Onze tips voor het huren van een wagen

kunnen je tientallen euro's besparen

 

We hebben de laatste jaren al heel wat wagens gehuurd. Daardoor hebben we de knepen van het vak al goed onder de knie. We delen op deze pagina onze 'tips', die ons zelf al vele tientallen en zelfs honderden euro (voor één enkele reservatie) hebben bespaard.  Je krijgt de tips zomaar cadeau, maar als je ze ook gaat gebruiken, zouden we het wel fijn vinden als je een volgende wagen via onze link hiernaast bestelt (klikken op het logo van autoeurope). Zo verdienen wij een kleine commissie, terwijl het voor jullie geen verschil uitmaakt.

 

Een eerste keuze die je moet maken bij het huren van een wagen is : rechtstreeks huren of via een tussenpersoon ?

 • Je kan rechtstreeks bij de grote verhuurders gaan kijken : Avis, Hertz, Europcar, Keddy, Sixt, ... Je moet bij ieder van hen de prijs gaan opvragen. Dat gaat wel gemakkelijk via de website, maar je moet je gegevens bij ieder van hen invullen.
 • Je kan ook bij een 'broker' terecht. Die hebben akkoorden afgesloten met de grote verhuurders, waardoor ze heel scherpe prijzen kunnen aanbieden, die in vele gevallen onder de prijs ligt die je op de website van de verhuurders vindt. Onze favoriete broker is Autoeurope. In wat volgt, focussen we vooral op hun specifieke voordelen.
  Autoeurope presenteert je, na de keuze van het land, de plaats van ophaling en de datums een overzichtelijke lijst van de tarieven aangeboden door de verschillende verhuurders, per categorie van wagens.
wagen huren - lijst per categorie

 

Je kiest vervolgens het type wagen dat je wenst te bestellen. Je krijgt dan een gedetailleerde lijst van wagens, waaruit je kan kiezen, gesorteerd volgens de prijs (van laag naar hoog).

 

 wagen huren - voorbeelden

Onze tip : kies binnen de categorie voor de goedkoopste wagen in die categorie. Het heeft geen zin om een bepaald merk te kiezen. De verhuurder zal je steeds een 'gelijkwaardige' wagen leveren die zelden overeenkomt met de keuze die je hebt gemaakt bij de reservatie. Het gebeurt zelfs dat de wagen die je krijgt uit een hogere categorie komt. We hebben bijvoorbeeld al diverse keren gereden met een Mercedes Vito, terwijl we een Opel Vivaro hadden besteld.

 

Het voornaamste verschil in de twee voorbeelden hierboven zit in de verzekeringen.

 • De eerste wagen wordt aangeboden met een 'basispakket' aan verzekeringen. Dat basispakket omvat de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, een brandverzekering, een afkoop eigen risico (CDW) met blijvend eigen risico en een diefstalverzekering (TP) met blijvend eigen risico. Het blijvend eigen risico wordt pas getoond in het contract en schommelt tussen 1.500 en 4.000 EUR, afhankelijk van het type en van de verhuurder.
 • De tweede wagen wordt aangeboden met een 'restitutie van het eigen blijvend risico'. Bij Autoeurope is dat een geen echte verzekering, maar extra service. In geval van ongeval, betaalt Autoeurope het eigen risico dat je moet betalen aan de verhuurder terug. Het prijsverschil met het 'basispakket' is minimaal. Je kiest dus best voor deze formule.
 • De verhuurder zal je, bij de afhaling van de wagen, evenwel steeds aanbieden om het eigen risico 'af te kopen'.  Daarvoor betaal je gemakkelijk 15 à 25 EUR per dag. Als je gekozen hebt voor de tweede formule (met restitutie van het eigen blijvend risico) moet je dat er dus niet bijnemen.

