Gravelines

Ben je al aan de Opaalkust?

Het is nog niet te laat om ons dossier te bestellen. Je kan het onmiddellijk downloaden na je betaling. Het dossier leest makkelijk op tablet en op smartphone.


Gravelines

Gravelines (Grevelingen) ligt aan de Opaalkust, aan de monding van de rivier de Aa (inderdaad 'de rivier' die veelvuldig voorkomt in Nederlandse kruiswoordraadsels.

Het stadje bestaat uit 4 gehuchten :

  • het historische centrum, dat met de zee verbonden is via het kanaal van de Aa (Chenal)
  • Petit Fort Philippe, ten noorden van het kanaal
  • Grand Fort Philippe, ten zuiden van het kanaal en grenzend aan het natuurgebied Platier d'Oie
  • Les Huttes

Kaart Gravelines
klik op kaartje voor een gedetailleerde versie

Historisch Gravelines

Het historische stadje is nog volledig ommuurd en omgeven door grachten, die via een kanaal chenal) met de zee verbonden zijn.  In de middeleeuwen maakte het stadje deel uit van een reeks Vlaamse havensteden (samen met o.a. Nieuwpoort, Damme, Duinkerken). Zijn huidige vorm heeft de stad te danken aan Vauban, die de stad in de 17de eeuw versterkte met een typisch stervormig patroon (andere voorbeelden zijn Sluis en Willemstad in Nederland).

Gravelines Vaubanvesting Gravelines

De wandeling op de stadswallen is zeker aanbevolen. Van bovenop de wallen heb je de mooiste uitzichten zowel op de binnenstad als op de omgeving.

Markt, met Stadhuis en Belfort Gravelines Kanaal van de Aa, vanop de stadswallen

Bezienswaardigheden

  • Op de markt (betalend parkeren - je gebruikt even goed één van de gratis parkings aan de rand van de stad) heb je het stadhuis en het Belfort. Het Belfort werd in 1827 gebouwd, ter vervanging van een klokkentoren die toen zo goed als op instorten stond. Het is volledig opgetrokken in een bruine baksteen.
  • Aan de overzijde van de markt, kan je het voormalige kasteel binnenlopen. Je vindt er enkele musea en een beeldenpark.
  • In de rue de la République vind je het bureau van Toerisme, waar je een voordeelpas kan krijgen die reducties geeft op een 40-tal attracties van Duinkerke tot Middelkerke.
  • Even verderop ligt de Willibrorduskerk, met vlak ernaast de Citerne, de wateropslagplaats van het stadje - altijd nuttig in geval van belegering. Het reservoir wordt gevoed door het water van het dak van de kerk en loopt via een 'aquaduct' naar het reservoir, dat een inhoud heeft van 1,4 Mio liter.

Gravelines - Citerne Gravelines - Beeldenpark Kasteel

Petit Fort Philippe

Petit Fort Philippe ligt aan de noordzijde van het kanaal. Het centrum ligt vlakbij het strand. De pier langs het kanaal gaat een kilometer ver de zee in : een mooie en gemakkelijke wandeling. Langs het kanaal zijn verschillende restaurantjes. De vuurtoren (met 116 trappen) kan in het seizoen bezocht worden.

Met de voordeelbon in ons e-dossier krijg je in Le 116 een gratis kir of Gravelinoise-bier bij je lunch of diner.

Gravelines strand Gravelines pier

Je krijgt er ook een mooi zicht  dit havengebied aan de kust staan zes kerncentrales van 910 megawatt, zowat de enige smet op dit voor het overige mooie gebied.

Bourbourg

Bij ons laatste bezoek aan Gravelines ontdekten we nog een klein stadje een 7-tal kilometer verderop in het binnenland : Bourbourg.  Het kleine stadje heeft een indrukwekkende kerk, de église St Jean Baptiste. De kerk dateert uit de twaalfde eeuw. In de tweede wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Vlak naast het gothische koor stortte een vliegtuig neer. Het koor brandde volledig uit. Bij de heropbouw werd het koor aanvankelijk afgescheiden van de rest van de kerk. Pas op het einde van de vorige eeuw, werd begonnen met de restauratie van het koor. Onder leiding van de Engelse architect Anthony Caro, werd het koor omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte waarin een 15-tal sculpturen staan opgesteld. Vrij indrukwekkend en een bezoek (dat trouwens gratis is) meer dan waard.

Eglise St Jean Baptiste - Bourbourg le choeur de Lumière - Bourbourg

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie


incl. voucher voor een gratis aperitief
bij La Marie Galante
voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier Frans Vlaanderen.