Palinuro

Nabij Palinuro is de kust op zijn mooist. De klippen rijzen er steil op uit het zeewater.

Palinuro haven Palinuro schiereiland

Vanuit het kleine haventje van Palinuro, dat ook een mooi, afgeschermd zandstrandje heeft, vertrekken de bootjes die de toeristen langs de spectaculaire rostkust leiden en zelfs enkele van de grotten binnenvaren : de grotta Rossa (rood omwille van de stenen met ijzererts), de Grotta Sulfero (zwavel) en vooral de Grotta azzurra di Palinuro (blauw wanneer het licht onder een bepaalde hoek in de grot binnenvalt).

We kunnen het niet uit de eerste hand vertellen, want toen we er waren voeren de bootjes niet uit. We twijfelen of het was omwille van de deining op het water, of omdat de officiële bootjes moe waren na een lang seizoen, feit is : er was geen boottocht meer.

Onze tips :

  • Plan je bezoek aan Palinuro voor de middag. De zee is dan dikwijls iets rustiger dan naar de avond toe
  • Verblijf je niet ter plaatse en kom je van iets verder, telefoneer dan eerst eens naar volgend nummer : 0974/93.80.63 (DA ALESSANDRO, Loc. Spiaggia del Porto di Palinuro)

In de omgeving van Palinuro vind je ook nog San Severino di Centola, een verlaten dorpje in de heuvels, een zevental kilometer ten noorden van Palinuro. We passeerden vlakbij, maar vonden het pas in onze documentatie bij onze terugkomst.

Warning: include(includes/AM_adsense_728.php): failed to open stream: No such file or directory in /customers/b/4/f/wandelenlangskusten.eu/httpd.www/Cilento/Palinuro.php on line 83 Warning: include(): Failed opening 'includes/AM_adsense_728.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /customers/b/4/f/wandelenlangskusten.eu/httpd.www/Cilento/Palinuro.php on line 83

Wandelingen in Palinuro

Vanuit het kleine haventje van Palinuro kan je verschillende wandelingen maken. Aan de achterzijde van het zandstrand loopt een pad dat je ongeveer een kilometer kan volgen en dat je eerst een uitzicht geeft op het strandje en verderop tot de Punta del Fortino, met zicht op enkele van de grotten (Grotto del Morto)

Onmiddellijk na de (betalende) parking (voor je het haventje) bereikt loopt een pad naar boven dat je kan volgen tot bovenaan de vuurtoren. De vuurtoren zelf is militair domein maar je hebt er wel een prachtig uitzicht over het oostelijke deel van de kust, richting Camerota (foto linksonder), waar het gebied rond de Marina di Camerota een uitzonderlijk heldere blauwe kleur heeft. 

Palinuro kustwandeling Palinuor strandwandeling

Voor een mooie strandwandeling (foto rechtsboven) die tot dit gebied leidt, volg je best de aanduidingen voor de Arco Naturale (foto hieronder). Deze ligt aan de monding van de Mingardo. Met de wagen raken we tot vlak in de buurt, maar in het hoogseizoen ben je beter dat je de wagen achterlaat op de hoofdweg en vandaaraf een stukje te voet loopt.

Om het strand te bereiken volg je beter de hoofdweg richting Camerota, tot over de rivier, en neemt daarna de eerste baan rechts, of laat de wagen hier al achter. In het gebied liggen een aantal vakantiedorpen, er is geen enkele mogelijkheid om hier de wagen achter te laten. Er is slechts één doorgang die naar het strand leidt, maar eens je daar bent aangkomen kan je enkele kilometers wandelen tot aan de Marina di Camerota.