BIj Autoeurope kan je de reservatie zonder kosten annuleren tot 48 uur voor je vertrek. Dit kan online gebeuren of via het gratis telefoonnummer. Voor minibussen staat er in het contract wel een clausule dat dit niet geldig is voor minibussen (9 plaatsen) in de maanden juli en augustus.

Op het gratis telefoonnummer van Autoeurope kan je vlot terecht voor bijkomende inlichtingen of voor wijzigingen aan je contract. Er zijn nederlandstalige operators. Indien de wachttijd te hoog oploopt, word je de mogelijkheid geboden om voor een engelstalige operator te kiezen.

 

Nog enkele tips voor de verzekeringen

 • Een verzekering voor de inzittenden van de gehuurde wagen is niet inbegrepen. Die wordt zelfs nooit spontaan aangeboden door de verhuurder, maar is eigenlijk onontbeerlijk. Ze is bovendien niet zo duur. Je betaalt slechts 5 à 10 EUR per dag.
 • Als je meerdere keren per jaar een wagen huurt, kan je bij huurautoverzekering.com een verzekering afsluiten voor de afkoop van het eigen risico. Deze verzekering kost 70 EUR voor een jaarcontract. Zelfs voor een huur van 1 week is dit dus al voordeliger dan het eigen risico af te kopen bij de verhuurder.
  Zijn zo'n verzekeringen betrouwbaar ?  Je sluit hier een contract af via de bemiddeling van een online broker. De verzekeraar is Allianz, toch wel een betrouwbare maatschappij. We hebben alvast weet van één schadegeval van vrienden, dat zeer vlot werd afgehandeld rechtstreeks met Allianz.
 • Goed verzekerd zijn, is een basisvoorwaarde om van je vakantie te genieten. Wij hebben sowieso de verzekering bij huurautoverzekering.com afgesloten (we huren een tiental wagens per jaar). Bij Autoeurope opteren we steeds voor wagens 'inclusief restitutie' en, voor sommige landen, nemen we zelfs de verzekering van de verhuurder erbij.

 

Enkele details

 • Bij de reservatie van de wagen moet je ook het uur vermelden waarop je de wagen gaat ophalen en de vlucht die je neemt. Je geeft hier best een zo goed mogelijke schatting van het uur, bv. een half uur na de voorziene landing. Sommige verhuurders houden de wagen vrij tot twee uur na het opgegeven uur. Wij hebben het meegemaakt dat een contract was geannuleerd omdat we de wagen later ophaalden, deels door een vertraging van de vlucht, deels door een foutief opgegeven uur van ophaling. Dit risico heb je voornamelijk voor minder courante wagens (minibusjes, cabrio's, ...). Als je vlucht vertraging heeft, contacteer je dus best de verhuurder om dit te melden (zelfs al voor het opstijgen indien het gaat om vertraging). Het telefoonnummer vind je op de voucher die je krijgt van Autoeurope.
 • Heb je een wagen gereserveerd. Controleer dan af en toe toch eens de prijs. Als je later een wagen vindt die goedkoper is, kan je de prijs gemakkelijk laten aanpassen. Een telefoontje naar het (gratis) nummer van Autoeurope is voldoende. Wij konden dit al dikwijls toepassen. Voor een minibus loopt het verschil soms op tot enkele honderden euro's.
 • Als je bij de verhuurder geen omnium-verzekering neemt, is een grondige controle van de wagen voor het vertrek aangewezen. De meeste verhuurders gaan daar vrij snel over en soms ontbreekt er wel eens een aanduiding van een krasje.  We kunnen daar wel bij vermelden dat ook de controle op het einde van het contract vrij oppervlakkig is. De meeste verhuurders zullen ook geen probleem maken van een klein krasje dat er is bijgekomen. Enkel als er zichtbare deuken in de carosserie zijn, zal er iets aangerekend worden. Daar hebben we (gelukkig) nog geen ervaring mee.

 • Jongeren betalen meestal een risico-premie bij het huren van een wagen. In sommige landen is er ook een maximum-leeftijd.
  Meer info hierover