Strand Ambleteuse

Ben je al aan de Opaalkust?

Het is nog niet te laat om ons dossier te bestellen. Je kan het onmiddellijk downloaden na je betaling. Het dossier leest makkelijk op tablet en op smartphone.


Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is één van de grotere steden aan de Opaalkust. Het ligt in het departement Pas-de-Calais en vormt zowat het einde van de Opaalkust (het andere uiteinde ligt in Bray-Dunes aan de grens met België). Boulogne ligt aan de monding van de rivier Liane, een riviertje van nauwelijks 36 kilometer lang.

Boulogne was de geboorteplaats van Godfried van Bouillon, die hier dan ook Godefroi de Boulogne wordt genoemd. Godfried zou echter al op jonge leeftijd verhuisd zijn naar Bouillon, vanwaar hij later naar Jeruzalem vertrok voor de eerste kruistocht.

Tot in de zeventiende eeuw was Boulogne de hoofdstad van het graafschap Bonen en maakte het deel uit van de Zuidelijke Nederlanden, die onder Spaans bewind stonden. Het Frans was er echter al sinds de 14de eeuw de voertaal (zoals in grote delen van de Zuidelijke Nederlanden).

In 1805 kwam Napoleon naar Boulogne-sur-Mer met zijn Grande Armée, een leger van bijna 200.000 soldaten waarmee hij Engeland wou binnenvallen. Door de nederlaag van de Franse vloot in de slag bij Trafalgar en door de vorming van een coalitie tegen Napoleon in de rest van Europa moest deze invasie echter worden afgeblazen. In Wimille, de voorstad waar de Grande Armée werd bijeengebracht werd reeds in 1804 begonnen met de bouw van een zuil van 50 meter hoog, waarop het standbeeld van Napoleon prijkt. Er werd dus duidelijk iets te vroeg victorie gekraaid. Het uitzicht van bovenop de zuil is allicht de moeite waard, maar dan moet je er wel heengaan van woensdag tot zondag. Op de andere dagen is de site gesloten. De toegangsprijs bedraagt 3 EUR.

Het oude historische centrum van Boulogne is nog volledig ommuurd. Deze omwalling dateert uit het begin van de 13de eeuw. Je raakt de stad binnen via één van de 4 poorten (de Porte Neuve, de Porte Gayole, de Porte des Dunes en de Porte des Degrés. Bovenop de wallen kan je de stad volledig rondwandelen, een wandeling van zo'n 4 kilometer.

Boulogne

In het oude historische centrum liggen verschillende bezienswaardigheden :

  • Het Stadhuis, gelegen aan de Place Godefroid de Boulogne, kan je vrij binnenlopen. Het werd in 1734 aangebouwd tegen het Belfort en bevat zowel oude als nieuwe elementen. Als je ver genoeg doordringt kom je in een kleine Japanse tuin terecht.

  • Het Justitiepaleis, gelegen achter het Stadhuis, werd gebouwd in de 19de eeuw met een neo-klassieke façade, met standbeelden van Karel de Grote en alweer Napoleon.

Boulogne

  • Het Kasteel van Boulogne dateert, evenals de wallen, uit het begin van de dertiende eeuw en vormde een belangrijke element in de verdediging van de stad. In de 18de eeuw werd het een kazerne en later een gevangenis. In 1988 tenslotte werd het omgevormd tot een museum, met een belangrijke collecties Griekse vazen en voorwerpen uit de inuït-cultuur.
  • De Basiliek Notre-Dame werd gebouwd in de 19de eeuw op de overblijfselen van de oude kerk die tijdens de Franse Revolutie werd verwoest. De koepel van de kerk heeft een hoogte van 101 meter en is van binnenuit indrukwekkend. Onder de koepel staan een reeks standbeelden en daaronder decoreren grote fresco's (die dringend aan restauratie toe zijn) de wanden.

    De basiliek is toegewijd aan de Maagd Maria, van wie een in de 7de eeuw een standbeeld zou aangespoeld zijn (op een miraculeuze manier) op de oevers van de rivier. De maagd wordt daarom dikwijls afgebeeld op een bootje, met twee engelen erbij.

    Merkwaardig, maar in Rue, een stadje in de Baai van de Somme, kwamen we ook al een gelijkaardig verhaal tegen. Het mirakel was vooral nodig omdat hierdoor een stroom van bedevaarders op gang kwam, die belangrijke giften met zich meebrachten.

  • Het Belfort is gelegen achter het Stadhuis. Tijdens de zomermaanden 2013 was er om het half uur een gegidst bezoek aan de toren (bovendien gratis).

De historische stad bevat verder nog verschillende historische gebouwen. We geven nog een sfeerbeeld met wat foto's

Boulogne Boulogne Boulogne

 

Nausicaà

De belangrijkste trekpleister van Boulogne is vandaag echter Nausiaa, een gigantisch zee-acquarium, gelegen in de haven van Boulogne (vlakbij het strand en de dienst voor Toerisme). Het is het hele jaar door geopend van 9.30 tot 18.30 uur. Reken op 2 à 3 uur voor een bezoek.

Volwassenen betalen 18,30 €, kinderen betalen 11,95 €. Er is een reductie van 1.5 € als je tickets online koopt.

Verblijven in de buurt van Boulogne

In Wierre-Effroy, op een 10-tal kilometer van Boulogne, ligt La Ferme du Vert, zoals de naam het zegt : "in het groen". Deze hoeve uit de Napoleontische tijd, werd in 1980 omgebouwd tot hotel-restaurant. Vlakbij ligt de kaasmakerij van de familie Bernard.

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie


incl. voucher voor een gratis aperitief
bij La Marie Galante
voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier Frans Vlaanderen.