Denemarken

Een rondrit door Jutland

De kusten van Denemarken zijn onmetelijk lang : 7.314 km, zonder Groenland en de Faeröer die eveneens tot Denemarken behoren.

Je bent er nooit ver van de zee verwijderd : maximaal 52 km, vanuit het centrum van Jutland gemeten. Denemarken heeft ook een lage bevolkingsdichtheid : 130inwoners/km² (5,6 miljoen Denen voor een oppervlakte van 1,5 x België).

Mede dankzij een historisch bewustzijn en respect voor de natuur, is Denemarken dan ook een waar paradijs voor de natuurliefhebber, de wandelaar en de fietser.

Onze selectie

De Deense kust volledig in kaart brengen is onbegonnen werk. Voor onze eerste reis naar Denemarken hebben we gekozen voor zes goed unieke plaatsen in Jutland, het grootste eiland van Denemarken.

We ontdekken daarbij zowel de kusten van de Noordzee als die van de Oostzee, en bezoeken uiteraard ook het punt waar de golven van beide zeeën spectaculair op mekaar botsen.

Op de kaart hieronder zijn ze aangeduid met een wandelaar. Eronder vind je alvast een sfeerfoto voor elk van deze gebieden.

 Mando

 Romo
Het eiland Rømø

 Mando
Ribe, Mandø en het Deense waddengebied

Aarhus
De kuststreek ten zuiden van Aarhus

 Skagen
Skagen en omstreken

 Mariager
Mariager fjord

Broager
Het schiereiland Broager tot Sønderborg

Rømø

Rømø (spreek uit als: Reumeu) is het meest zuidelijke bewoonde Deens Waddeneiland en ligt tussen de eilanden Sylt (noord Duitsland) en Mandø (zie Etappe 2). De oppervlakte van het eiland is 130 vierkante km. Er wonen minder dan 1000 mensen. Rømø is slecht een viertal kilometer breed en een twintigtal kilometer lang.

 Mando

Een 9 km lange dam verbindt het eiland met het vasteland en het stadje Skaerbaek. In de plaats Havneby, in het zuidoosten op het eiland, kan ook een veerpont worden genomen; deze vaart echter niet naar de Deense kust maar naar het Duitse Waddeneiland Sylt, dat vanuit Duitsland enkel per trein bereikbaar is.

Net als een aantal andere waddeneilanden, heeft Rømø een steeds wisselende omvang gehad.

Lange tijd vormde de visserij de belangrijkste bron van inkomsten op Rømø, later werd handel steeds belangrijker. Het eiland leeft tegenwoordig vooral van toerisme. Zo zijn er enkele monumenten en musea te vinden.

Het eiland pronkt met het "feit" dat ze het breedste strand van Europa hebben (tot 4 km op de breedste plek). Dit is een bewering die echter ook door Schiermonnikoog wordt gemaakt.

Wat er ook van is, op een paar plaatsen kan je met de wagen het strand oprijden tot aan de waterlijn. Na ruw regenweer of uitzonderlijk hoogtij blijft er een tijdlang nog een laagje water op het strand staan, waardoor het lijkt of de wandelaars op het water lopen.

Rømø hoort bestuurlijk bij de gemeente Tønder.

Wandelroutes

Lakolk Strand (1 op de kaart hiernaast) is een vrij drukke badplaats zonder veel uitstraling. Je kan van daaruit wel het brede strand (700 m) opwandelen. Naar het zuiden kan je wandelen tot het indrukwekkende zeer brede zuidelijke strand (2). Het noordelijke strand is dan weer een afgesloten natuurgebied waar een kolonie zeehonden de plak zwaait ...

Mando

De gele en rode stippellijnen op de kaart zijn bewegwijzerde wandelroutes die door een aangenaam bebost gebied (3) lopen, waar je op elk moment een paar reeën kan tegenkomen.

Naast de bewegwijzerde routes, zijn ook alle stippellijnen best bewandelbaar.

Vanop en paar natuurlijke heuvels (4) krijg je een mooi zicht op de omgeving. Deze heuvels liggen in een prachtig heidegebied (5) waar we zomaar wilde orchideeën tegenkwamen.

Een andere, zeer aangename wandeling, vertrekt in het iets mondainere Havneby (nu ja, naar Deense normen…), waar je ook een wat fijner visrestaurant en een zeer degelijke Kro kan vinden.

De wandeling loopt vanaf de haven naar de Havnebydiget (‘diget’ betekent dijk), die je kan volgen tot aan het zuidelijke strand.

In deze buurt werd vroeger ook veel barnsteen gevonden en je vindt op veel plaatsen in Denemarken juweliers die juwelen met deze stenen aanbieden aan zeer democratische prijzen.

Neem zeker ook de tijd om een kijkje te nemen in het kerkje van Kirkeby, gelegen aan de grote weg die de dam naar het vaste land verbindt met Havneby

Deze oorspronkelijk laat-gotische kerk werd in de 17de en 18de eeuw uitgebreid tot haar huidige vorm. Ze is gewijd aan de heilige Clemens, patroonheilige van de zeevaarders, en bevat enkele prachtige scheepsmodellen die aan het plafond werden opgehangen.

Op het mooie kerkhof vind je een wand met de zogenaamde Kommandørstenene, grafstenen van de Groenland (walvis)vaarders die ze zelf meebrachten vanuit de monding van de Rijn.

 Kerkje Kirkeby
Kerkje van Kirkeby

 Kirkeby
Interieur van de kerk

barnsteen
Barnsteen

In het noorden, in het dorpje Juvre vind je een oude tuin afsluiting die werd gemaakt van de kaakbeenderen van walvissen.

Ribe en het eiland Mandø

Ribe is de oudste stad van Scandinavië. De stad werd gesticht in het jaar 710 en werd snel één van de drukste handelssteden in Europa, maar in de middeleeuwen werd ze “gelukkig” een zeer arme stad. Deze armoede zorgde er immers voor dat er geen middelen waren om de stad te vernieuwen, waardoor het stadscentrum vandaag de dag tot één van de best bewaarde en mooiste middeleeuwse centra van Europa behoort.

Om de stad te bezoeken adviseren wij om ’s avonds de nachtwacht te volgen, die nog steeds dagelijks de ronde van de stad doet.

Vroeger gebeurde dit om de straatarme stadsbewoners te beschermen; tegenwoordig is dit een leuke toeristische attractie geworden, die je op een aangename manier de stad laat ontdekken, waarbij de nachtwachter als een ervaren gids gratis uitleg verschaft.

 Ribe

 Nachtwacht Ribe
Nachtwacht in Ribe

Ribe

e

In het centrum van Ribe vind je de Domkerk. Een indrukwekkende kerk met vijf schepen en 3 torens. De domkerk werd tussen 1110 en 1134 in steen gebouwd door bisschop Thure. Er stond wellicht reeds sinds 860 een houten kerk gesticht door Ansgarius (801 - Bremen, 3 februari 865), de Apostel van het Noorden, die de koning van Jutland, Harald I, bekeerde na diens ballingschap.

Indien je de moed kan opbrengen om 248 treden te overwinnen, kan je één van de torens bezoeken, de 52 meter hoge Borgertårnet die dateert van 1333 en zijn spits verloor in 1534. Boven geniet je van een prachtig uitzicht over de streek en over het waddengebied.

Ook het mooie Raadhuis, gelegen naast de kerk, is een bezoekje waard. Buiten het stadscentrum vind je ook 2 interessante musea :

En vanzelfsprekend ontbreekt het in Ribe ook niet aan allerlei leuke winkels en restaurantjes.

Het Vadehavetcenter (Waddencentrum)

Het Vadehavetcenter, of in het Deens het “Nationalpark Vadehavet” ligt vanuit Ribe nog een eindje naar de kust. Je kan je dus best met de wagen naar het “Vadehavscenter” begeven, nabij het dorp Vester Vedsted.

Een bezoek aan dit hypermoderne centrum mag je absoluut niet overslaan; je maakt er op een unieke manier kennis met het leven van de vogels en de fauna en flora van het waddengebied. Zeer leerrijk en een uitzonderlijke ervaring voor jong en oud.

 Vadehavetcenter Kaart

Vadehavetcenter

Vanaf dit centrum kan je eindeloos wandelen langs de dijk die je kan volgen in noordelijke richting tot aan de sluis “Kammerslusen” (5,9 km) en zelfs verder.

Je geniet er van de rust en het prachtige uitzicht op het wad, het eiland Mandø en het landbouwgebied tussen Ribe en de kust.

Mandø en het waddengebied

Bij het Vadehavscenter vinden we ook de unieke tractorbussen, de enige veilige manier voor niet-bewoners om Mandø te bezoeken.

Mandø (ongeveer uitgesproken als: Mèn-eu) is kleinste bewoonde waddeneiland van Denemarken. Het eilandje ligt tussen Rømø en Fanø. Het eiland beslaat 8 km² en er wonen amper 40 mensen. Toerisme en veeteelt zijn de belangrijkste economische activiteiten. Ten noorden van het dorp staat een molen die dateert van 1832.

