Le Sentier du Littoral

De Sentier du Littoral (of de sentier des douaniers) is speciaal op maat gemaakt voor ons : meer dan 200 kilometer wandelen tussen Saint-Cyr en Frèjus langs de kust. Met passages langs les Îles d'Hyères (Porquerolles, Levant en Port Cros). De Sentier du Littoral wordt aangeduid door de gele lijnen op onderstaand kaartje.

Sentier du Littoral

 

De Sentier du Littoral is geen doorlopend pad. Het traject is verdeeld in 20 stukken. We hebben er slechts enkele kunnen verkennen, die we hieronder aanduiden en waarvoor we verwijzen naar een aparte pagina op onze site.

1. Saint-Cyr - Bandol (11km) :  Port de la Madrague / Anse de Récrénos. Dit traject loopt langs Port d'Alon en enkele mooie calanques.

Meer info
Port d'Alon Calanque de Port d'Alon

2) Sanary-sur-Mer (4km) : Plage du Lido / Pointe de la Cride. Dit traject loopt over de krijtrotsen van de baai van de Cousse met zicht op les Îles des Embiez en  Rouveau in het zuiden en l'Île de Bendor in het noordwesten. .

3) Sanary-sur-Mer (1,1 Km) : Wandeling van het strand van Port-Issol naar het pittoreske haventje langs de 'purperen' rotsen

4) Six-Fours-les-Plages - La Seyne-sur-Mer (20,5 km) : het eerste deel van het strand van Bonnegrâce naar Petit Gaou is vlak en loopt langs het haventje van Brusc. Het tweede gedeelte loopt van la Haute Lèque naar Fabrégas langs de Corniche Merveilleuse en loopt bijwijlen flink omhoog.

5) La Seyne-sur-Mer - Saint-Mandrier (4,8 Km) : Van de haven van Saint-Elme naar het strand van Cavalos, door het gemeentelijke bos, met een mooi uitzicht op de Cap Sicié en Notre Dame du Mai.

We vertrokken voor onze wandeling in het haventje van Saint-Elme (waar je gerust mag binnengaan). Door een grondverschuiving is de sentier echter niet toegankelijk over de eerste honderden meters. We gingen wel een eindje over de rotsen, die met hun rode en zwarte (lava) kleuren wel heel bijzonder zijn. We hielden het dan ook snel voor bekeken.
 Saint-Elme Kust bij Saint-Elme

Kaartje Port de Saint-Elme

6) Toulon (3,5 Km) :  Plages du Mourillon /Anse Méjean. Het wandelpad loopt langs de rotsen, met mooie uitzichten op de eilandjes voor de kust van Toulon. 

7) Le Pradet - Carqueiranne (12,1 Km) : Le Pin de Galle / Port des Sablettes. Een mooie afwisseling van rotskusten en strandjes (Plage du Pin de Galle, de Monaco, des Bonnettes, de la Garonne, des Oursinières). Mooie uitzichten op de rede van Toulon en het schiereiland van Saint-Mandrier. Nabij het parcours zijn ook enkele bezienswaardigheden : de kopermijn van Baou Rouge en de forten van Gavaresse, Colle Noire en La Bayarde.

8) Hyères (17,2 Km) : wandeling rond het schiereiland van Giens. Vertrek in de haven van Madrague tot aan het strand van Badine.

Deze wandeling zelf hebben we niet gedaan.
Een bezoek aan het Presqu'ïle is echter meer dan de moeite waard.

Presqu'ile de Giens - Tombolo Flamingo's

9) Hyères - La Londe (7,3 Km) : Les Salins / Plage de l'Argentière. Wandeling langs het strand en de haven van La Londe-les-Maures (Port Miramar).

10) Bormes-les-Mimosas (15 km) : vanaf het Fort van Brégancon via Cap Bénat naar la Favière.  Mooie uitzichten op de rede van Hyères, les Îles d'Or en het Massif des Maures.

Het fort van Brégancon wordt door de Franse presidenten gebruikt als zomerverblijf. Vanaf de parking (betalend : 5 EUR, zelfs buiten het hoogseizoen) gaat het over een fijn zandstrand tot aan het fort (toegang uiteraard verboden). De sentier is hier wel aangeduid, maar het loopt dan toch tussen de ruwe rotsblokken. Terugkeren dan maar. De Cap Bénat ligt dan weer in een afgesloten villawijk, ook daar dus : terugkeren.
 
Fort de Brégancon Kust bij Fort Brégancon

10 Bis) Bormes-les-Mimosas - Le Lavandou (2 Km)  :  Favière / Nouveau port du Lavandou.Wandeling langs het strand.

Omdat traject 10 te dicht bij de president en de villa's komt is er misschien een 10bis.
Het vertrek in Favière oogt mooi, met een zandstrand dat op het einde overgaat in een pad langs de rotsen. Toegang verboden, volgens een aanplakbord van de locale authoriteiten. We lappen het verbod aan onze laarzen en stappen toch een kilometer of twee door, tot aan de baai van Gau, waar de villa's tegen de heuvels plakken. Het pad loopt nog door, maar dit keer is het de regen die ons verplicht om terug te keren.

Kust bij Le Lavandou

11) Le Lavandou (2 Km) :  Wandeling van de haven naar het zandstrand Saint-Clair en langs de rotskust tot in la Fossette. 

12) Pointe du Layet : wandeling in het sparrenbos

13) Les trois Caps : Cap Lardier - Cap Taillat - Cap Camarat  (18 Km).  De sentier du Littoral loopt tussen La Croix-Valmer en Ramatuelle

Meer info
Wandeling de drie kapen

14) Ramatuelle - Cap Camarat - Saint-Tropez - Saint-Raphaël  (20,2 Km). Wandeling langs het kilometerslange strand van Pampelonne, Saint Tropez en de Pointe du Rabiou.

 15) Gassin (2 Km) : Gassin / Plage de la Bouillabaisse / Marines de Cogolin. Wandeling over de rotsen, enkele zandstranden en de golf van Saint-Tropez.

16) Sainte-Maxime (600 mètres) : van de Pointe des Sardinau naar de Plage de Nartelle

17) Roquebrune-sur-Argens - Fréjus (11,6 Km) : Van de Pointe de l'Arpillon naar Port de Saint-Aygulf. Wandeling langs de rode rotsen en enkele calanques (Tête Noire ou Corailleur)

18) Saint-Raphaël (11 Km) : van Port de Sainte-Lucia (haven van Saint-Raphaël) naar Agay via de Cap Dramont. Afwisselend parcours langs de stranden, over de rotsen en langs kreken.

19) l'Île de Porquerolles (28,5 Km)

20) Tour de l'île de Port-Cros (17 Km).


Bestel onze reisdossiers

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Portugal echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Portugal Reisgids 

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...