Neuville-sous-Montreuil


Kloostergang Chartreuse de NeuvilleDe kartuizerabdij van Neuville (Nôtre-Dame des Prés) is een indrukwekkende abdij, waarvan we al gelijkaardige exemplaren hebben gezien in Pavia (nabij Milaan) en Padula (Cilento).  Ze ligt een tweetal kilometer ten oosten van Montreuil en is vanop de stadswallen nog net te zien.

De abdij kan bezocht worden (enkel met een franstalige gids). We geven daarom toch wat algemene informatie mee over de kartuizers in het algemeen en over de abdij in het bijzonder.

De Kartuizerorde werd gesticht door Bruno van Keulen. Hij gaf les in Reims, werd bisschop in Grenoble en aartsbisschop in Reims. Toen hij daar werd vervangen door de kandidaat van de paus, trok hij zich terug in het klooster van Robert van Molesmes, de stichter van de Cisterciënzers. In 1084 schonk Hugo van Grenoble hem een onherbergzaam stuk land in de buurt van Grenoble, waar hij zich met een aantal metgezellen terugtrok en er de basis legde van de kartuizer kloosterorde, genoemd naar het Massif van de Chartreuse. Hij verbleef zelf maar 6 jaar in de abdij en werd dan naar Rome geroepen door Paus Urbanus II, aan wie hij in Reims nog les had gegeven. De grondregels van de kloosterorde werden opgesteld door Guigues, de 5de prior van de Grande Chartreuse.

Enkele weetjes over de kartuizers

De abdij  in Neuville-sous-Montreuil werd gesticht in 1328 door de graaf Robert van Boulogne. In de loop der eeuwen werd ze meerdere keren verwoest. Na de verwoesting gedurende de Franse Revolutie werd ze pas in 1870 opnieuw opgebouwd.  In 1901, bij de invoering van de splitsing tussen Kerk en Staat, werden de monniken verdreven en ze verhuisden naar de abdij van Parkville in Engeland. Ze konden wel de meeste rijkdommen meenemen.

Toen werd ze in gebruik genomen als hospitaal en sanatorium. In de eerste wereldoorlog werd ze een militair hospitaal waar tevens grote aantallen vluchtelingen uit België werden opgenomen.  Na de tweede wereldoorlog werd de abdij een opvanghuis voor psychiatrische patiënten.
In 2000 werd de abdij verkocht aan de Zusters van Bethlehem. Die kwamen echter al vlug tot de vaststelling dat de restauratie teveel zou kosten. Door de ontdekking van de ‘huiszwam’ (Mérule) konden ze bovendien hun aankoop betwisten.

In 2008 werd de abdij aangekocht door een groep van privéinvesteerders, die de abdij geleidelijk aan restaureren.

Kloostertuin Chartreuse de Neuville Chartreuse

Let bij een bezoek nog op volgende aspecten :

Bezoek voor groepen kan aangevraagd worden gedurende het ganse jaar. Individuele bezoekers kunnen enkel bezoeken van 11 april tot 1 november.  Er zijn rondleidingen om 11.00, 14.30, 15.30 en 16.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 EUR.

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie

reisgids


Nu kopen

incl. voucher voor een gratis aperitief bij La Marie Galante voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier Frans Vlaanderen.

De IGN toeristische kaart

kaart opaalkust


Nu kopen

Onze tips

LE 116
in Gravelines

Le116

Hotel-Restaurant
La Ferme du Vert

Ferme du Vert

Fruits de Mer
bij La Marie Galante

Marie Galante