Lanzarote

Lanzarote maakt deel uit van de Canarische Archipel. Het is het meest noord-oostelijke eiland en ligt op nauwelijks 107 kilometer van de Afrikaanse Kust, net ten noorden van Fuerteventura.

Voor een echte wandelvakantie is Lanzarote niet de meest spectaculaire bestemming. Maar het eiland heeft enkele andere troeven die ons, in combinatie met de wandelingen, toch konden bekoren. En we hebben er geen spijt van gehad.

Cesar Manrique

Manrique

De eerste troef van het eiland is César Manrique. Nauwelijks 50 jaar geleden was Lanzarote als toeristische bestemming zo goed als onbekend. Toen het toerisme begon te groeien zorgde César Manrique ervoor dat dit op een ordentelijke manier gebeurde, met respect voor het landschap en de omgeving. Om maar één voorbeeld te geven : alle huizen zijn wit geschilderd.

Hij bouwde ook enkele attracties uit, die de natuurlijke rijkdommen van het eiland op een verantwoorde manier toegankelijk maken voor het massatoerisme. Sommige van deze top-attracties trekken tot 1 miljoen bezoekers per jaar. Wij konden tijdens ons verblijf in februari alleszins in alle rust genieten.

Vulkaangebied Timanfaya

De meeste Canarische eilanden hebben een vulkanische oorsprong, al dateert dat bij sommige ervan wel al van enkele miljoenen jaren geleden.

  • Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) ligt op Tenerife, waar de Teide met een hoogte van 3718 meter de kroon spant. De laatste, weliswaar kleinere, uitbarsting dateert van 1909. Daarvoor waren er in de 18de eeuw enkele grotere erupties.
  • Op La Palma bevindt zich het vulkaangebied Cumbre Vieja. De laatste uitbarsting dateert van 1971. Van de 15de tot de 18de eeuw waren er regelmatig uitbarstingen. Een volgende uitbarsting zou volgens bepaalde theorieën wel eens fatale gevolgen kunnen hebben. Door massale aardverschuivingen zou immers een mega-tsunami kunnen ontstaan, die tot ver in Amerika zou reiken ...
  • Ook Gran Canaria is van vulkanische oorsprong, al dateert de laatste activiteit daar al ruim 30 eeuwen geleden.

Ook Lanzarote is van vulkanische oorsprong. In de 18de eeuw waren er nog enkele uitbarstingen die er het landschap ingrijpend veranderden. Het was op 1 september 1730 dat ten even ten noorden van Yaiza een vulkaan uit de aarde oprees. Deze eerste uitbarsting duurde 19 dagen. In de daaropvolgende jaren ontstonden er nog verschillende nieuwe vulkanen. Pas in 1736 keerde de rust terug.

In 1824 volgden er opnieuw enkele uitbarstingen, waarbij 3 nieuwe kraters ontstonden : de Tao, Tinguation en El Chinero (De nieuwe vulkaan).

Het hele gebied van de Timanfaya heeft een omtrek van 30 km en beslaat een oppervlakte van 51 km².

Het vulkaangebied Timanfaya werd in 1974 uitgeroepen tot Nationaal Park. Een deel van het park is slechts beperkt toegankelijk voor het publiek dmv een busrit op een speciaal aangelegd parcours door het park. Meer info ...

Lanzarote - Timanfaya

Wil je meer, dan kan je de Ruta de Termesana wandelen, maar enkel onder begeleiding van een gids en mits voorafgaande reservatie. Meer info ....

Buiten de officiële grenzen van het Nationaal Park zijn er nog een aantal bijkomende mogelijkheden om het vulkaangebied van naderbij te verkennen. Meer info ...

Wandelen op Lanzarote

Buiten het Nationaal Park kan je ook op andere plaatsen in Lanzarote mooie wandelingen maken. Als de wandeling al niet langs de kust loopt, heb je op één of meerdere plaatsen toch steeds uitzicht op de kust en de zee. Meer info