Frans Vlaanderen


Op weg van en naar de Opaalkust durven wij wel eens via het 'binnenland' rijden. Daar zijn tal van steden en dorpen met een rijk Vlaams verleden die een stop waard zijn. Enkele hebben we ondertussen al iets uitgebreider bezocht. Deze pagina geeft een eerste overzicht van wat we al gedaan hebben. Binnenkort voegen we een uitgebreid hoofdstuk toe aan ons dossier.

De steden en dorpen in het gebied hebben steevast een Vlaamse naam die gebruikt wordt naast het Franse equivalent.

Kassel

Kassel is de historische hoofdstad van Frans Vlaanderen. Het stadje ligt op de Kasselberg (176 meter), één van de 5 'bergen' in de grensstreek tussen België en Frankrijk.

Op de Kasselberg liggen enkele bezienswaardigheden bij elkaar in een park

Op het markplein staan enkele gebouwen uit de zeventiende en de achttiende eeuw. In één ervan is het Musée de Flandre gehuisvest. Vlak ernaast ligt het Office de Tourisme.

Nog de moeite waard is de Rue des Remparts, vooral het smalle steegje op het einde ervan. Ga daarvoor vanaf de Markt naar beneden langs de Porte d'Aire en sla vervolgens rechtsaf. Op de eerste kruising ga je rechtdoor. De straat gaat over in een smal paadje, waarlangs talrijke rozenvariëteiten zijn aangeplant. Vooral interessant dus in juni - augustus.

Op de nabijgelegen Wouwenberg (ook Recollettenberg) genoemd kan je in een oude hoeve nog een mooie tuin bezoeken (openingsuren van 11 tot 18 uur).

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie

reisgids


Nu kopen

incl. voucher voor een gratis aperitief bij La Marie Galante voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier Frans Vlaanderen.

De IGN toeristische kaart

kaart opaalkust


Nu kopen

Onze tips

LE 116
in Gravelines

Le116

Hotel-Restaurant
La Ferme du Vert

Ferme du Vert

Fruits de Mer
bij La Marie Galante

Marie Galante