Cilento

Onze vorige ontdekkingen in Italië (Cinque Terre en de Amalfitaanse Kust) hadden twee gemeenschappelijke kenmerken : ze herbergen allebei een Nationaal Park en behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco.  Het lag dan ook voor de hand dat dit één van de criteria zou zijn bij de keuze van een volgende reis naar Italië. De keuze voor het 'Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano' lag dan ook voor de hand.

Cilento Cilento Nationaal Park

Het Nationaal Park begint waar de klassieke rondreis in Italië terug naar het noorden voert, even ten zuiden van Paestum, dat met zijn Griekse tempels de laatste bekende trekpleister is van het zuiden van Italië. De Vallo di Diano (kortweg Valdiano) ligt een stukje in het binnenland. De brede vallei loopt van noord naar zuid langs de steden Caggiano, Polla, Padula en Montesano (traject van de A3 autosnelweg).  Het Nationaal Park van Cilento ligt tussen de Vallo di Diano en de kust.

De kust is minder spectaculair dan wat we in Cinque Terre en Amalfi zagen, maar de steeds wisselende uitzichten, de mooie strandjes en de pittoreske stadjes geven dit gebied een eigen karakter.

Cilento Kust Agropoli

Het binnenland is verrassend groen. We wanen ons bijwijlen in de Ardennen, alles is er echter iets hoger, iets weidser.  Historische dorpjes liggen afgezonderd op de bergkammen, kleine valleien doorkruisen de loofwouden en de dennenwouden.

Felitto

De grote troef van Cilento is de rust. Het krioelt hier niet van de toeristen. Zeker buiten de zomermaanden is het er rustig. We waren er half september en voor de Italianen loopt het zomerseizoen duidelijk al op zijn einde.

Het wandeltoerisme staat in Cilento nog in zijn kinderschoenen . Er zijn wel heel wat wandelwegen, maar zonder kaart raak je hier nergens. Hier en daar vind je wel wat borden met circuits, maar de bijhorende wandelingen zijn niet bewegwijzerd.  De locale bewoners vinden het blijkbaar ook niet echt leuk, want de wandelingen die op de kaart staan worden soms aangeduid als privé-domein of zelfs afgesloten met slagbomen. Wie zich niet laat ontmoedigen, wordt echter ruimschoots beloond voor de moeite.

Vijf dagen waren te kort om Cilento volledig te ontdekken. We kunnen dan ook geen volledig verslag geven. We beperken ons bewust tot wat we zelf gezien hebben. Als dit niet het geval is, vermelden we dat ook. Maar we denken dat we u alvast enkele tips kunnen meegeven om meer te halen uit uw bezoek aan Cilento. Veel zoekgenot.

Veel wandelgenot.

Els & Frank

We laten u nog genieten van een mooie ontdekking : Piera Lombardi, wereldberoemd in Zuid-Italië (maar ook een beetje in België) die haar inspiratie vindt in Zuid-Italië en een combinatie brengt van folk en rock. Met haar versie van 'La Cilentana' werd ze uitgeroepen tot ambassadrice van Cilento.


Bestel onze reisgids

Wij hebben onze eigen reisgids voor de Amalfitaanse Kust en Cilento gemaakt. Je vindt er onze favoriete plaatsen in de dorpjes, de wandelingen met de mooiste uitzichten en suggesties voor excursies in de omgeving. 80 bladzijden, boordevol informatie om alles om je bezoek aan Cilento en de Amalfitaanse Kust voor te bereiden.

Naast de reisgids kan je bij ons ook gedetailleerde wandelkaarten bestellen.

Reisgids Cilento Kust
4 EUR

Cilento tourist map
8 EUR

Cilento 100 wonders
15 EUR

Nu kopen !


Help ons door dit te delen met je vrienden !