Baai van de Somme

Baai van de Somme

De baai van de Somme is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk. Het is vergelijkbaar met het Zwin, maar met een oppervlakte van zo'n 6000 hectare een stuk groter. Net zoals het Zwin is het een populaire verblijfplaats voor (trek)vogels, die zich vooral in de Marquenterre, het natuurgebied ten noorden van de baai terugtrekken. In het natuurgebied liggen vele wandelpaden en ook een educatief centrum.

kaart;

Onderstaande 'luchtfoto', van Google Maps geplukt, geeft een mooi beeld van de monding van de Somme !

luchtfoto Baai van de Somme

Ten zuiden van de baai ligt Saint-Valéry-sur-Somme, een stadje met een rijk historisch verleden, waar het heerlijk vertoeven is in de smalle straatjes. Je kan er een mooie wandeling maken naar de Cap Hornu, of eventueel zelfs verder naar de Cap Hourdel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de baai en Le Crotoy, het badplaatsje dat aan de noordelijke kant van de baai ligt. In de buurt ligt ook het 'Maison des Oiseaux', waar dagelijks demonstraties gegeven worden met roofvogels. Indrukwekkend, zelfs bij slecht weer. Dan gaan de demonstraties binnen door en zweven roofvogels met een vleugelbreedte tot 2 meter op enkele centimers boven de hoofden.

Le Crotoy

Bij eb trekt het water weg uit de baai en komt het gebied droog te staan (vergelijkbaar met de wadden). Je kan er onder begeleiding van een gids de oversteek (traversée) maken, langs de slikken en de schorren. Met een beetje geluk zie je er zelfs enkele zeehonden op de zandbanken.

Nog meer naar het noorden kom je in Fort Mahon, waar je mooie wandelingen kan maken in het duinengebied of langs de brede stranden, tot aan de monding van de Authie.

Combineer een verblijf aan de Baai van de Somme met een bezoek aan Amiens, met zijn prachtige Gothische kathedraal, en de abdij van Valloires. Op de terugweg naar het noorden, zijn ook Boulogne, met zijn historische binnenstad, en de Opaalkust meer dan de moeite waard.