Boulogne-sur-Mer


Boulogne-sur-Mer is één van de grotere steden aan de Opaalkust. Het ligt in het departement Pas-de-Calais en vormt zowat het einde van de Opaalkust (het andere uiteinde ligt in Bray-Dunes aan de grens met België). Boulogne ligt aan de monding van de rivier Liane, een riviertje van nauwelijks 36 kilometer lang.

Boulogne was de geboorteplaats van Godfried van Bouillon, die hier dan ook Godefroi de Boulogne wordt genoemd. Godfried zou echter al op jonge leeftijd verhuisd zijn naar Bouillon, vanwaar hij later naar Jeruzalem vertrok voor de eerste kruistocht.

Tot in de zeventiende eeuw was Boulogne de hoofdstad van het graafschap Bonen en maakte het deel uit van de Zuidelijke Nederlanden, die onder Spaans bewind stonden. Het Frans was er echter al sinds de 14de eeuw de voertaal (zoals in grote delen van de Zuidelijke Nederlanden).

In 1805 kwam Napoleon naar Boulogne-sur-Mer met zijn Grande Armée, een leger van bijna 200.000 soldaten waarmee hij Engeland wou binnenvallen. Door de nederlaag van de Franse vloot in de slag bij Trafalgar en door de vorming van een coalitie tegen Napoleon in de rest van Europa moest deze invasie echter worden afgeblazen. In Wimille, de voorstad waar de Grande Armée werd bijeengebracht werd reeds in 1804 begonnen met de bouw van een zuil van 50 meter hoog, waarop het standbeeld van Napoleon prijkt. Er werd dus duidelijk iets te vroeg victorie gekraaid. Het uitzicht van bovenop de zuil is allicht de moeite waard, maar dan moet je er wel heengaan van woensdag tot zondag. Op de andere dagen is de site gesloten. De toegangsprijs bedraagt 3 EUR.

Het oude historische centrum van Boulogne is nog volledig ommuurd. Deze omwalling dateert uit het begin van de 13de eeuw. Je raakt de stad binnen via één van de 4 poorten (de Porte Neuve, de Porte Gayole, de Porte des Dunes en de Porte des Degrés. Bovenop de wallen kan je de stad volledig rondwandelen, een wandeling van zo'n 4 kilometer.

Boulogne

In het oude historische centrum liggen verschillende bezienswaardigheden :

bologne stadhuis Boulogne Japanse Tuin

Boulogne

Boulogne Note Dame Boulogne Katherdraal

De historische stad bevat verder nog verschillende historische gebouwen. We geven nog een sfeerbeeld met wat foto's

Boulogne Boulogne Boulogne

 

Nausicaà

De belangrijkste trekpleister van Boulogne is vandaag echter Nausiaa, een gigantisch zee-acquarium, gelegen in de haven van Boulogne (vlakbij het strand en de dienst voor Toerisme). Het is het hele jaar door geopend van 9.30 tot 18.30 uur. Reken op 2 à 3 uur voor een bezoek.

Volwassenen betalen 18,30 €, kinderen betalen 11,95 €. Er is een reductie van 1.5 € als je tickets online koopt.

Verblijven in de buurt van Boulogne

In Wierre-Effroy, op een 10-tal kilometer van Boulogne, ligt La Ferme du Vert, zoals de naam het zegt : "in het groen". Deze hoeve uit de Napoleontische tijd, werd in 1980 omgebouwd tot hotel-restaurant. Vlakbij ligt de kaasmakerij van de familie Bernard.

Ferme du Vert

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie

reisgids


Nu kopen

incl. voucher voor een gratis aperitief bij La Marie Galante voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier Frans Vlaanderen.

De IGN toeristische kaart

kaart opaalkust


Nu kopen

Onze tips

LE 116
in Gravelines

Le116

Hotel-Restaurant
La Ferme du Vert

Ferme du Vert

Fruits de Mer
bij La Marie Galante

Marie Galante