Montreuil

Montreuil ligt weliswaar op zo’n 15 kilometer van de kust, maar in de tijd van de Romeinen reikte de zee tot de plaats waar Montreuil vandaag ligt.

Door zijn strategische ligging aan de monding van de Canche, werd het stadje al in de 9de eeuw ommuurd door Helgaud, de graaf van Ponthieu. In de tiende eeuw werd Montreuil de belangrijkste haven van de Capetingers, de dynastie van koningen die van 987 tot 1328 heerste over Frankrijk.

De stad kende een belangrijke bloeiperiode dankzij zijn lakenindustrie en enkele leerlooierijen. Ze had, door enkele relikwieën, ook een belangrijke aantrekkingskracht op de pelgrims.

Door de verzanding van de monding van de Canche en door de verovering van andere havens door de Franse koning kwam er een einde aan de bloeiperiode. Aan het einde van de 100-jarige oorlog (1337 – 1457) werd de stad ingenomen  en geplunderd door de Engelsen. Het ging van kwaad naar erger.  In het begin van de 16de eeuw werd de stad geplunderd door de soldaten van de Karel V en in 1596 werd ze zwaar getroffen door een pestepidemie.

Het was pas in het begin van de 18de eeuw dat de stad er opnieuw bovenop kwam. Onder Napoleon werd ze een onderdeel van de verdedigingsgordel rond Boulogne (dat zelf gezien werd als uitvalsbasis voor de verovering van Engeland). 

Het belangrijkste “historische” feit is misschien wel het bezoek aan de stad van Victor Hugo in 1837.  Montreuil werd de stad waar Jean Valjean, het (fictieve) hoofdpersonage uit zijn roman “Les Misérables” een tijdlang burgemeester was.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd in Montreuil het hoofdkwartier gevestigd van de geallieerde strijdkrachten. Van daaruit werd gedurende 4 jaar de controle uitgeoefend over het front van de Ijzer tot aan de Marne.

Bezienswaardigheden

Montreuil Saint Saulve Montreuil stadswallen

Bezienswaardigheden in de buurt van Montreuil

Kloostergang Chartreuse de Neuville

De kartuizerabdij van Neuville (Nôtre-Dame des Prés) is een indrukwekkende abdij, waarvan we al gelijkaardige exemplaren hebben gezien in Pavia (nabij Milaan) en Padula (Cilento).  Ze ligt een tweetal kilometer ten oosten van Montreuil en is vanop de stadswallen nog net te zien.

Verder lijken het kerkje van Saint-Vaast (15de eeuw – gothique flamboyante) in Ecuires en het Kasteel van Beaurepaire (19de eeuw), dat diende als hoofdkwartier van de maarschalk Douglas Haig van 1915 tot 1919, ons nog een bezoekje waard.


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

Kaart Opaalkust IGN2103
Wandelkaart
Calais - 2 Caps
14.50 EUR

Kaart Opaalkust IGN 2104
Wandelkaart
Boulogne
14.50 EUR

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EURKaart Baai van de Somme
11.95 EUR

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !