Wandelen aan de Azurenkust

kaart departementen AzurenkustDe Azurenkust of de Côte d'Azur ligt aan de Middellandse zee tussen Marseille en Menton (laatste stad voor Italië) en maakt deel van drie departementen : de Var, de Alpes Maritimes en de Bouches du Rhone. Volgens de puristen begint de echte Azurenkust in het westen pas bij Bandol, dus in het departement de Var. Omwille van de Calanques en de GR51 gebruiken wij voor onze site de iets ruimere definitie.

De Azurenkust oefent op vele Nederlanders en Vlamingen een speciale aantrekkingskracht uit en is een populaire vakantiebestemming.  Eerst en vooral omwille van het speciale micro-klimaat, waardoor je er in alle seizoenen, met een beetje geluk, kan genieten van een zonnig klimaat. Maar ook door steden als Saint-Tropez, Sainte-Maxime, Cannes, Nice, Monaco of beroemde filmsterren die met de Azurenkust worden geassocieerd als Brigitte Bardot, Louis de Funes of Grace Kelly.

Wij zijn vooral op zoek gegaan naar mooie wandelingen en authentieke dorpjes. We zijn op 10 dagen niet verder geraakt dan de Golf van Saint-Tropez (vertrekkend van Cassis). Het oostelijke deel van de Azurenkust ontbreekt dus nog op onze site, al dient gezegd dat de echte kustwandelingen in dit gebied veelal door een verstedelijkt gebied lopen. Dit wordt dan wel weer gecompenseerd door een hinterland waar in de heuvels talrijke wandelingen en fietstochten kunnen gemaakt worden.

In het westelijke deel zijn wel heel wat natuurgebieden terug te vinden en buiten Marseille en Toulon zijn er geen grote steden. 

 

Twee Lange Afstandspaden maakten onze ontdekkingstocht wat makkelijker :

  • Kaart Sentier du LittoralDe Sentier du Littoral (of de sentier des douaniers) : meer dan 200 kilometer wandelen tussen Saint-Cyr en Frèjus langs de kust van de Var. Met passages langs les Îles d'Hyères (Porquerolles, Levant en Port Cros). De Sentier du Littoral wordt aangeduid door de gele lijnen op het kaartje hiernaast.

 

  • kaartje GR51De GR51 loopt tussen Marseille en Frèjus, veelal door de heuvels achter de Azurenkust, over een totale afstand van 290 kilometer. Maar tussen Marseille en Cassis loopt de GR51 door de Calanques langs een uiterst mooie, nog ongerepte, kust.  Op de kaartjes (rechts en boven) wordt de GR51 aangeduid met de witte lijn.

Zoals gezegd was ons verblijf te kort om alles uit te proberen, maar we hebben een aantal mooie aanbevelingen voor de bezoekers van onze site. We claimen niet dat we volledig zijn, maar wat we beschrijven hebben we wel zelf gezien. Dat is de garantie die we geven. En misschien bezorgt één van die aanbevelingen jullie wel een onvergetelijke vakantiedag !

Els & Frank