Calais

Calais is één van de drie grote steden aan de Opaalkust (naast Duinkerke en Boulogne). Het ligt in de buurt van Cap Blanc Nez, waar het Kanaal op zijn smalst is. In Vlaanderen en Nederland wordt de Noordzee op die plaats dan ook vaak aangeduid genoemd als “het Nauw van Kales” of het nauw van “Calais”, terwijl de Engelsen het dan weer over de “Street of Dover” hebben. 

Het Nauw van Calais is geologisch een zeer recent verschijnsel.  Nauwelijks 100.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, was het niveau van het zeewater zo laag dat het Kanaal een dal was, waardoor de Rijn stroomde. De Maas, de Schelde en de Thames waren zijriveren van de Rijn. Bij het einde van de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar geleden, werd het Kanaal in zijn huidige vorm gegoten.

Calais is de vertrekplaats van de overzet naar Engeland, één van de drukst bevaren zeeroutes voor passagierstransport. Dagelijks zijn er een tiental overzetten voor zowel passagiers als vrachtvervoer. De route loopt in het begin langs Calais tot aan Cap Blanc Nez en biedt dan ook een mooi uitzicht op de Opaalkust en de beide kapen.

Bezienswaardigheden

De voornaamste toeristische bezienswaardigheid van Calais is het stadhuis (26), met zijn toren die boven de stad uitsteekt. Het werd pas gebouwd in 1911 en is een combinatie van neorenaissance en Vlaamse stijl.

Het Belfort werd in 1925 tegen het stadhuis aangebouwd.  Er is een lift die je 75 meter naar omhoog brengt om er te genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de haven. (inkom : 5 EUR, gesloten op maandag en feestdagen).

Voor het stadhuis staat een beeldhouwwerk (25)van August Rodin. Het standbeeld dateert uit 1888 en is één van de beroemdste werken van Rodin. Het wordt de “Burgers van Calais” genoemd en beeldt 6 vooraanstaande burgers van de stad uit die in 1347, na een beleg van 11 maanden, op weg waren naar de koning van Engeland om hun leven aan te bieden in ruil voor het sparen van de stad. Het gebaar werd door de Engelse Koning Edward III op prijs gesteld (op aandringen van zijn echtgenote Filippa van Henegouwen) en zowel het leven van de 6 burgers als de stad werden gespaard.
Er zijn twaalf versies van het beeldhouwwerk (verschillende afgietsels). Andere versies staan in het Rodin-museum in Parijs en in het Musée Royal van Mariemont (België).

Calais Calais Rodin

Verder vind je in het noordelijke stadsdeel van Calais (ten noorden van het stadhuis)

(de nummertjes hierboven verwijzen naar een kaartje in ons dossier)


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

Kaart Opaalkust IGN2103
Wandelkaart
Calais - 2 Caps
14.50 EUR

Kaart Opaalkust IGN 2104
Wandelkaart
Boulogne
14.50 EUR

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EURKaart Baai van de Somme
11.95 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...