Montreuil


Montreuil ligt weliswaar op zo’n 15 kilometer van de kust, maar in de tijd van de Romeinen reikte de zee tot de plaats waar Montreuil vandaag ligt.

Door zijn strategische ligging aan de monding van de Canche, werd het stadje al in de 9de eeuw ommuurd door Helgaud, de graaf van Ponthieu. In de tiende eeuw werd Montreuil de belangrijkste haven van de Capetingers, de dynastie van koningen die van 987 tot 1328 heerste over Frankrijk.

De stad kende een belangrijke bloeiperiode dankzij zijn lakenindustrie en enkele leerlooierijen. Ze had, door enkele relikwieën, ook een belangrijke aantrekkingskracht op de pelgrims.

Door de verzanding van de monding van de Canche en door de verovering van andere havens door de Franse koning kwam er een einde aan de bloeiperiode. Aan het einde van de 100-jarige oorlog (1337 – 1457) werd de stad ingenomen  en geplunderd door de Engelsen. Het ging van kwaad naar erger.  In het begin van de 16de eeuw werd de stad geplunderd door de soldaten van de Karel V en in 1596 werd ze zwaar getroffen door een pestepidemie.

Het was pas in het begin van de 18de eeuw dat de stad er opnieuw bovenop kwam. Onder Napoleon werd ze een onderdeel van de verdedigingsgordel rond Boulogne (dat zelf gezien werd als uitvalsbasis voor de verovering van Engeland). 

Het belangrijkste “historische” feit is misschien wel het bezoek aan de stad van Victor Hugo in 1837.  Montreuil werd de stad waar Jean Valjean, het (fictieve) hoofdpersonage uit zijn roman “Les Misérables” een tijdlang burgemeester was.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd in Montreuil het hoofdkwartier gevestigd van de geallieerde strijdkrachten. Van daaruit werd gedurende 4 jaar de controle uitgeoefend over het front van de Ijzer tot aan de Marne.

Bezienswaardigheden

Montreuil Saint Saulve Montreuil stadswallen

Bezienswaardigheden in de buurt van Montreuil

In de buurt van Montreuil zijn er nog verschillende bezienswaardigheden, waar we bij een volgende gelegenheid zeker eens zullen langsgaan.

Kloostergang Chartreuse de NeuvilleDe kartuizerabdij van Neuville (Nôtre-Dame des Prés) staat zeker op nummer 1. Het is een indrukwekkende abdij, waarvan we al gelijkaardige exemplaren hebben gezien in Pavia (nabij Milaan) en Padula (Cilento).

Verder lijken het kerkje van Saint-Vaast (15de eeuw – gothique flamboyante) in Ecuires en het Kasteel van Beaurepaire (19de eeuw), dat diende als hoofdkwartier van de maarschalk Douglas Haig van 1915 tot 1919, ons nog een bezoekje waard.

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie

reisgids


Nu kopen

incl. voucher voor een gratis aperitief bij La Marie Galante voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier Frans Vlaanderen.

De IGN toeristische kaart

kaart opaalkust


Nu kopen

Onze tips

LE 116
in Gravelines

Le116

Hotel-Restaurant
La Ferme du Vert

Ferme du Vert

Fruits de Mer
bij La Marie Galante

Marie Galante