Champagne

Wat is de link tussen Champagne en Wandelen langs Kusten ?   Op het eerste gezicht is er geen maar wij vonden op zijn minst drie redenen om de Champagnestreek op te nemen in onze site !

  1. Schelpen kunnen alleen maar wijzen op een kustgebied, al zijn ze dan 45 miljoen jaar oud
  2. Een vuurtoren in het midden van een zee van wijnstokken, al is hij dan gebouwd om een nieuw champagnemerk te promoten
  3. De Marne, wandelen langs rivieren

Deze en nog wat andere tips kunnen u misschien helpen om een bezoek aan de Champagnestreek wat meer kleur te geven.
 

Tip nr 1 : La cave aux Coquillages

45 miljoen jaar geleden was de champagnestreek bedekt door een tropische zee. In de ondergrond zijn daarvan op vele plaatsen sporen terug te vinden. Maar in Fleury-la-Rivière is een uitzonderlijke site uitgebouwd door een gepassioneerde fossielenjager.

Een bezoek door de 200 meter lange gang duurt ongeveer anderhalf uur. Voor een bezoek neem je best telefonisch contact.

Onze proeftip : na de rondleiding volgt nog een degustatie van de Champagne van het huis Legrand-Latour.

Meer info

 

Tip nr 2 : Le Phare de Verzenay

De toren werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door Joseph Goulet, een ondernemende kruidenierszoon, die een reclamestunt bedacht voor zijn nieuw champagnemerk. Hij plaatste zijn naam en voornaam op de toren, waardoor de toren omgeven was door 'O' (eau = water) op de tweede rij enkel de letter 'O' stond.

Onderaan de toren bouwde hij nog een theater, een restaurant en een danstent, waar de inwoners van Reims en Epernay zich in de weekends kwamen ontspannen.

Je kan via de trap tot bovenaan de toren (max 25 personen gelijktijdig) vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de oostelijke kant van de 'Montagnes de Reims'.

Momenteel is de ruimte onderaan de toren uitgebouwd als 'Musée de la vigne'. In verschillende stappen word je ingewijd in de geheimen van de champagneteelt.  Een absolute aanrader om je bezoek aan de champagnestreek te beginnen.

Meer info : Phare de Verzeny

Aansluitend op een bezoek aan het museum kan je een proeverij plannen bij Champagne Etienne Lefèvre, 30 rue de Villers, 51380 VERZY ( Tél : 33-(0)3-26-97-96-99. De wijngaarden van het huis liggen voornamelijk in de Grand Cru terroirs van Verzenay en Verzy.

Op afspraak kan je er ook de kelders bezoeken.  

Meer info : Etienne Lefèvre

 


Tip nr 3 : Hautvillers

Hautvillers ligt enkele kilometers ten noorden van Epernay, in het zuiden van de Montagnes de Reims.  Het dorp is mooi gelegen, temidden van de wijngaarden, op de flanken van de heuvels boven Epernay.  In de abdijkerk ligt het graf van Dom Perignon, die hier blijkbaar het specifieke productieproces van de Champagne op punt stelde.

Onze proeftip : Champagne Fernand Lemaire, Rue des Buttes, Hautvillers
Voor een bezoek bel je : +33(0)326594044

Onze wandeltip : Circuit du Bellevue.  Een wandeling van een 8-tal km (of 3 kilometer indien je de lus naar Champillon weglaat). Start aan het Office de Tourisme in Hautvillers. Volg de gele markeringen. Voor het eerste deel van de wandeling kan je ook de rood-witte markeringen van de GR route volgen.

Tip nr 4 : Damery, proeven in het Nederlands

Damery, een klein dorpje even ten westen van Epernay, ligt aan de Marne. Op een korte wandeling langs de Marne konden wij alvast het kiekje rechts vastleggen.

Onze proeftip : Bij Casters heb je veel kans om ontvangen te worden in het Nederlands. De echtgenote is afkomstig van Limburg.

Champagne Louis Casters - 26 Rue Pasteur, Damery
Telefoon : 03.26.58.43.02

Openingsuren & meer info

 

Tip nr 5 : Le Faux de Verzy

Le Faux de Verzy is een beukensoort die maar op 3 plaatsen ter wereld voorkomt. De stam van de boom gaat niet recht naar omhoog, maar kronkelt zich een weg naar boven (in het frans : hêtre tortillard - vertaald : beuk met "omwegen"). De takken lopen naar beneden tot op de grond, waardoor de boom een bolvorm krijgt.

Tussen Verzy en Verzenay, neem je de weg naar boven. Na een tweetal kilometer neem je de eerste of de tweede parkeerplaats links. Vandaaruit kan je een wandeling maken van ongeveer 3 kilometer die je langs de verschillende variëteiten brengt.

Tip nr 6 : Distillerie Guillon

Als je er genoeg van hebt om Champagne te proeven, of als je gewoon eens wat anders wil, kan je terecht bij de distillerie Guillon in Louvois. Thierry Guillon, een oenoloog van vorming, startte in 1997 met de productie van een single malt, die officieel geen whisky mag genoemd worden. Het specifieke aan deze whisky is dat de rijping gebeurt in afgedankte wijnvaten, waardoor verschillende smaken

Je krijgt er een rondleiding en een gratis degustatie.

Meer info

Tip nr 7 : Mutigny

Mutigny is een klein dorpje op een tiental km ten noordoosten van Epernay. De église Saint-Martin staat bovenaan de heuvel, aan de rand van de wijngaarden. Je hebt er een prachtig uitzicht.  

In het dorpje kan je ook een korte wandeling maken door de wijngaarden : de Sentier du Vigneron. De wandeling vertrekt aan het gemeentehuis. Je vindt het kaartje hieronder.

Je kan de wandeling ook maken met een gids. Klik hier voor meer info hierover.

Mutigny

Tip nr 8 : Le Clos de Mutigny

Een verblijfplaats zoeken in de Champagne valt nog mee als je met enkele personen reist. Wij reizen dikwijls met een iets grotere groep en dan heb je niet meer zoveel keuze. In de buurt van Epernay en van Reims heb je wel enkele hotels (type IBIS, Campanile, ...).

Bij onze laatste reis kwamen wij terecht in de Clos de Mutigny, die ... niet in Mutigny ligt (althans niet dat van hierboven) maar in La Chaussée sur Marne, een dorpje ten zuiden van Chalons. Het hotel is rustig gelegen en heeft een grote tuin. Het restaurant kunnen we zeker aanbevelen.

Ga naar de website van de Clos de Mutigny