De Calanques

De Calanques vormen een klein massief langs de Azurenkust, tussen Marseille en Cassis, nauwelijks 20 kilometer lang en 3 kilometer breed. Het hoogste punt van de Calanques is de Mont Puget (565 meter).

Een calanque is een diep uitgesneden valleien, met steil oplopende wanden, die oprijst uit het blauwe water. Hij bestaat voornamelijk uit harde witte kalksteen. De kalksteen is poreus. Het water loopt er snel doorheen waardoor er weinig begroeiing te vinden is.

 

Wandelen in de Calanques

Er lopen talrijke wandelpaden door de Calanques. De GR51 (wordt ter plaatse ook aangeduid als de GR 98) loopt van Marseille tot Cassis langsheen het kust. Het totale traject is ongeveer 20 kilometer lang en door zijn moeilijkheidsgraad toch iets te lang voor een dagtocht. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om de wandeling in stukken op te splitsen.


Het gebied van de Calanques wordt beheerd door l'Office national des fôrets. In de zomerperiode kan het gebied afgesloten worden omwille van het brandgevaar. Eén site meldt dat in 2006 de historische wandelwegen door het gebied blijkbaar werden vernietigd, omdat ze te gevaarlijk werden. Op onze wandeltochten (in april) ondervonden wij echter geen problemen. Er was wel een aanduiding dat de GR51 op één plaats onderbroken was, met een alternatieve route.

Voor wie niet kan wandelen is een boottochtje langs de Calanques aangewezen. In het haventje van Cassis vertrekken talrijke boten voor een bezoek aan 3, 5 of 8 calanques.
 


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids 

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !