Denemarken

Dit is een reisverslag van Raf en Rita, 2 vrienden en verwoede kampers, die ons met hun reisverslag alvast konden bekoren om volgend jaar eens naar Denemarken te trekken.

Denemarken

De kusten van Denemarken zijn onmetelijk lang : 7.314 km, zonder Groenland en de Faeröer die eveneens tot Denemarken behoren.

Bovendien is men nooit ver van de zee verwijderd : maximaal 52 km, vanuit het centrum van Jutland gemeten. Denemarken heeft ook een lage bevolkingsdichtheid : 130/km² (5,6 miljoen Denen voor een oppervlakte van 1,5 x België).

Mede dankzij een historisch bewustzijn en respect voor de natuur, is Denemarken dan ook een waar paradijs voor de natuurliefhebber, de wandelaar en de fietser.

Een aantal misverstanden over Denemarken

Denemarken is ver

De grens met Denemarken ligt op amper 750 km rij afstand van Brussel en is met de auto vlot op minder dan 8 uur te bereiken. Dat is een heel stuk minder dan wie naar pakweg zuid Frankrijk wil reizen. Bovendien betaal je nergens tol, wat lekker meegenomen is.

Momenteel zijn er wel wat werken bezig aan de Duitse autostrades, die voor wat vertraging kunnen zorgen.

Denemarken is duur

Wij maakten onze de reis tijdens de zomer van 2017 (laatste week juni + eerste 2 weken van juli) en onze ervaring is dat zowat alles momenteel in Denemarken goedkoper is geworden dan bij ons ! Wat een verschil met 25 jaar geleden toen we voor het eerst Denemarken bezochten. Het is duidelijk dat de prijzen in de loop van de jaren bij ons veel sterker zijn gestegen dan in Denemarken, dat wel deel uitmaakt van de Europese Unie, maar niet van de Eurozone. Zorg dus dat je wat Deense Kronen meeneemt, hoewel je zowat overal vlot met je bankkaart kan betalen.

Denemarken is koud en nat

Als je wil gaan braden in de zon, kan je wellicht beter een andere bestemming kiezen. Het klimaat is met een gemiddelde van 18 graden in juli best mild en dankzij de langere zomerdagen dan bij ons, kan je ook genieten van meer uren zon, waardoor de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt en zomerse kledij in die periode aangewezen is. Ook met de regen valt het best mee (600 mm per jaar), en door de invloed van de zeewind klaart het volgens onze ervaring ook meestal snel op na een bui. De maand mei zou volgens de statistieken de droogste periode zijn. Een ideaal klimaat voor wandelaars dus, als je het mij vraagt.

Deens is onverstaanbaar

Dat klopt als je 2 Denen met mekaar hoort praten; je verstaat er geen woord van. In de geschreven taal, die net als het Nederlands tot de Germaanse talen behoort, herken je echter wel heel wat woorden en bovendien kan je met de meeste Denen vlot in het Engels of het Duits (vooral in het zuiden) communiceren.

Onze selectie

De Deense kust volledig in kaart brengen is uiteraard onbegonnen werk. We hebben er dan ook voor gekozen om te focussen op zes goed bereikbare, maar unieke plaatsten in Jutland, het grootste deel van Denemarken.

We ontdekken daarbij zowel de kusten van de Noordzee als die van de Oostzee, en bezoeken uiteraard ook het punt waar de golven van beide zeeën spectaculair op mekaar botsen.

 Mando

Op de kaart hierboven zijn ze aangeduid met een wandelaar. Hierna vind u alvast een sfeerfoto voor elk van deze gebieden.

 Romo
Het eiland Rømø

 Mando
Ribe, Mandø en het Deense waddengebied

Aarhus
De kuststreek ten zuiden van Aarhus

 Skagen
Skagen en omstreken

 Mariager
Mariager fjord

Broager
Het schiereiland Broager tot Sønderborg

In elk van deze regio’s hebben we gewandeld en gefietst om er zoveel mogelijk te ontdekken. We hebben daarbij gebruik gemaakt van zowel officiële, bewegwijzerde routes, als van routes die we zelf uitstippelden via regionale kaarten en met wat zoekwerk op het internet.

Onderweg bezochten we ook enkele musea en historische plaatsten of steden. Maar in Jutland moet je je de meeste steden heel anders voorstellen als bij ons : ze worden gekenmerkt door veel ruimte en respect voor de geschiedenis en de natuur. Files of verkeersdrukte zijn er onbekend.