Le Cap d’Alprech

Deze kaap ligt net ten zuiden van Boulogne in de gemeente Le Portet. GPS gebruikers geven best de Rue du Cap in.

Vanop de kaap heb je een mooi uitzicht op (de haven van) Boulogne. Dat vermoeden we althans, want toen wij er waren, was het weer zo slecht dat we het schouwspel volledig moesten missen.

Er staat een vuurtoren en een fort.

Het fort dateert van het einde van de 19de eeuw. Na de Frans-Duitse oorlog in 1871, waarbij de Fransen werden verslagen de Elzas Duits grondgebied. Daardoor verloor Frankrijk een groot aantal van deze forten die het tegen de Duitsers moest beschermen.  Reeds in 1872 werd door de regering van de derde republiek beslist om een nieuwe verdedigingsgordel uit te bouwen. Er werden niet minder dan 166 forten en 250 batteries gebouwd die bekend werden onder de naam van de architect ervan  (Séré de Rivière). Het geheel kan beschouwd worden als een vroege voorloper van de Maginot-linie.
Het fort in Alprech werd gebouwd in 1875, met materialen uit de steengroeven van Marquise. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het gebruikt als basis voor de anti-onderzeeërs. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het bezet door de Duitse troepen. Na de oorlog werd het niet meer gebruikt.

Vanaf het fort kan je de Chemin des Douaniers (de GR120) volgen, een wandeling in zuidelijke richting over de kliffen. De kust is er vrij wild. In het binnenland zijn er nog vrij grote woonkernen.

De Duinen van Mont Saint-Frieux

Dit natuurgebied ligt tussen Hardelot en Etaples, ter hoogte van het dorpje Dannes.

Je kan er kiezen tussen

De baai van de Canche

De monding van de Canche is net als de meer zuidelijk gelegen mondingen van de Authie en de Somme een rijk natuurgebied.  Ten noorden ligt het Réserve Naturelle de la Baie de Canche en het stadje Etaples. Ten zuiden ligt Le Touquet-Paris-Plage.

Le Touquet

Over Le Touquet kunnen we kort zijn. Tenzij je houdt van Knokke / Scheveningen, blijf je er beter weg. Het lijkt teveel op de Belgische Kust. Wij zijn op zoek naar natuurgebieden. Net ten zuiden van Le Touquet vind je nog wel enkele duinengebieden (Merlimont en Stella-Plage), maar er is op ander plaatsen méér en beter te vinden.

Etaples

Is een klein stadje aan de noordzijde van de Canche.
Er zijn een paar kleine musea over de scheepvaart

Je kan er vanuit het haventje een korte zeetocht maken (45 minuten) door de baai van de Canche. Vertrek aan het Pavillon de la Mer nabij de Calvaire des Marins. De kostprijs voor volwassenen bedraagt 6.5 EUR, kinderen betalen 4.5 EUR). Er zijn twee à drie vaarten per dag tussen april en september. De uurregeling kan je consulteren op www.etaples-tourisme.com.Vanuit Etaples kan je ook een dagje gaan vissen op zee (prijs : 49 EUR). Le Réserve naturelle de la Baie de CancheIn het reservaat kan je een aantal wandelingen maken. De wandeling met het beste uitzicht over de baai is de Boucle du Tadorne, een korte wandeling van 2.2 km. Deze wandeling vertrekt in de omgeving van de begraafplaats voor gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (gelegen op de D940) Een gedeelte van dit pad ligt ook op de weg van de GR120.


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

Kaart Opaalkust IGN2103
Wandelkaart
Calais - 2 Caps
14.50 EUR

Kaart Opaalkust IGN 2104
Wandelkaart
Boulogne
14.50 EUR

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EURKaart Baai van de Somme
11.95 EUR

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...