Gravelines

Gravelines (Grevelingen) ligt aan de Opaalkust, aan de monding van de rivier de Aa (inderdaad 'de rivier' die veelvuldig voorkomt in Nederlandse kruiswoordraadsels.

Het stadje bestaat uit 4 gehuchten :

Kaart Gravelines
klik op kaartje voor een gedetailleerde versie

Historisch Gravelines

Het historische stadje is nog volledig ommuurd en omgeven door grachten, die via een kanaal chenal) met de zee verbonden zijn.  In de middeleeuwen maakte het stadje deel uit van een reeks Vlaamse havensteden (samen met o.a. Nieuwpoort, Damme, Duinkerken). Zijn huidige vorm heeft de stad te danken aan Vauban, die de stad in de 17de eeuw versterkte met een typisch stervormig patroon (andere voorbeelden zijn Sluis en Willemstad in Nederland).

Gravelines Vaubanvesting Gravelines

De wandeling op de stadswallen is zeker aanbevolen. Van bovenop de wallen heb je de mooiste uitzichten zowel op de binnenstad als op de omgeving.

Markt, met Stadhuis en Belfort Gravelines Kanaal van de Aa, vanop de stadswallen

Bezienswaardigheden

Gravelines - Citerne Gravelines - Beeldenpark Kasteel

Petit Fort Philippe

Petit Fort Philippe ligt aan de noordzijde van het kanaal. Het centrum ligt vlakbij het strand. De pier langs het kanaal gaat een kilometer ver de zee in : een mooie en gemakkelijke wandeling. Langs het kanaal zijn verschillende restaurantjes. De vuurtoren (met 116 trappen) kan in het seizoen bezocht worden.

Gravelines strand Gravelines pier

Je krijgt er ook een mooi zicht  dit havengebied aan de kust staan zes kerncentrales van 910 megawatt, zowat de enige smet op dit voor het overige mooie gebied.

Bourbourg

Bij ons laatste bezoek aan Gravelines ontdekten we nog een klein stadje een 7-tal kilometer verderop in het binnenland : Bourbourg.  Het kleine stadje heeft een indrukwekkende kerk, de église St Jean Baptiste. De kerk dateert uit de twaalfde eeuw. In de tweede wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Vlak naast het gothische koor stortte een vliegtuig neer. Het koor brandde volledig uit. Bij de heropbouw werd het koor aanvankelijk afgescheiden van de rest van de kerk. Pas op het einde van de vorige eeuw, werd begonnen met de restauratie van het koor. Onder leiding van de Engelse architect Anthony Caro, werd het koor omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte waarin een 15-tal sculpturen staan opgesteld. Vrij indrukwekkend en een bezoek (dat trouwens gratis is) meer dan waard.

Eglise St Jean Baptiste - Bourbourg le choeur de Lumière - Bourbourg


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

Kaart Opaalkust IGN2103
Wandelkaart
Calais - 2 Caps
14.50 EUR

Kaart Opaalkust IGN 2104
Wandelkaart
Boulogne
14.50 EUR

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EURKaart Baai van de Somme
11.95 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !