Dit is een reisverslag van Raf en Rita, 2 vrienden en verwoede kampers, die ons met hun reisverslag alvast konden bekoren om volgend jaar eens naar Denemarken te trekken.

Het schiereiland Broager

“Last but not least” van onze bestemmingen in Denemarken : Het zuidoosten van Jutland wordt gekenmerkt door de grillige kustlijn van de Flensborg fjord die loopt tot de Duitse stad Flensburg.

Dit gebied wisselde in de loop van de geschiedenis een paar keer van “eigenaar” tussen Duitsland (Pruisen) en Denemarken en werd pas na de eerste wereldoorlog definitief aan Denemarken toegewezen.

Het Gendarmenpad

Omdat de fjord gemakkelijk kan worden overgestoken, leende dit dun bevolkt gebied zich uitstekend voor smokkelaars.

Om deze te kunnen vatten, ontstond de zogenaamde Gendarmestien, een voetpad van 74 km van Padborg tot Høruphav, slingerend langs de kust van de Flensborg fjord, waarop agenten van de Deense douane patrouilleerden.

Vandaag is dit een populaire bestemming voor sportievelingen die met pak en zak deze route willen bewandelen. Ze worden daarbij beloond met prachtige vergezichten over de fjord en het landschap, en genieten van de uitstraling van rust en vrijheid die deze streek kenmerkt.

 Mando

Het schiereiland Broager

Bij ons bezoek beperkten wij ons tot het verkennen van het schiereiland Broager en de stad Sønderborg. We verbleven op een camping aan de oostelijke kust van Broager met uitzicht op de fjord en op de stad Sønderborg, vlak aan het gendarmen pad, waar het heerlijk wandelen is.

 Mando

Het schiereiland leent zich overigens ook uitstekend voor een fietstochtje over de heuvels van het eiland, met steeds wisselend landschap en vergezichten.

De liefhebbers van natuurlijke bloemenpracht, houden hier best ook steeds hun fototoestel bij de hand.

In het dorp Broager, het enige noemenswaardige centrum op het midden van het schiereiland, vind je bijhalve 2 winkels en een pizzeria, alweer zo’n typisch Deens kerkje, waarvan de dubbele toren het landschap beheerst. Maar zoek hier niet naar gezellige restaurantjes of winkeltjes; daarvoor ga je best naar het nabijgelegen Sønderborg.

 Kerk Broager

 Broager
Kerk Broager

Broager

Sønderborg

Sønderborg is zo’n typisch Deense stad met een wat ouder stadsgedeelte, waar het aangenaam wandelen is, een winkelcentrum met bijbehorende restaurantjes en terrasjes en daarnaast veel ruimte en een doordachte urbanisatie.

De meest toeristische trekpleister is het slot Sønderborg, een kasteel met een rijke historiek die terug gaat tot de 12de eeuw. Het kasteel herbergt ook een museum met een collectie kunstwerken vanaf de middeleeuwen tot nu, maar vooral met een bijzondere focus op Schleswig oorlogen van 1848-50 en 1864, WO II, en de heréénmaking van zuid Denemarken van 1920.

Sonderborg


Bestel ons reisdossier

Op onze website vind je al heel wat informatie waarmee je kan nagaan of Denemarken echt een bestemming is waar jij wil naartoe gaan. Heb je beslist om te gaan, dan kan onze reisgids je verder helpen om je reis verder te plannen.

Denemarken Reisgids

Nu kopen


Wij verdienen een kleine commissie als jij reserveert of bestelt via één van de links hieronder.

Booking.com Hotels.com autoeurope expedia Maak zelf je fotoboek met Albelli bol   ... en meer ...