GR51

De GR51 loopt tussen Marseille en Frèjus, veelal door de heuvels achter de Azurenkust, over een totale afstand van 290 kilometer. Maar tussen Marseille en Cassis loopt de GR51 door de Calanches in de onmiddellijke omgeving van een spectaculaire kust.

Op onderstaande kaartjes is de GR51 aangeduid met de witte lijn. Links in het departement Bouches du Rhone, rechts in het departement Var.

GR51 - Cassis Kaart GR51

Het traject dat ons het meest interesseert loopt langs de kust tussen Marseille en Cassis. Het doorkruist de Calanques, een gebied met een grillige kustlijn en de vele kreekjes dat een paradijs is voor de wandelaar. Het totale traject tussen Marseille en Cassis is ruim 20 kilometer en je hebt er toch minimum 7 à 8 uur voor nodig. Je kan het gebied echter in verschillende stukken verkennen. Een verblijf van een drietal dagen is een minimum, zelfs voor een oppervlakkige verkenning. Vermijd echter de zomerperiode, niet alleen omwille van de drukte maar ook omdat dit gebied omwille van het brandgevaar vaak afgesloten wordt voor wandelaars.

Calanque bij Cassis Jachthaven in de Calanque

Van het overige deel van de GR51 kunnen we enkel een beeld tonen uit het Massif des Maures, waar de GR51 langs de Route des Crêtes loopt over smalle paadjes tussen de maquis of door dichte loof- en pijnboombossen.

GR51 in het Massif des Maures GR51 in Massif des Maures