Duinkerke


We zijn er al dikwijls voorbij gereden op weg naar de Opaalkust, maar eerlijk gezegd, het uitzicht op de industriële havengebieden voor en na Duinkerke gaf ons weinig zin om de stad in te trekken. Bij onze zoveelste tocht hebben we Duinkerke toch een kans gegeven en we moeten toegeven : het historisch centrum van de stad is een bezoekje meer dan waard.

Wandeling Jean BartWij maakten een wandeling in het historische centrum, een deel van de Jean Bart wandeling, die wordt aangeduid met gele pijltjes en die langs de voornaamste bouwwerken van de stad loopt. Je kan de wagen achterlaten aan één van de dokken in het centrum (betalend) of iets verderweg van het centrum (gratis parkeren). We hebben de wandeling aangeduid op het plannetje in ons e-dossier.

We starten de wandeling aan het stadhuis, opgetrokken in rode baksteen. Het lijkt verdacht veel op het stadhuis van Calais. Centraal in de voorgevel staat een beeld van Louis XIV, die geflankeerd wordt door historische figuren uit de geschiedenis van Duinkerke. Het werd gebouwd in 1896. De toren van het stadhuis is één van de twee 'belforten' die de stad rijk is. Aan de achterkant van het stadhuis staat op het binnenplein een reconstructie van de Noordpoort.

Stadhuis Duinkerke Sint-Elooi belfort Duinkerke

De wandeling loopt even over de Quai des Hollandais en verder opnieuw terug naar het historische Sint-Elooi-belfort (waarin ook de toeristische dienst is gevestigd). Het belfort deed aanvankelijk dienst als klokkentoren van de Sint-Eligiuskerk aan de overkant, maar na een brand in 1558 werden de twee gebouwen van elkaar gescheiden.

Sint-Eligiuskerk Duinkerke

De Sint-Eligiuskerk heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De oudste vermelding van 'La Cathédrale des Sables' gaat terug tot de dertiende eeuw. In de loop der tijden werd de kerk dikwijls verwoest en telkens weer heropgebouwd. In de 19de eeuw kreeg ze zelfs een neoklassieke voorgevel. In de beide wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Bij de heropbouw werd gelukkig gekozen voor de oorspronkelijke gothische stijl.

De wandeling loopt verder rond de kerk, over de 'Place Jean Bart, via de rue de la Marine. Je kan rond (of door) het moderne winkelcentrum lopen. Aan de andere kant vind je de Porte de la Marine, een monumentale poort die dateert ui 1686. In het parkje staan enkele kunstwerken opgesteld.

Porte de la Marine - Duinkerke Bassin de la Marine - Duinkerke

Je loopt terug in de richting van de Quai des Hollandais en voor het administratief gebouw sla je linksaf om zo rond het oude historische dok (Bassin de la Marine)te lopen. Aan de linkerkant staat het havenmuseum, met een rijke collectie van de maritieme geschiedenis van Duinkerke. In het dok liggen twee schepen : de driemaster 'Duchesse Anne', een voormalig opleidingsschip van de Duitse koopvaardijvloot dat in1946 aan Frankrijk werd overhandigd als compensatie voor de oorlogsschade en de Sandette, een schip gebruikt werd om te waarschuwen voro de zandbanken voor de kust van Duinkerke.

Jean Bart

De man die zijn naam gaf aan de wandeling is eigenlijk een 'kaper' die op het einde van de 17de eeuw actief was in de 9-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. In de slag van Texel in 1694 versloeg hij met 6 kleine fregatten 6 hollandse schepen die net iets groter waren. Als beloning werd hij door Louis XIV tot ridder geslagen. Twee jaar later deed hij dat kunstje nog eens over in de slag bij de Doggersbank.

Op de wandeling vind je hem terug in het stadhuis (op het glasraam achteraan, waarvoor je wel moet binnenraken), in de Sint-Eligiuskerk (grafsteen) en op de Place Jean Bart (standbeeld).

Kaartjes

Kaart Duinkerke Kaart Centrum Duinkerke

 

Kustroute van Duinkerke naar Gravelines

Als je van Duinkerke naar Gravelines rijdt, kan je de E40 autosnelweg nemen. We raden echter een alternatieve route aan, die door de haven van Duinkerke loopt en vervolgens langs de duinengordel. Deze route loopt dichter bij het industriegebied, maar laat tegelijkertijd de schoonheid van het ingepalmde duinengebied zien.

Voor de GPS-gebruikers geven we enkele tussenpunten van deze route : Duinkerke Place du Minck – Rue l’Hermite –  Phare de Dunkerque – Ecluse Trystram – Ecluse Charles de Gaulle -  Route de la Digue du Brack -  Route des Dunes – Route de la Maison Blanche – Avenue Leon Jouhaux

(kaartje in ons e-dossier)

 

Ontdek ons dossier

56 pagina's boordevol informatie

reisgids


Nu kopen

incl. voucher voor een gratis aperitief bij La Marie Galante voor je hele gezelschap.

Nu met gratis dossier "Normandië : van Honfleur tot de Mont Saint-Michel".

De IGN toeristische kaart

kaart opaalkust


Nu kopen

Onze tips

LE 116
in Gravelines

Le116

Hotel-Restaurant
La Ferme du Vert

Ferme du Vert

Fruits de Mer
bij La Marie Galante

Marie Galante