Frans Vlaanderen

Op weg van en naar de Opaalkust durven wij wel eens via het 'binnenland' rijden. Daar zijn tal van steden en dorpen met een rijk Vlaams verleden die een stop waard zijn. Enkele hebben we ondertussen al iets uitgebreider bezocht. Deze pagina geeft een eerste overzicht van wat we al gedaan hebben. Binnenkort voegen we een uitgebreid hoofdstuk toe aan ons dossier.

De steden en dorpen in het gebied hebben steevast een Vlaamse naam die gebruikt wordt naast het Franse equivalent.

Kassel

Kassel is de historische hoofdstad van Frans Vlaanderen. Het stadje ligt op de Kasselberg (176 meter), één van de 5 'bergen' in de grensstreek tussen België en Frankrijk.

Op de Kasselberg liggen enkele bezienswaardigheden bij elkaar in een park

Op het markplein staan enkele gebouwen uit de zeventiende en de achttiende eeuw. In één ervan is het Musée de Flandre gehuisvest. Vlak ernaast ligt het Office de Tourisme.

Nog de moeite waard is de Rue des Remparts, vooral het kleine steegje op het einde ervan. Ga daarvoor vanaf de Markt naar beneden langs de Porte d'Aire en sla vervolgens rechtsaf. Op de eerste kruising ga je rechtdoor. De straat gaat over in een smal paadje, waarlangs talrijke rozenvariëteiten zijn aangeplant. Vooral interessant dus in juni - augustus.

Op de nabijgelegen Wouwenberg (ook Recollettenberg) genoemd kan je in een oude hoeve nog een mooie tuin bezoeken (openingsuren van 11 tot 18 uur).


Om het bezoek aan onze website zo aangenaam mogelijk te houden, hebben we de google-ads verwijderd. Daardoor missen we wel wat inkomsten, maar we hopen dat jullie dat compenseren door onze reisgidsen of kaarten te bestellen. Alvast bedankt !

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

Kaart Opaalkust IGN2103
Wandelkaart
Calais - 2 Caps
14.50 EUR

Kaart Opaalkust IGN 2104
Wandelkaart
Boulogne
14.50 EUR

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EURKaart Baai van de Somme
11.95 EUR

Nu kopen