Dit is een reisverslag van Raf en Rita, 2 vrienden en verwoede kampers, die ons met hun reisverslag alvast konden bekoren om volgend jaar eens naar Denemarken te trekken.

Rømø

Rømø (spreek uit als: Reumeu) is het meest zuidelijke bewoonde Deens Waddeneiland en ligt tussen de eilanden Sylt (noord Duitsland) en Mandø (zie Etappe 2). De oppervlakte van het eiland is 130 vierkante km. Er wonen minder dan 1000 mensen. Rømø is slecht een viertal kilometer breed en een twintigtal kilometer lang.

 Mando

Een 9 km lange dam verbindt het eiland met het vasteland en het stadje Skaerbaek. In de plaats Havneby, in het zuidoosten op het eiland, kan ook een veerpont worden genomen; deze vaart echter niet naar de Deense kust maar naar het Duitse Waddeneiland Sylt, dat vanuit Duitsland enkel per trein bereikbaar is.

Net als een aantal andere waddeneilanden, heeft Rømø een steeds wisselende omvang gehad.

Lange tijd vormde de visserij de belangrijkste bron van inkomsten op Rømø, later werd handel steeds belangrijker. Het eiland leeft tegenwoordig vooral van toerisme. Zo zijn er enkele monumenten en musea te vinden.

Het eiland pronkt met het "feit" dat ze het breedste strand van Europa hebben (tot 4 km op de breedste plek). Dit is een bewering die echter ook door Schiermonnikoog wordt gemaakt.

Wat er ook van is, op een paar plaatsen kan je met de wagen het strand oprijden tot aan de waterlijn. Na ruw regenweer of uitzonderlijk hoogtij blijft er een tijdlang nog een laagje water op het strand staan, waardoor het lijkt of de wandelaars op het water lopen.

Rømø hoort bestuurlijk bij de gemeente Tønder.

Wandelroutes

Lakolk Strand (1 op de kaart hiernaast) is een vrij drukke badplaats zonder veel uitstraling. Je kan van daaruit wel het brede strand (700 m) opwandelen. Naar het zuiden kan je wandelen tot het indrukwekkende zeer brede zuidelijke strand (2). Het noordelijke strand is dan weer een afgesloten natuurgebied waar een kolonie zeehonden de plak zwaait ...

Mando

De gele en rode stippellijnen op de kaart zijn bewegwijzerde wandelroutes die door een aangenaam bebost gebied (3) lopen, waar je op elk moment een paar reeën kan tegenkomen.

Naast de bewegwijzerde routes, zijn ook alle stippellijnen best bewandelbaar.

Vanop en paar natuurlijke heuvels (4) krijg je een mooi zicht op de omgeving. Deze heuvels liggen in een prachtig heidegebied (5) waar we zomaar wilde orchideeën tegenkwamen.

Een andere, zeer aangename wandeling, vertrekt in het iets mondainere Havneby (nu ja, naar Deense normen…), waar je ook een wat fijner visrestaurant en een zeer degelijke Kro kan vinden.

De wandeling loopt vanaf de haven naar de Havnebydiget (‘diget’ betekent dijk), die je kan volgen tot aan het zuidelijke strand.

In deze buurt werd vroeger ook veel barnsteen gevonden en je vindt op veel plaatsen in Denemarken juweliers die juwelen met deze stenen aanbieden aan zeer democratische prijzen.

Neem zeker ook de tijd om een kijkje te nemen in het kerkje van Kirkeby, gelegen aan de grote weg die de dam naar het vaste land verbindt met Havneby

Deze oorspronkelijk laat-gotische kerk werd in de 17de en 18de eeuw uitgebreid tot haar huidige vorm. Ze is gewijd aan de heilige Clemens, patroonheilige van de zeevaarders, en bevat enkele prachtige scheepsmodellen die aan het plafond werden opgehangen.

Op het mooie kerkhof vind je een wand met de zogenaamde Kommandørstenene, grafstenen van de Groenland (walvis)vaarders die ze zelf meebrachten vanuit de monding van de Rijn.

 Kerkje Kirkeby
Kerkje van Kirkeby

 Kirkeby
Interieur van de kerk

barnsteen
Barnsteen

In het noorden, in het dorpje Juvre vind je een oude tuin afsluiting die werd gemaakt van de kaakbeenderen van walvissen.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Denemarken echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Denemarken Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !