De Calanques

De Calanques vormen een klein massief langs de Azurenkust, tussen Marseille en Cassis, nauwelijks 20 kilometer lang en 3 kilometer breed. Het hoogste punt van de Calanques is de Mont Puget (565 meter).

Een calanque is een diep uitgesneden valleien, met steil oplopende wanden, die oprijst uit het blauwe water. Hij bestaat voornamelijk uit harde witte kalksteen. De kalksteen is poreus. Het water loopt er snel doorheen waardoor er weinig begroeiing te vinden is.

 

Wandelen in de Calanques

Er lopen talrijke wandelpaden door de Calanques. De GR51 (wordt ter plaatse ook aangeduid als de GR 98) loopt van Marseille tot Cassis langsheen het kust. Het totale traject is ongeveer 20 kilometer lang en door zijn moeilijkheidsgraad toch iets te lang voor een dagtocht. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om de wandeling in stukken op te splitsen.

 • Een eerste verkenning van de Calanques kan je maken op de Presqu'île in Cassis met de wandeling van Le Petit Prince. (1 op het kaartje hierboven)
   
 • Nog vanuit Cassis kan je de wandeling van de 3 Calanques maken : Port-Miou, Port-Pin en En Vau. Van deze wandeling hebben we een uitgebreide beschrijving elders op onze site. (2 op het kaartje hierboven)
   
 • De Calanque de Sugiton is bereikbaar vanaf Luminy, waar ook een industriële hogeschool is gevestigd. Je kan er de wagen makkelijk kwijt. De wandeling naar de Calanque duurt ongeveer een uur (3 op het kaartje hierboven).
  Je kan vanuit de Calanque de Sugiton ook nog verder de GR51 volgen (in één of beide richtingen)
   
 • De Calanque de Sormiou (4 op het kaartje) is de met de wagen bereikbaar, hoewel de weg op vele plaatsen echt smal en kronkelig is - zeker niet aan te raden in het hoogseizoen. Er zijn ook enkele huizen. De weg ernaar toe loopt over een 'col' vanwaaruit je (bij goed weer) een zicht hebt op de Calanque de Sormiou aan de zuidkant en op Marseille aan de noordkant. We kunnen enkel een regenbeeld geven van de zuidkant. 
   
 • Ook de Calanque de Morgiou zou (beperkt) bereikbaar zijn met de wagen (niet uitgetest).


Het gebied van de Calanques wordt beheerd door l'Office national des fôrets. In de zomerperiode kan het gebied afgesloten worden omwille van het brandgevaar. Eén site meldt dat in 2006 de historische wandelwegen door het gebied blijkbaar werden vernietigd, omdat ze te gevaarlijk werden. Op onze wandeltochten (in april) ondervonden wij echter geen problemen. Er was wel een aanduiding dat de GR51 op één plaats onderbroken was, met een alternatieve route.

Voor wie niet kan wandelen is een boottochtje langs de Calanques aangewezen. In het haventje van Cassis vertrekken talrijke boten voor een bezoek aan 3, 5 of 8 calanques.