Paestum

Paestum ligt ruim 60 kilometer beneden Salerno, in een grote vlakte. Het gebied tussen Salerno en Paestum is voornamelijk een landbouwgebied, waar heel wat tuinbouwbedrijven gevestigd zijn. Langs de kust liggen mooie zandstranden, van het binnenland afgescheiden door een smalle strook dennenbossen.  Naar Italiaanse gewoonte zijn de stranden niet gemakkelijk te bereiken. De meeste worden uitgebaat als camping of lido en zijn enkel tegen betaling toegankelijk. Hier en daar zijn er toch doorgangen te vinden, waar je vrije toegang hebt. Ben je éénmaal op het strand, dan kan je kilometers lang langs het water wandelen.

De grote bekendheid van dit gebied is echter te danken aan de archeologische site van Paestum , waarop drie Griekse tempels terug te vinden zijn, allen in Dorische stijl. Daarnaast zijn er ook heel wat overblijfselen van de oude stad, die links en rechts van de Via Sacra (Heilige weg) liggen. Ook het archeologisch museum van Paestum moet je zeker bezoeken. De mooiste vondsten uit de omgeving, vooral uit de Griekse periode, worden in dit museum bewaard.

De site van het oude Paestum behoren tot het Nationaal park Cilento en werd in 1998 erkend als werelderfgoed van de UNESCO.

Beschrijvingen van de tempels vind je voldoende op andere plaatsen. Wij beperken ons hier tot enkele mooie beelden van de tempel van Athena, de Via Sacra en de tempel van Poseidon.

Paestum Tempel Paestum heirbaan

Paestum tempel