Cap Blanc-nez

Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez is de meest indrukwekkende van de twee kapen. Met een hoogte van 151 meter (134 meter volgens sommige bronnen) is hij een stuk hoger dan Cap Gris-Nez en ook vanaf het strand zijn de krijtrotsen een stuk indrukwekkender. De kaap is trouwens bijzonder geliefd bij geologen en liefhebbers van fossielen.  De voet van de krijtrotsen is dan ook een goede vindplaats van fossielen uit het Krijt, het Albiaan, Cenomaniaan en Turoniaan.  (onderaan deze pagina staan enkele mooie vondsten - foto's van Jacques)

Je kan de kaap bezoeken vanaf de parking bovenop de kaap. Wij raden echter aan om de wagen achter te laten in het dorpje Escalles (op de doodlopende weg naar het strand zijn heel wat parkeerplaatsen) en vandaaruit omhoog te wandelen tot bovenop de kaap.

Cap Blanc-Nez

Vanaf de D940 kan je ook naar de Mont d'Hubert, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het hele gebied tussen de twee kapen.  Hier zou ook het Musée 'La traversée de la Manche', waar een overzicht gegeven wordt van de verschillende pogingen om een tunnel onder het Kanaal te graven.  Bij ons laatste bezoek (maart 2011) was dit alleszins niet open, en er waren ook geen aanduidingen meer.

De GR 120 du Litoral loopt over de kaap (met een alternatief dat langs de Mont d'Hubert gaat).  De GR loopt in zuidelijke richting door naar Wissant. Vooral het eerste gedeelte, bovenop de krijtrotsen, is de moeite waard.

Cap Blanc-Nez GR120

 

Bovenop Cap Blanc Nez staat 'de naald', een herdenkingsmonument voor de Dover Patrol. Dit was een project dat tijdens de eerste wereldoorlog gezamelijk werd opgezet door Frankrijk en Engeland. Het doel was om de vrije doorgang van de scheepvaart in het Kanaal te vrijwaren. In de eerste wereldoorlog was deze immers bedreigd omdat de Duitse troepen de Belgische havens Oostende en Zeebrugge hadden veroverd.

De Dover Patrol had basissen in Dover en Duinkerke. Eén van de meest spectaculaire acties van de Dover Patrol was een (half-gelukte) poging om de havengeul van Zeebrugge te blokkeren door er twee schepen te laten zinken.

Cap Blanc-Nez LathamEven ten noorden van Cap Blanc Nez (in Sangatte) staat het standbeeld van Hubert Latham, een Franse luchtvaartpionier die in 1909 een poging deed om het Kanaal over te vliegen. Op 19 juli starte bij vanaf Cap Blanc-Nez in zijn vliegtuig Antoinette IV. Na 13 kilometer kreeg hij motorpech. Hij slaagde erin  met zijn vliegtuig te landen op het water, waarna hij rustig wachtte op een fregat van de Franse Marine.

Enkele dagen later, op 25 juli 1909, zou Charles Bleriot het wel halen met zijn ééndekker, de Bleriot XI.

 

 

 

Cap Blanc-Nez Acanthoceras Cap Blanc-Nez Mantelliceras

Cap Blanc-Nez Cap Blanc-Nez Lewisiceras

Cap Blanc-Nez


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

Kaart Opaalkust IGN2103
Wandelkaart
Calais - 2 Caps
14.50 EUR

Kaart Opaalkust IGN 2104
Wandelkaart
Boulogne
14.50 EUR

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EURKaart Baai van de Somme
11.95 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...