Cabo Espichel

De kaap Cabo Espichel is de meest zuidwestelijke punt van het schiereiland van Setubal.

De plaats had door zijn ligging vooral een militair belang voor de verdediging van de kusten.

In 1701, toen het er vrij rustig was, werd er een kerk gebouwd die gewijd was aan Nossa Senhora do Cabo. De kerk is gebouwd in barokstijl en is een pareltje in zijn genre. Boven het hoofdaltaar staat een retabel met het het beeld van de Senhora do Cabo. Aan de zijkanten werden 10 zij-altaren toegevoegd. De schilderingen op het plafond stelt de Hemelvaart van Maria voor.

Langs het plein voor de kerk liggen aan weerszijden de Cirios huizen, waar de vele pelgrims logies konden vinden. Deze werden gebouwd in het begin van de 18de eeuw. Er waren ook wasplaatsen en zelfs een theater waar religieuze stukken werden gespeeld om de pelgrims te onderhouden.

Hier vindt einde september ook de Cirio Saloio plaats, één van de belangrijkste bedevaarten in Portugal.

Aan de noordkant van het heiligdom staat een kapel uit de 15de eeuw, die versierd is met blauwe tegels (Azulejos). De kapel staat op de plaats waar volgens de legende de Senhora do Cabo in de 15de eeuw zou verschenen zijn aan een bejaard echtpaar. Het is maar één van de vele legenden die over de Senhora bestaan. De kapel ligt er vrij verwaarloosd bij en de binnenkant kan slechts door een kleine spleet bekeken worden.

In de buurt staat ook nog een vuurtoren uit 1790 te vinden. Je kan er te voet of met de auto heen.

Santuario Cabo Espichel

Cirios huizen

fresco's op het plafond

 

Pedra da Mua

100 meter voor je aan de parking van het Santuario komt, heb je op de rechterkant nog een kleine parking met een infobord over de Pedra da Mua, een plaats waar sporen van de dinosaurussen uit het Jura tijdperk (145 Mio jaar geleden) te zien zijn.

Volgens de beschrijving zijn er verschillende sporen van sauropods (7 jonge en 2 volwassen exemplaren) en een spoor van een grote theropod.

Er is een lusvormige wandeling (3 of 5 kilometer lang). Na ongeveer een kilometer over een grindbaan kom je op een eerste ‘vindplaats’. Er staan enkele informatie-borden, maar zelfs met de aanwijzigingen die erop staan, vergt het nog heel wat inbeeldingsvermogen om er een voetafdruk van een dinosaurus in te zien !

In de buurt ligt ook het Monumento Natural dos Lagosteiros (sporen van theropods en ornithopods – tot 30 meter lang). Volgens Google Maps zouden deze sporen vlakbij het heiligdom van de Cabo Espichel liggen (aan de noordzijde), maar dat hebben we daar dan wel gemist.

In de omgeving van Sesimbra (in Zambujal, bij het buitenrijden in de richting van de Cabo Espichel) is er nog een andere vindplaats, de steengroeven van Avelino) waar we bij een volgend bezoek eens een kijkje zullen nemen.


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids  Porto Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...