Baai van de Somme

De baai van de Somme is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk. Het is vergelijkbaar met het Zwin, maar met een oppervlakte van zo'n 6000 hectare een stuk groter. Net zoals het Zwin is het een populaire verblijfplaats voor (trek)vogels, die zich vooral in de Marquenterre, het natuurgebied ten noorden van de baai terugtrekken. In het natuurgebied liggen vele wandelpaden en ook een educatief centrum.

kaart;

Onderstaande 'luchtfoto', van Google Maps geplukt, geeft een mooi beeld van de monding van de Somme !

luchtfoto Baai van de Somme

Ten zuiden van de baai ligt Saint-Valéry-sur-Somme, een stadje met een rijk historisch verleden, waar het heerlijk vertoeven is in de kleine straatjes. Je kan er een mooie wandeling maken naar de Cap Hornu, of eventueel zelfs verder naar de Cap Hourdel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de baai en Le Crotoy, het badplaatsje dat aan de noordelijke kant van de baai ligt.

Le Crotoy

Bij eb trekt het water weg uit de baai en komt het gebied droog te staan (vergelijkbaar met de wadden). Je kan er onder begeleiding van een gids de oversteek (traversée) maken, langs de slikken en de schorren. Met een beetje geluk zie je er zelfs enkele zeehonden op de zandbanken.

Nog meer naar het noorden kom je in Fort Mahon, waar je mooie wandelingen kan maken in het duinengebied of langs de brede stranden, tot aan de monding van de Authie.

De Somme

Het departement ‘Somme’ ligt in de Regio Nord-Pas de Calais-Picardie en wordt omgeven door de departementen Pas de Calais, Aisne, Oise en Seine Maritime.

De rivier ‘De Somme’ ligt in het Noorden van Frankrijk. Ze heeft eeen lengte van 245 kilometer. Ze ontspringt in Fonsomme, even ten noorden van Saint-Quentin en loopt langs de steden Saint-Quentin, Ham, Péronne Amiens en Abbeville naar de Noordzee.

De monding is gelegen tussen Saint-Valéry-sur-Somme en Le Crotoy en ligt in een diep uitgesneden baai. De rivier overbrugt een hoogteverschil van amper 86 meter en stroomt dus heel rustig. Dit wordt ook weerspiegeld in haar naam, die afkomstig is van het Gallische “Samara” en “de rustige” betekent.

De voornaamste bezienswaardigheden langs de Somme zijn :

We geven je hier alvast enkele beelden. Uitgebreide informatie is te vinden in onze reisgids.

Kathedraal Amiens

Kathedraal van Amiens

Quartier Saint-Leu in Amiens

Quartier Saint-Leu

Beaumont_Hamel

Beaumont-Hamel

Rancourt

Rancourt

Thiepval

Thiepval

Longueval
Camp César


We hebben onze reisgids over de Baai van de Somme uitgebreid met info over "De Somme",
van Amiens tot de monding, met een uitgebreid hoofdstuk over de "Slagvelden van de Somme".

Reisgids Somme

Reisgids Somme
4 EUR

kaart albasten Kust

Kaart Albasten Kust
11.95 EUR

reisgids opaalkust

Reisgids Opaalkust
6 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Albasten Kust
5 EUR

reisgids Normandië

Reisgids Normandië
5 EURWij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...