Agropoli

Agropoli is voor wie uit het noorden komt inderdaad de toegangspoort van Cilento. De naam van het stadje is afkomstig van het griekse 'Akropolis' en verwijst duidelijk naar de ligging op de heuvel langs de kust, zo'n 70 meter boven het zeeniveau.

De vroege sporen Agropoli havenvan bewoners dateren uit de 10de eeuw voor Christus. De Grieken vestigden er een handelspost en bouwden er een tempel voor Poseidon.  In de vierde eeuw na Christus werd het gebied bewoond door de Lucanians, die zich vooral bezighielden met landbouw. In een graf uit deze periode werd in 1967 een dubbele graftombe ontdekt, versierd met afbeeldingen van de begrafenis van een krijgsman), die momenteel bewaard wordt in het Nationaal Museum van Paestum.

In de daaropvolgende eeuwen volgden de Byzantijnen, de Vandalen, de Saracenen, de Noormannen, de Swaben. In de late middeleeuwen werd de streek geteisterd door invallen van de Ottomanen en door de pest (1656).

Bezienswaardigheden

Agropoli Chiea di San Pietro e San PaoloWe raden aan om een bezoek aan het stadje te beginnen in de haven. Er is voldoende parkeergelegenheid, weliswaar betalend. Je kan een wandeling maken op de havenmuren  om vandaaruit een eerste beeld te krijgen van Agropli.

Je wandelt vervolgens naar het historisch centrum, omhoog langs de trappen en onder de middeleeuwse toegangspoort kom je op het plein met de Chiesa Santa Maria di Costantinopoli (16de eeuw), met zijn mooie bronzen deuren, die de Madonna als beschermer van de zeevaarders uitbeelden.  Je hebt vanop het pleintje ook een mooi uitzicht op het haventje. Op 24 juli gaat hier de processie uit, opgedragen aan de Madonna. 

Voorbij de kerk kom je in de kleine straatjes van het historisch centrum. Via de Piazza San Umberto.

 Als je verder gaat in de richting van het kasteel, kom je voorbij aan de Chiesa di San Pietro e San Paolo, waarvan de vroegste vermeldingen teruggaan tot de 6de eeuw na Christus. Ook hier bronzen toegangsdeuren, met afbeeldingen van Petrus en Paulus, als beschermheiligen van de stad.

Bovenop de heuvel ligt het Castello dei Sanfelice. Het kasteel wordt genoemd naar de familie Sanfelice die de stad in de 17de eeuw bestuurde. Het eerste kasteel werd echter reeds gebouwd in de 6de eeuw na Christus door de Byzantijnen.

Als je rondom het kasteel wandelt zijn de muren ronduit indrukwekkend. Er wordt nog volop gerestaureerd. Enkele delen zijn al geopend voor het publiek. Toen wij, midden september, het stadje bezochten was het gesloten. We misten dus ook het uitzicht op de Golf van Salerno en de kuststrook die tot Paestum reikt.

Hotel "Villa La Colombaia"

In de onmiddellijke omgeving van Agropoli verbleven we enkele dagen bij Luigi, in de Villa La Colombaia : een stijlvol verblijf met een prachtig uitzicht over de kuststreek, een mooi zwembad, een hartelijk onthaal.

Villa La Colombaia zwembad hotel cilento


Bestel onze reisgids

Wij hebben onze eigen reisgids voor de Amalfitaanse Kust en Cilento gemaakt. Je vindt er onze favoriete plaatsen in de dorpjes, de wandelingen met de mooiste uitzichten en suggesties voor excursies in de omgeving. 80 bladzijden, boordevol informatie om alles om je bezoek aan Cilento en de Amalfitaanse Kust voor te bereiden.

Naast de reisgids kan je bij ons ook gedetailleerde wandelkaarten bestellen.

Reisgids Cilento Kust
4 EUR

Cilento tourist map
8 EUR

Cilento 100 wonders
15 EUR

Nu kopen !


Help ons door dit te delen met je vrienden !