 Mando
Het eiland Mandø

Tractorbus Mandø
De tractorbus

Het omdijkte eiland is bereikbaar via twee wegen die bij hoogwater niet toegankelijk zijn. Alleen aan de westzijde bevindt zich een duinenrij, de rest van de zeewering bestaat uit een dijk.

Je kan vanuit het enige dorpje dat het eiland rijk is vrij de natuur in wandelen langs de kust van Mandø om nadien te genieten van een eenvoudige, doch lekkere maaltijd en een Deens biertje in de plaatselijke Kro.

En even verderop ontdekten wij ook nog een super sympathiek souvenirwinkeltje, het kleinste dat we ooit hebben gezien, met enkele zelf gemaakte spullen.

 Mandø
Het eiland Mandø

 Souvenirwinkeltje
Souvenirwinkel

Mandø kerk
Kerkje van Mandø

Ook een bezoekje aan het plaatselijke kerkje is interessant; ook hier ontdekten we opnieuw enkele indrukkwekkende scheepsmodellen aan het plafond.

Nadien stappen we terug in onze tractorbus om in de regen door het wad terug te keren naar het vasteland.

Het schiereiland Broager

“Last but not least” van onze bestemmingen in Denemarken : Het zuidoosten van Jutland wordt gekenmerkt door de grillige kustlijn van de Flensborg fjord die loopt tot de Duitse stad Flensburg.

Dit gebied wisselde in de loop van de geschiedenis een paar keer van “eigenaar” tussen Duitsland (Pruisen) en Denemarken en werd pas na de eerste wereldoorlog definitief aan Denemarken toegewezen.

Het Gendarmenpad

Omdat de fjord gemakkelijk kan worden overgestoken, leende dit dun bevolkt gebied zich uitstekend voor smokkelaars.

Om deze te kunnen vatten, ontstond de zogenaamde Gendarmestien, een voetpad van 74 km van Padborg tot Høruphav, slingerend langs de kust van de Flensborg fjord, waarop agenten van de Deense douane patrouilleerden.

Vandaag is dit een populaire bestemming voor sportievelingen die met pak en zak deze route willen bewandelen. Ze worden daarbij beloond met prachtige vergezichten over de fjord en het landschap, en genieten van de uitstraling van rust en vrijheid die deze streek kenmerkt.

 Mando

Het schiereiland Broager

Bij ons bezoek beperkten wij ons tot het verkennen van het schiereiland Broager en de stad Sønderborg. We verbleven op een camping aan de oostelijke kust van Broager met uitzicht op de fjord en op de stad Sønderborg, vlak aan het gendarmen pad, waar het heerlijk wandelen is.

 Mando

Het schiereiland leent zich overigens ook uitstekend voor een fietstochtje over de heuvels van het eiland, met steeds wisselend landschap en vergezichten.

De liefhebbers van natuurlijke bloemenpracht, houden hier best ook steeds hun fototoestel bij de hand.

In het dorp Broager, het enige noemenswaardige centrum op het midden van het schiereiland, vind je bijhalve 2 winkels en een pizzeria, alweer zo’n typisch Deens kerkje, waarvan de dubbele toren het landschap beheerst. Maar zoek hier niet naar gezellige restaurantjes of winkeltjes; daarvoor ga je best naar het nabijgelegen Sønderborg.

 Kerk Broager

 Broager
Kerk Broager

Broager

Sønderborg

Sønderborg is zo’n typisch Deense stad met een wat ouder stadsgedeelte, waar het aangenaam wandelen is, een winkelcentrum met bijbehorende restaurantjes en terrasjes en daarnaast veel ruimte en een doordachte urbanisatie.

De meest toeristische trekpleister is het slot Sønderborg, een kasteel met een rijke historiek die terug gaat tot de 12de eeuw. Het kasteel herbergt ook een museum met een collectie kunstwerken vanaf de middeleeuwen tot nu, maar vooral met een bijzondere focus op Schleswig oorlogen van 1848-50 en 1864, WO II, en de heréénmaking van zuid Denemarken van 1920.

Sonderborg

De kuststreek ten zuiden van Arhus

De reden dat we deze streek wensten te bezoeken, is dat er twee zeer interessante musea in de buurt zijn en dat deze kuststreek zich ook alweer perfect leent om deze bezoeken te combineren met wandelen en fietsen. Bovendien was Aarhus in 2017 culturele hoofdstad van Europa.

Moesgaard

De luchtfoto’s (Google Maps) van beide musea tonen de heel bijzondere architectuur van beide gebouwen.

