do Valle

In het centrum van Sintra verbleven we in een mooie B&B : de Casa do Valle. Er zijn een tiental kamers. Vanuit de tuin heb je een prachtig zicht op het Palacio dos Mouros en het Palacio da Pena.

Casa do Valle Casa do Valle in Sintra