Dit is een reisverslag van Raf en Rita, 2 vrienden en verwoede kampers, die ons met hun reisverslag alvast konden bekoren om volgend jaar eens naar Denemarken te trekken.

Skagen

Elke buitenlander die Denemarken bezoekt wil het punt bezoeken waar de twee zeeën elkaar ontmoeten. En het moet gezegd dat dit echt de moeite waard is, zeker bij mooi winderig weer, wat hier heel dikwijls het geval is.

De meeste bezoekers beseffen echter niet dat deze regio zoveel meer te bieden heeft, zoals je hierna zult merken.

Kaart Skagen

Je kan ofwel overnachten in Skagen, waar je voldoende hotels, vakantiehuisjes en campings kan vinden.

Wij verkozen voor een rustiger verblijf op een camping in Bunken, gelegen vlakbij een eindeloos strand met veel ruimte en privacy, en van waar het 14 km fietsen of wandelen is naar het centrum van Skagen.

Fiets- en wandelroute

Dit fiets- (of wandelpad) is een belevenis op zich : Vanaf Hulsig loopt dit pad deels door een prachtig dennenbos en slingert het zich deels door een adembenemend mooie heide, die reikt tot aan de kustlijn.

Kaart Skagen

Je moet hier rustig de tijd nemen om de bloemen- en plantenpracht van dit gebied te bewonderen.

De verzande kerk

Voor we het centrum van Skagen bereiken, maken we nog een ommetje naar “Den tilsandede kirke” (we volgen de pijl naar rechts).

Den tilsandede kirke (Nederlands: De verzande kerk) is de naam voor de toren van een voormalige 13e-eeuwse Deense kerk, die vanaf 1775 onder het duinzand werd bedolven.

Enkel de in de negentiende eeuw wit geverfde toren, die op koninklijk bevel bleef staan als baken voor de scheepvaart, is nog zichtbaar, vandaag de dag deels omgeven door dennenbomen. Deze aanplant van bomen bracht het duin naderhand tot staan.

 Moesgaard

 Moesgaard
Skagen - Tilsandede Kirke

 Moesgaard

Van hier is het nog een 2 km naar het centrum van Skagen, waar je kan kuieren langs de vissershaven, met zijn typische houten terras-restaurantjes, waar het tijdens de zomer gezellig druk is, evenals in het centrum met zijn vele winkeltjes, cafeetjes en brasserie-restaurantjes.

De botsende zeeën

Vanaf het centrum van Skagen is het nog 4 km om het uiterste punt te bereiken. Het laatste stukje kan enkel te voet vanaf een parking, waar je bij slecht weer ook gebruik kan maken van een tractorbus.

Als je de foto rechtsboven goed bekijkt, merk je heel goed de “golflijn” tussen de Noord- en de Oostzee. Ook het kleurverschil tussen beide zeeën is heel opvallend. Misschien komt dit mede door het lagere zoutgehalte van de Oostzee : dit bedraagt minder dan 2,5% terwijl de andere zeeën een gemiddeld zoutgehalte hebben van meer dan 3,5%. Bij ons bezoek stond er, ondanks het zonnige weer, lekker veel wind. We konden dan ook met volle teugen genieten, van dit prachtige natuurfenomeen.

Veel mensen willen persé met één voet in de Noordzee en de ander voet in d Oostzee staan, en verliefde koppeltjes willen uiteraard mekaar kussen op deze magische plek.

Skagen Botsende Zeeen

Skagen Botsende Zeeen
Skagen - Botsende zeeën

 Skagen Botsende Zeeen

Radbjerg Mile (De wandelende duin)

De wandelduin Rådberg Mile is sinds 1900 een beschermd natuurgebied, waarop je vrij een duinwandeling kan maken. De zandmassa bereikt een hoogte van 40 meter en bedekt een oppervlakte van ongeveer 120 hectaren. Door de stevige westenwind die er meestal waait, verplaatst de duin zich langzaam met een snelheid van 15 meter per jaar naar het oosten, richting Kattegat.

Men verwacht dat de duin tegen het jaar 2130 de weg naar Skagen zou bereiken om 30 jaar later in de Oostzee te verdwijnen. In de buurt worden dan ook een aantal huizen en straten bedreigd.

Maar intussen kunnen we genieten van deze ronduit schitterende plek.

Radberg Mile

Je kan Rådberg Mile op twee manieren bereiken :

Wij dachten er even een kort wandelingetje van te maken, na het avondeten, maar uiteindelijk genoten we na een stevige fietstocht nog zo’n anderhalf uur in de avondzon van de prachtige vergezichten en de weldoende zeelucht die het zand permanent boetseert.

Vanop het hoogste punt kan je zowel de Noordzee in het westen, als de Oostzee in het Oosten zien.

Terloops wil ik nog even vermelden dat de Deense avondzon, door de noordelijke ligging, in de zomer een hele tijd later ondergaat dan bij ons.


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Denemarken echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Denemarken Reisgids

Nu kopen


Help ons door dit te delen met je vrienden !