De route tussen beide musea loopt, van zodra je het centrum van de stad verlaat, langs een fietspad dat de kust volgt door een heuvelachtig bebost gebied. Parallel aan dit fietspad loopt er op een groot deel van de route een wandelweg die grotendeels vlak langs het water loopt of op sommige plaatsen bovenop de kliffen die moeten overwonnen worden.

 Romo

 Mando
De kuststreek ten zuiden van Aarhus

Aarhus

Het Aros Kunstmuseum

Helaas beseften we te laat dat we ons bezoek aan dit museum op een maandag, de wekelijkse sluitingsdag, hadden gepland en moeten we onze informatie beperken tot het meest spectaculaire kunstwerk van dit museum

Bovenop het dak werd een wandelring gebouwd met twee glazen wanden van gekleurd glas, die de bezoeker laten ervaren welk effect licht en kleur op ons hebben.

Bij een volgend bezoek willen we deze ervaring zeker niet missen.

Het Moesgaard Museum

Hier konden we volop van het museum genieten, van buiten zowel als van binnen.

Aan de buitenkant van dit spectaculaire gebouw kan je namelijk het schuine dak, waarop graszoden werden aangebracht, opwandelen. Helemaal boven wordt je beloond met een mooi uitzicht over de streek.

Op de weide aan de benedenkant werd er deze zomer (2017) een podium gebouwd, waarop theatervoorstellingen worden gehouden rond thema’s die in het museum aan bod komen.

Moesgaard

Moesgaard

Moesgaard

Maar uiteraard valt er ook binnen heel wat te beleven.

Moesgaard is zowel een regionaal museum en een speciaal museum voor archeologie en etnografie. Het museum werkt samen met het Instituut voor Prehistorische Archeologie, Middeleeuwse en Renaissance archeologie, etnografie en antropologie aan de universiteit van Aarhus.

Het grootste deel van de collectie van archeologische artefacten van het museum is Deens, ook al bezit het museum een vrij grote hoeveelheid archeologisch materiaal - bekend als The etnografische collecties - van Bahrein en andere landen rond de Golf.

Naast artefacten bevat De etnografische collectie fotomateriaal, films en geluidsopnamen. Tentoonstellingen van het museum laten een aantal ongeëvenaarde archeologische vondsten uit het oude verleden van Denemarken zien, o.a. de Man van Grauballe, het best bewaarde veenlijk ter wereld.

Verder bevat de collectie zeven lokale runen stenen en vind je er ook enkele uitstekend gemaakte wassen beelden van de prehistorische mens.

Mariager

Wij verbleven in het stadje Mariager, een charmant stadje centraal aan de fjord gelegen. Wat fietspaden en wandelroutes betreft, biedt deze regio minder mogelijkheden, wat niet wegneemt dat we er toch wel wat leuke dingen konden meepikken.

 Mando

Vlak naast de jachthaven kan je er het Mariager Saltcenter bezoeken, gebouwd op een oude zoutmijn, waar je kan ervaren hou het zout er werd gewonnen, en waar je je ook kan laten drijven op water met een hoog zoutgehalte.

In het stadje zelf is het lekker kuieren op de kasseistraatjes tussen de middeleeuwse huisjes, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Net buiten het stadje vind je een prachtige rozentuin, die net voor ons bezoek nog door de Deense koningin werd bezocht, en die dan ook in perfecte staat was.

 Mariager  Mando

Boottocht naar Hobro

Vlakbij het Saltcenter kan je de boot nemen naar Hobro, een stadje helemaal op het uiteinde van de fjord, en van waarop je een prachtig zicht krijgt op de fjord en zijn oevers.

 Mando

Net voor het aanmeren in Hobro, zie je aan de linkerkant een modern houten bouwwerk, dat een klein museum (binnen- en buitengedeelte) huisvest op de terreinen van een vroegere scheepswerf.

We konden er leren hoe destijds de schepen werden gebouwd en vanop het dak heb je een prachtig uitzicht op de fjord. De Hobro zelf is en lokaal handels- en winkelstadje. Midden in de winkelstraat konden we een oude brouwerij vinden, waar je een lekker biertje kon drinken op de gezellige binnenkoer en met een eraan verbonden restaurant van een uitstekend niveau.

Skagen

Elke buitenlander die Denemarken bezoekt wil het punt bezoeken waar de twee zeeën elkaar ontmoeten. En het moet gezegd dat dit echt de moeite waard is, zeker bij mooi winderig weer, wat hier heel dikwijls het geval is.

De meeste bezoekers beseffen echter niet dat deze regio zoveel meer te bieden heeft, zoals je hierna zult merken.

Kaart Skagen

Je kan ofwel overnachten in Skagen, waar je voldoende hotels, vakantiehuisjes en campings kan vinden.

Wij verkozen voor een rustiger verblijf op een camping in Bunken, gelegen vlakbij een eindeloos strand met veel ruimte en privacy, en van waar het 14 km fietsen of wandelen is naar het centrum van Skagen.

Fiets- en wandelroute

Dit fiets- (of wandelpad) is een belevenis op zich : Vanaf Hulsig loopt dit pad deels door een prachtig dennenbos en slingert het zich deels door een adembenemend mooie heide, die reikt tot aan de kustlijn.

Kaart Skagen

Je moet hier rustig de tijd nemen om de bloemen- en plantenpracht van dit gebied te bewonderen.

De verzande kerk

Voor we het centrum van Skagen bereiken, maken we nog een ommetje naar “Den tilsandede kirke” (we volgen de pijl naar rechts).

Den tilsandede kirke (Nederlands: De verzande kerk) is de naam voor de toren van een voormalige 13e-eeuwse Deense kerk, die vanaf 1775 onder het duinzand werd bedolven.

Enkel de in de negentiende eeuw wit geverfde toren, die op koninklijk bevel bleef staan als baken voor de scheepvaart, is nog zichtbaar, vandaag de dag deels omgeven door dennenbomen. Deze aanplant van bomen bracht het duin naderhand tot staan.

 Moesgaard

 Moesgaard
Skagen - Tilsandede Kirke

 Moesgaard

Van hier is het nog een 2 km naar het centrum van Skagen, waar je kan kuieren langs de vissershaven, met zijn typische houten terras-restaurantjes, waar het tijdens de zomer gezellig druk is, evenals in het centrum met zijn vele winkeltjes, cafeetjes en brasserie-restaurantjes.

De botsende zeeën

Vanaf het centrum van Skagen is het nog 4 km om het uiterste punt te bereiken. Het laatste stukje kan enkel te voet vanaf een parking, waar je bij slecht weer ook gebruik kan maken van een tractorbus.

Als je de foto rechtsboven goed bekijkt, merk je heel goed de “golflijn” tussen de Noord- en de Oostzee. Ook het kleurverschil tussen beide zeeën is heel opvallend. Misschien komt dit mede door het lagere zoutgehalte van de Oostzee : dit bedraagt minder dan 2,5% terwijl de andere zeeën een gemiddeld zoutgehalte hebben van meer dan 3,5%. Bij ons bezoek stond er, ondanks het zonnige weer, lekker veel wind. We konden dan ook met volle teugen genieten, van dit prachtige natuurfenomeen.

Veel mensen willen persé met één voet in de Noordzee en de ander voet in d Oostzee staan, en verliefde koppeltjes willen uiteraard mekaar kussen op deze magische plek.

Skagen Botsende Zeeen

Skagen Botsende Zeeen
Skagen - Botsende zeeën

 Skagen Botsende Zeeen

Radbjerg Mile (De wandelende duin)

De wandelduin Rådberg Mile is sinds 1900 een beschermd natuurgebied, waarop je vrij een duinwandeling kan maken. De zandmassa bereikt een hoogte van 40 meter en bedekt een oppervlakte van ongeveer 120 hectaren. Door de stevige westenwind die er meestal waait, verplaatst de duin zich langzaam met een snelheid van 15 meter per jaar naar het oosten, richting Kattegat.

Men verwacht dat de duin tegen het jaar 2130 de weg naar Skagen zou bereiken om 30 jaar later in de Oostzee te verdwijnen. In de buurt worden dan ook een aantal huizen en straten bedreigd.

Maar intussen kunnen we genieten van deze ronduit schitterende plek.

Radberg Mile

Je kan Rådberg Mile op twee manieren bereiken :

Wij dachten er even een kort wandelingetje van te maken, na het avondeten, maar uiteindelijk genoten we na een stevige fietstocht nog zo’n anderhalf uur in de avondzon van de prachtige vergezichten en de weldoende zeelucht die het zand permanent boetseert.

Vanop het hoogste punt kan je zowel de Noordzee in het westen, als de Oostzee in het Oosten zien.

Terloops wil ik nog even vermelden dat de Deense avondzon, door de noordelijke ligging, in de zomer een hele tijd later ondergaat dan bij ons.

Bestel onze reisgids

Onze reisgids is gebaseerd op onze eigen reizen naar Denemarken.

Maak gebruik van onze tips en ervaringen om je reis te plannen.

dossier Denemarken

 

  • Nederlandstalig

  • 50 pagina's

  • Beschrijvingen en kaartjes

  • PDF-formaat

  • Goed leesbaar op tablet en smartphone


Duid aan wat je wenst te bestellen

 

Vul volgende gegevens in


Hoe wil je betalen ?

of